Десять регбістів ЛДУФК у складі львівського «Сокола» стали бронзовими призерами чемпіонату України Суперліги-2024 з регбі-15 (Фото)

У Хмельницькому, на полі стадіону ХПК (Хмельницького політехнічного коледжу) в суботу, 12-го жовтня поточного року, відбувся черговий поєдинок чемпіонату України 2024 року з регбі-15 серед команд чоловічої Суперліги, в якому львівський «Сокіл», в складі якого грають десять студентів, магістрантів та аспірантів Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, гостював у тамтешнього «Поділля». Поєдинок у підсумку завершився вольовою звитягою «соколів», які тим самим зробили вирішальний крок до завоювання бронзового комплекту медалей.

«Поділля» (Хмельницький) – «Сокіл» (Львів) – 17:28 (10:13)

12 жовтня. Хмельницький. Стадіон ХПК. Початок – 15:00. Похмуро. Поривчастий вітер. Температура +11C°. 150 глядачів

Арбітр – Валерій Максюк (Київ).

Асистенти арбітра: Олексій Лещенко (Хмельницький), Мар’яна Мних (Львів).

«ПОДІЛЛЯ»: Радчик, Лещенко, Харкевич, Сердюк, Орін (к), Кравчук, Стецун, Дуля, Барабаш, Сівак, Кошелюк, Присяжний, Шуляк, Шостацький, Васько.

Запасні: Вавринчук, Яцишин, Бережний, Свіргун.

Головний тренер – Дмитро Мацюк.

Тренер – Олег Квасниця.

«СОКІЛ»: Коваль, Грищенко, Корчак, Горішний, Колосовський (к), Савінков, Попелюк, Черняк, Павлів, Бондарчук, Адамик, Гапон, Ведлер, Мархевка, Козак.

Запасні: Гармаш, Гавдьо, Панасюк, Крутовський, Степаненко, Єфанов, Решетуха.

Головний тренер – Дмитро Кірсанов.

Тренер – Євген Тарасенко.

ІГРОВІ ОЧКИ:

Спроби: Харкевич (19), Орін (80+3) – Гапон (23, 62), Горішний (37), Бондарчук (48), Степаненко (66).

Реалізація спроби: Сівак (20, 80+4) – немає.

Штрафні: Сівак (4) – Бондарчук (14).

Представники ЛДУФК у «Соколі» (зліва направо): Ігор Єфанов, Валентин Корчак, Андрій Бондарчук, Данило Гапон,
Данило Козак, Юрій Колосовський, Азіз Степаненко та Максим Гармаш

 

У складі львівського «Сокола» в звітному поєдинку в Хмельницькому проти місцевого «Поділля» грало дев’ять представників кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Валерій Мельник) спеціалізації «регбі» (відповідальний – викладач Олександр Пазичук) нашого закладу вищої освіти, а саме: студенти Валентин Корчак, Азіз Степаненко, Максим Гармаш (усі троє – другий курс), Данило Гапон, Ігор Єфанов (обоє – третій курс), Данило Козак (четвертий курс), магістрант Андрій Бондарчук, випускники Остап Грищенко і Юрій Колосовський. На жаль, не зміг допомогти в звітній зустрічі своїм партнерам аспірант Артем Глинка (науковий керівник – доцент кафедри спортивних та рекреаційних ігор, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Володимир Левків), який грав у попередніх матчах.

Прийом м’яча від Валентина Корчака

 

На звітний поєдинок обидві команди вийшли з шансами на завоювання бронзового комплекту медалей Суперліги сезону-2024. Втім, для реалізації їх у життя, завдання у суперників були різними. Зокрема, «Соколу», за великим рахунком (за умови, що головний претендент на «золото» збірна Києва у двох заключних матчах чемпіонату України обіграє і одеський «Кредо-1963», і хмельницьке «Поділля»), достатньо було зіграти внічию. Натомість «Поділлю» потрібно було не просто обігрувати львів’ян, а робити це обов’язково з бонусом в атаці.

Так, «Сокіл» влаштовувала мирова, але грати у регбі на нічию – це самогубство, тож підопічні Дмитра Кірсанова, які приїхали на гру без п’яти гравців основного складу, зі старту поєдинку дали зрозуміти господарям, що своє щастя вони також шукатимуть в атаці. Втім, рахунок відкрила команда Дмитра Мацюка, причому зробила це доволі швидко. Уже на 4-й хвилині Вадим Сівак чудово виконав штрафний майже з середини поля – 3:0. Гості відповіли аналогічно за десять хвилин: магістрант нашого Університету Андрій Бондарчук практично з ідентичної позиції вразив ціль – 3:3.

В атаці Андрій Бондарчук

 

Нічийний рахунок й цього разу протримався недовго. Гравцям «Поділля», аби вдруге у матчі повести в рахунку, знадобилося якихось п’ять хвилин. Затяжний штурм володінь галичан завершився спробою у виконанні Олександра Харкевича та її реалізацією Вадимом Сіваком – 10:3.

