Боксери ЛДУФК на чемпіонаті України-2023 у Львові завоювали п’ять медалей, дві з них – золоті (Фото)

У Львові минулими вихідними завершився чемпіонат України з боксу 2023 року серед чоловіків і жінок. За нагороди головного змагання року національного рівня, яке впродовж тижня, з 20-го по 26-е листопада, гостинно приймав палац спорту «Галичина», боролися понад дві сотні найкращих вітчизняних боксерів та боксерок. Перше загальнокомандне місце здобула збірна Харківщини, друге – команда Львівської області, а трійку найкращих доповнили боксери з Київщини. Вагомий внесок в успішний виступ господарів турніру зробили студенти та випускники кафедри фехтування, боксу і національних одноборств (завідувачка – доцент Зоряна Семеряк) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Загалом львів’яни на домашньому чемпіонаті України-2023 вибороли дев’ять медалей – три золоті (Анастасія Саранюк, Андрій Тишковець і Даниїл Заморило), три срібні (Тетяна Дачишин, Іван Завадський та Олександр Гриців) і три бронзові (Софія Турбініна, Анна Добровольська і Дмитро Куля). П’ять з них до медальної скарбнички господарів поклали майстри шкіряної рукавички нашого закладу вищої освіти.

Зокрема, першу золоту медаль для Львівської області на звітних змаганнях завоювала студентка другого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого Університету Анастасія Саранюк, яка виступала у ваговій категорії до 70 кг. Додамо, що тим самим 18-річна вихованка заслуженого тренера України Романа Семинишина, який вищу освіту здобув у нашому виші, виконала норматив майстра спорту. А свій шлях до тріумфу національного рівня бронзова призерка молодіжного Євро-2021 розпочала з непростого чвертьфінального бою, в якому роздільним рішенням суддів здобула перемогу над киянкою Анастасією Кожем’яко. Значно легше дався Насті півфінальний поєдинок, де її суперницею була Аліна Кріт з Черкаської області. Рефері зупинив бій уже в другому раунді – явна перевага Саранюк.

Тим часом паралельним курсом у нижній частині турнірної сітки фіналу дісталася ще одна боксерка нашого Університету – 20-річна третьокурсниця факультету фізичної культури і спорту Тетяна Дачишин, особистим тренером якої є Роман Джуман – так само випускник кафедри фехтування, боксу і національних одноборств ЛДУФК імені Івана Боберського. Суперниця Тетяни по чвертьфіналу не з’явилася на зважування і вона автоматично вийшла у квартет півфіналісток. А вже в бою за вихід у фінал Дачишин одноголосним рішенням суддів перемогла киянку Олександру Маєвську.

Тож фінал чемпіонату України з боксу серед жінок у ваговій категорії до 70 кг перетворився не лише на львівське дербі, а й став внутрішніми «розбірками» студенток нашого вишу – другокурсниці Анастасії Саранюк та студентки третього курсу Тетяни Дачишин (на фото вище – зліва і справа відповідно), викладачами ТІМОВС–СПВ яких є доценти Іван Ільницький (на фото нижче – по центру) та Сергій Нікітенко відповідно. Бій видався достатньо цікавим та видовищним, а перемогу одноголосним рішенням суддів здобула Анастасія Саранюк (на фото нижче – крайня справа), яка й завоювала вперше у своїй кар’єрі «золото» та титул чемпіонки України. Додамо, що за друге місце Тетяні Дачишин (минулого року вона була бронзовою призеркою) не лише вручено срібну нагороду, а й також присвоєно звання майстра спорту.

Зійшла на медальний подіум звітного чемпіонату й 18-річна студентка другого курсу факультету післядипломної та заочної освіти, майстер спорту Софія Турбініна (на фото нижче – крайня зліва). Підопічна Романа Семенишина, в активі якої «срібло» юніорського Євро-2021 та Всесвітньої Гімназіади, виступала у ваговій категорії до 48 кг. У чвертьфіналі вона здобула технічну перемогу над Марією Орловською з Хмельницької області. Однак у півфіналі одноголосним рішенням суддів поступилася дворазовій призерці першості Європи двох попередніх років серед боксерок вікової категорії U-22, майстру спорту міжнародного класу Ользі Шалімовій із Запорізької області, яка в підсумку й стала володаркою «золота».

Таким чином у активі студенток нашого закладу вищої освіти на домашньому чемпіонаті України з боксу повний комплект медалей – по одному «золоту», «сріблу» та «бронзі».

Завоюванням золотої нагороди представником ЛДУФК імені Івана Боберського розпочався заключний день чемпіонату, коли відбулися усі фінали в змаганнях чоловіків. 26-річний майстер спорту міжнародного класу Андрій Тишковець (на фото нижче – зліва), змагаючись у найлегшій ваговій категорії – до 48 кг, у півфінальному поєдинку проти киянина Андрія Лопушенка з перших миттєвостей бою повністю контролював ситуацію у рингу. Як наслідок, суперник по завершенні другого раунду відмовився від продовження протистояння.

У фіналі опонентом Тишковця в безпосередній боротьбі за чемпіонський титул був ще один столичний боксер – срібний призер континентальної першості серед атлетів вікової категорії U-22 Андрій Єфимович. Багато хто з фахівців до бою прогнозував, що шанси на позитивний результат у бійців приблизно рівні. Втім, підопічний заслужених тренерів України Романа Семенишина і Андрія Сальви довів, що це не так. І нехай бій тривав усі три раунди, в підсумку одноголосним рішенням суддів з рахунком 5:0 звитягу здобув галичанин.

Зазначимо, що для Андрія Тишковця це третє поспіль «золото» чемпіонату України і четверте в кар’єрі загалом. Цікаво, що він ставав золотим медалістом національного чемпіонату у двох вагових категоріях – до 52 кг (2017) і до 48 кг (2021, 2022 і 2023).

У найпрестижнішій, суперважкій ваговій категорії – понад 92 кг – спортивну честь Львівщини на домашньому чемпіонаті України захищав 24-річний випускник нашого закладу вищої освіти, майстер спорту Олександр Гриців (на фото нижче – на другій сходинці п’єдесталу пошани). Свій шлях до медального подіуму чинний володар Кубка України-2023 розпочав з чвертьфінального поєдинку. Фіналіста молодіжного Євро та бронзового призера минулорічного чемпіонату України, майстра спорту міжнародного класу Василя Ткачука він переміг за очками одностайним рішенням суддів.

Доволі впевнено підопічний Романа Семенишина провів і півфінальну сутичку проти ще одного майстра спорту міжнародного класу Кирила Стоянчева. Призера чемпіонату світу серед молоді та фіналіста чемпіонату України-2022 він переміг роздільним рішенням суддівської бригади з рахунком 4:1.

Як і очікувалося спеціалістами та вболівальниками, у фіналі суперником Сашка був чинний чемпіон України, майстер спорту міжнародного класу Дмитро Ловчинський з Київської області, який свого часу ставав чемпіоном Європи серед боксерів вікової категорії U-22. На превеликий жаль, бій за «золото» завершився достроково: через розсічення брови лікар змагань не дозволив Олександру Гриціву продовжити бій. Тож галичанин змушений задовільнитися «сріблом», а чемпіоном України проголошено знову Дмитра Ловчинського…

Прокрутити вгору