Борці греко-римського стилю Парвіз Насібов і Жан Беленюк завоювали «срібло» та «бронзу» відповідно Олімпіади-2024 (Фото)

Напередодні, 8-го серпня, українські борці греко-римського стилю Парвіз Насібов і Жан Беленюк, проводили свої сутички за нагороди XXXIII літніх Олімпійських ігор-2024, що тривають у столиці Франції Парижі. У підсумку 25-річний Парвіз Насібов із Запоріжжя став володарем срібної медалі у ваговій категорії до 67 кг, а 33-річний уродженець Києва Жан Беленюк виборов бронзову нагороду у вазі до 87 кг. Тепер в активі олімпійської збірної України, яка піднялася на поточну 15-ту позицію в неофіційному загальнокомандному заліку Ігор-2024, десять нагород – три «золота», три «срібла» та чотири «бронзи».

Першим з дуету українців на борцівський килим арени Марсового Поля у столиці Франції вийшов Парвіз Насібов, який виступає у ваговій категорії до 67 кг. Віцечемпіон Ігор у Токіо-2020 ще задовго до свого виступу в Парижі-2024 не приховував, що його мрія – олімпійське золото, тож українець крокував турнірною сіткою до фіналу. В 1/8 фіналу він здобув перемогу над сербом Мате Немесом з мінімальним рахунком 3:2. Аналогічно, з перевагою в один бал, але з рахунком 7:6, він, що називається, вигриз звитягу в чвертьфінальній сутичці з Амантуром Ісмаіловим з Киргизстану. А в півфіналі взяв гору над чинним віцечемпіоном світу Хасратом Джафаровим із Азербайджану завдяки правила переваги останнього технічного бала при нічийному рахунку. В звітному поєдинку по завершенні шести хвилин протистояння, передбачених правилами, на табло горіли цифри 3:3.

Зазначимо, що ввечері, напередодні фіналу, українцеві провели медичну процедуру на око, адже під час одного із поєдинків він отримав розсічення і в півфіналі майже нічого не бачив на одне око. Тож на вчорашній фінал Парвіз вийшов боротися за «золото» з іранцем Саїдом Есмаелі з травмованим правим оком. Тим не менше українець з перших секунд протистояння пішов у атаку і виграв перший період з рахунком 3:0. Проте вже на початку другої трихвилинки опонент зумів атакував та заробити спершу два очки, а потім ще одне і рахунок став рівним – 3:3, але на користь іранця.

Насібов зумів відповісти супернику і заробив два бали, однак іранець, внаслідок помилки Парвіза, практично відразу відігрався і перевага була знову не на нашу користь – 5:6. Прикро, але до кінця поєдинку він попри всі намагання так і не зміг виконати результативної дії і, провівши рівну сутичку, поступився опоненту. Попри все українець продемонстрував справжні бійцівські якості та характер, вдруге поспіль ставши срібним призером Олімпійських ігор, довівши, що медаль Токіо-2020 була невипадковою, але дехто стверджував як серед фахівців, так і серед вболівальників.

Впродовж двох змагальних днів в Парвіза Насібова у Парижі-2024 була особлива підтримка – тримісячний син Алі (на фото вище) вболівав за тата-олімпійця з трибун Марсового Поля разом із своєю мамою. А по завершенні церемонії нагородження був направду зворушливий момент: Парвіз продемонстрував усім маленьке борцівське трико малюка (на фото нижче).

Одразу по закінченню фінального поєдинку одного українця – Парвіза Насібова, на килим вийшов інший – олімпійський чемпіон Токіо-2020 та срібний призер Ріо-де-Жанейро-2016 Жан Беленюк.

На звітному олімпійському турнірі Ігор-2024 в столиці Франції, у 1/8 фіналу наш борець впевнено, що називається, на класі, здолав китайця Цянь Хайтао з перевагою у шість балів – 7:1. Практично за аналогічним сценарієм пройшла його чвертьфінальна сутичка проти Нурсултана Турсинова з Казахстану – 7:3. Однак у півфіналі Жан поступився іранцю Алірезу Мохмадіпіані: за рівного рахунку 3:3, програв за рахунок переваги останнього технічного бала в суперника.

Тож на олімпійського чемпіона Токіо-2020 в Парижі-2024 Жана Беленюка чекала «бронзова» сутичка проти поляка Аркадіуша Кулинича. Як згодом стало відомо, цей поєдинок став останнім у його професійній діяльності: Жан оголосив про те, що після Ігор-2024 він завершить спортивну кар’єру.

Та українець зробив все, щоб піти переможцем: у першій трихвилинці Жан Беленюк мінімально поступався – 0:1. Однак після перерви він зібрався з силами, помітно додав у активності та в швидкості і в підсумку таки подужав суперника з рахунком 3:1. Перемогу українець відсвяткував вже традиційним гопаком. А опісля, знявши свої борцівки (на фото нижче), Жан офіційно ознаменував про завершення своєї кар’єри.

Він пішов переможцем, здобувши бронзову медаль Ігор-2024. Тож відтепер в його чималій колекції нагород є повний олімпійський комплект – «золото» Токіо-2020, «срібло» Ріо-де-Жанейро-2026 і «бронза» Парижа-2024…

Прокрутити вгору