Аби виграти з бонусом, господарі, звісно, на цьому не збиралися зупинятися і прагнули й надалі йти вперед чималими силами. Але вже на 23-й хвилині, побігши в чергову атаку, вони, що називається, самі потрапили в полон. Перехопивши м’яч, «соколи» стрімко понеслися в контратаку, в фіналі якої оборона «Поділля» не змогла втримати прудконогого третьокурсника нашого закладу вищої освіти Данила Гапона, який поклав м’яч у заліковку суперника. Щоправда Андрію Бондарчуку реалізувати спробу не вдалося – далася взнаки і чимала відстань, і поривчастий вітер. Тож рахунок став 10:8 на користь «Поділля». Втім, до закінчення першої 40-хвилинки «Сокіл» таки зумів вперше в звітному матчі вийти вперед: ще одна швидка контратака гостей, на 37-й хвилині, у своїй завершальній фазі завершилася тим, що Микола Горішний продавив оборону з трьох гравців господарів та вдруге поклав «диню» у заліковку господарів. І хоча Андрій Бондарчук знову не реалізував спробу, на перепочинок суперники пішли за триочкової переваги у рахунку підопічних Дмитра Кірсанова – 13:10.

Другий тайм за своїм розвитком подій на затишному стадіоні Хмельницького політехнічного коледжу суттєво різнився від першого. Якщо до перепочинку ініціативою володіло «Поділля», а «Сокіл» діяв на контратаках, то по перерві гра проходила вже за переваги гостей. Львів’яни продовжували надійно діяти в обороні – команда показово чітко тримала лінію в кожній атаці суперника і при цьому дуже гостро, використовуючи усю ширину поля, на високих швидкостях атакувала сама.

Черговий рейд Данила Гапона

 

Особливо виділявся у складі «зелено-чорних» центральний тричетвертний Данило Гапон, який ледь не кожен раз розганяв атаку «соколів». Як наслідок, на 48-й хвилині третю спробу для гостей поклав Андрій Бондарчук. На 62-й вже сам Данило Гапон просто «порвав» увесь захист «Поділля»: оббігаючи на віражах, перестрибуючи та вириваючись з обіймів хмельничан, він учетверте підкорив місто суперників. А «контрольний постріл» за чотири хвилини провів студент другого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Азіз Степаненко. І хоча усі три удари при реалізації спроб від Андрія Бондарчука виявилися невлучними, це не завадило «Соколу» довести рахунок до 28:10 – більш, ніж комфортні цифри для галичан.

Щоправда, вже у компенсований головним арбітром матчу Валерієм Максюком ігровий час гравці «Поділля» зуміли вдруге у матчі виконати спробу. Затяжну атаку результативно завершив капітан господарів Андрій Орін, а Вадим Сівак чітко пробив реалізацію. Однак це по суті нічого не дало команді Дмитра Мацюка. Підсумковий рахунок зустрічі – 28:17 на користь «Сокола», який до того ж переміг з бонусом в атаці.

Тож після цього матчу команда Дмитра Кірсанова та Євгена Тарасенка піднялася на третє місце, випереджаючи одеський «Кредо-1963» на чотири очки. А це означало, що команді з Південної Пальміри, аби таки вирвати у львів’ян бронзовий комплект медалей, необхідно було наступного дня, у неділю, 13-го жовтня, вигравати, причому з бонусом, в збірної Києва, яка має ще більш амбітні плани, а саме, другий рік поспіль виграти національне «золото». Для цього киянам необхідно вигравати, не обов’язково з бонусом, в двох заключних поєдинках поточного сезону.

«Постріл» по воротах «Поділля» від Данила Козака

 

Гра у неділю, 13-го жовтня, на одеському стадіоні «Академія спорту» видалася також дуже цікавою і спекотною. Першими виконали занос гравці «Кредо-1963», які тим самим повели в рахунку 5:0. Однак це був перший і останній випадок, коли на табло горіли цифри на користь команди Дмитра Федішина. В підсумку з рахунком 26:10 (12:10) виграла збірна Києва, яка тепер, в разі перемоги в суботньому домашньому матчі з хмельницьким «Поділлям», збереже чемпіонський титул. Швидше за все, так воно й буде…

Але вже зараз ми можемо зі стовідсотковою гарантією стверджувати, що бронзовим призером Суперліги з регбі-15 сезону 2024 року став львівський «Сокіл», з чим ми й вітаємо гравців команди та їхніх тренерів – Дмитра Кірсанова і Євгена Тарасенка, а також директора клубу Юрія Грабовського та очільника Федерації регбі Львівщини Петра Адамика.

РЕГБІ15. ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ. ЧОЛОВІКИ. СУПЕРЛІГА2024

РЕЗУЛЬТАТИ ЗІГРАНИХ МАТЧІВ

14 вересня
Збірна Харківської області – «Поділля» Хмельницький – 48:13

 

15 вересня
Збірна Харківської області – «Сокіл» Львів – 48:9

 

21 вересня
«Кредо-1963» Одеса – Збірна Харківської області – 0:48

 

28 вересня
Збірна Києва – «Сокіл» Львів – 54:0

«Поділля» Хмельницький – «Кредо-1963» Одеса – 14:21

 

5 жовтня
Збірна Києва – Збірна Харківської області – 22:20

 

6 жовтня
«Сокіл» Львів – «Кредо-1963» Одеса – 9:6

 

12 жовтня
«Поділля» Хмельницький – «Сокіл» Львів – 17:28

«Кредо-1963» Одеса – Збірна Києва – 10:26

 

ПОТОЧНЕ ТУРНІРНЕ СТАНОВИЩЕ КОМАНД

1. Збірна Харківської області – 16 очок (4 матчі, ігрові очки 164–44)
2. Збірна Києва – 13 (3, 102–30)
3. «Сокіл» Львів – 9 (4, 46–125)
4. «Кредо-1963» Одеса – 5 (4, 37–97)
5. «Поділля» Хмельницький – 1 (3, 44–97)

 

КАЛЕНДАР РЕШТИ МАТЧІВ

19 жовтня
Збірна Києва – «Поділля» Хмельницький

Прокрутити вгору