Чоловіча команда з регбі-7 ЛДУФК – срібний призер ХІХ Літньої Універсіади України-2024 (Фото)

У Хмельницькому, на полі стадіону Хмельницького політехнічного коледжу завершився турнір з регбі-7 серед чоловічих команд закладів вищої освіти за програмою ХІХ Літньої Універсіади України-2024. За перемогу та призові місця вели боротьбу команди семи вишів, серед них й регбісти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, які в підсумку посіли друге місце і відповідно стали володарями срібного комплекту медалей.

За нагороди ХІХ Літньої Універсіади України-2024 з регбі-7 – головного студентського змагання року національного рівня – вели боротьбу сім чоловічих команд: Західноукраїнський національний університет м. Тернопіль (ЗУНУ), Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького (ЧНУ), Хмельницький національний університет (ХНУ), Сумський державний університет (СДУ), Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського (ЛДУФК), Ужгородський національний університет (УжНУ) та студентська збірна Тернопільської області.

На попередньому етапі сім команд-учасниць, відповідно до рейтингу, було розподілено на дві групи. По завершенні ігор у групах, переможці в фінальному поєдинку визначали чемпіона і срібного призера. Команди, які посіли у групах друге місце, в очному протистоянні розіграли «бронзу». Також було зіграно матч за п’яту підсумкову позицію – у ньому грали команди, що в групах стали третіми. А четверта команда групи «Б» посіла у фінальній класифікації сьоме місце.

Команда ЛДУФК імені Івана Боберського, яку до турніру готували один з лідерів львівського «Сокола» Валентин Корчак, який нині навчається в нашому університеті та викладач кафедри спортивних і рекреаційних ігор Олександр Пазичук, грала у групі «А», де її суперниками були регбісти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Західноукраїнського національного університету. Переможця та призерів визначали за підсумками турніру в одне коло – кожна з команд по одному разу зіграла проти кожного із суперників.

Обох опонентів наші хлопці обіграли більш, ніж впевнено, про що свідчать й підсумкові результати цих матчів. Команду з Черкас львів’яни розгромили з рахунком 39:0, а тернополян – 43:0. Тим самим підопічні Валентина Корчака і Олександра Пазичука забезпечили собі право зіграти у фінальному поєдинку за золотий комплект медалей. Додамо, що в матчі за друге місце у групі «А» регбісти ЗУНУ переконливо здолали команду ЧНУ імені Богдана Хмельницького – 36:0.

У групі «Б» грало чотири команди, тож тут спочатку було зіграно два півфінали, переможці яких в очній зустрічі боролися за перше і друге місце, а невдахи, відповідно, за третє та четверте. У першому півфіналі господарі турніру, регбісти Хмельницького національного університету переконливо, з рахунком 43:5 обіграли команду Сумського державного університету. Значно більш рівним було співвідношення сил в іншому півфіналі групи «Б». Протистояння Ужгородського національного університету та студентської збірної Тернопільської області завершилося десятиочковою перевагою команди з сонячного Закарпаття – 17:7. Програли тернополяни й сумчанам поєдинок за третє місце (5:21) і тим самим посіли в підсумку сьоме місце. А в головному матчі групи «Б» Хмельницький національний університет, що називається, декласував Ужгородський національний університет – 64:0.

Стикові поєдинки розпочалися з матчу за п’яте місце. Інтрига в протистоянні Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Сумського державного університету трималася до останніх секунд матчу. В підсумку перемогу з рахунком 10:5 здобула команда ЧНУ імені Богдана Хмельницького. Натомість боротьби у поєдинку за «бронзу» не вийшло, як то кажуть, від слова «взагалі». Західноукраїнський національний університет розтрощив Ужгородський національний університет з рахунком 50:0 і посів третє призове місце.

У фіналі, як і на попередній Універсіаді-2023 у Львові, зустрілися Хмельницький національний університет та Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського. Нагадаємо, рік тому наша команда здобула звитягу: програючи після першого тайму 0:12, галичани по перерві спочатку відновили паритет (12:12), а останній атаці зуміли зробити «золотий» занос ігрового снаряду в «заліковку» суперника і тим самим здобути перемогу – 17:12.

Цьогорічний фінал видався також цікавим і видовищним, хоча й не таким драматичним. Кілька індивідуальних помилок регбістів ЛДУФК імені Івана Боберського дозволили команді ХНУ здобути перемогу з рахунком 19:5. Тим самим господарі Універсіади-2024 взяли реванш та стали володарями золото комплекту медалей. А підопічні Валентина Корчака і Олександра Пазичука завоювали срібні нагороди.

Наостанок назвемо імена тих, хто здобув для нашого закладу вищої освіти срібний комплект медалей з регбі-7 серед чоловіків ХІХ Літньої Універсіади України-2024: студенти факультету фізичної культури і спорту Азіс Степаненко, Максим Гармаш, Максим Воробйов і Богдан Мармазюк (усі – 1 курс), Ігор Єфанов та Даніїл Гапон (обидва – 2 курс), Данило Козак (3 курс), Андрій Бондарчук і Олег Каспрук (обидва – 4 курс), першокурсник факультету туризму Костянтин Тюрін та магістрант першого року навчання факультету фізичної культури і спорту Юрій Колосовський магістрант. Тренери – Валентин Корчак і Олександр Пазичук.

ХІХ ЛІТНЯ УНІВЕРСІАДА УКРАЇНИ З РЕГБІ7. ЧОЛОВІКИ

ПІДСУМКОВА КЛАСИФІКАЦІЯ

1. Хмельницький національний університет
2. Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
3. Західноукраїнський національний університет м. Тернопіль
4. Ужгородський національний університет
5. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
6. Сумський державний університет
7. Збірна Тернопільської області

Прокрутити вгору