Гандболістки ЛДУФК допомогли збірній України обіграти національну команду Казахстану і пробитися до другого раунду чемпіонату світу-2023

Напередодні, 3-го грудня, на чемпіонаті світу-2023 з гандболу серед жіночих команд, який триває у Швеції, Норвегії та Данії, збірна України, 10 з 18-ти гравчинь якої є студентками і випускницями кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, а тренерка воротарів Оксана Площинська вищу освіту також здобула у стінах нашого закладу вищої освіти, зіграла свій третій, заключний поєдинок першого групового етапу. Суперницями підопічних Віталія Андронова в очному вирішальному протистоянні за останню путівку в групі «G» до другого раунду Мундіалю-2023 були гандболістки національної команди Казахстану.

Третім, останнім суперником українок на ХХVI чемпіонаті світу-2023 з гандболу серед жінок, який зібрав 32 команди-учасниці, була національна збірна Казахстану, яка на планетарному форумі грає втретє поспіль. Нагадаємо, на попередньому чемпіонаті світу-2021 казашки виграли лише один матч і зазнала п’ятьох поразок, посівши у підсумку 24-е місце посеред 32 учасників. А на двох останніх чемпіонатах Азії Казахстан посів п’яте та третє місця – в 2022 і 2021 роках відповідно.

І Україна, яка, нагадаємо, грає на чемпіонаті світу вперше з 2009 року, і Казахстан у перших двох турах зіграли невдало. Наші дівчата програли командам Бразилії та Іспанії – 20:35 і 20:32 відповідно, а казашки – 15:46 та 17:34. Тож суто математично, фаворитом у вчорашньому очному протистоянні були «синьо-жовті», але як відомо, у спорті загалом і в гандболі зокрема, доводити свою перевагу необхідно не на папері, а безпосередньо на ігровому майданчику. Одразу скажемо, трохи забігаючи наперед, що у підсумку підопічні Віталія Андронова з поставленим завданням – здобути перемогу, хоча їх влаштовувала й нічия, впоралися достатньо впевнено. Фінальні цифри на табло – 37:24 (19:12) – якнайкраще характеризують хід розвитку подій на паркеті «Арени Норд» у данському місті Фредеріксгавн. А тепер про деталі першої перемоги українок на Мундіалі-2023.

Збірна України провела звітний поєдинок у такому складі: воротарі – Марія Гладун, Вікторія Салтанюк; польові гравці – Мілана Шукаль (8 голів / 10 кидків), Юлія Андрійчук (8 / 11), Марина Коновалова (6 / 7), Тамара Смбатян (4 / 6), Карина Соскида (2 / 2), Карина Колодюк (2 / 3), Ірина Прокоп’як (2 / 3), Мар’яна Маркевич (2 / 5), Ірина Компанієць (1 / 1), Олеся Дяченко (1 / 2), Катерина Козак (1 / 4), Тетяна Поляк (0 / 2), Анастасія Мелекесцева (0 / 0), Андріяна Науменко (0 / 0).

Перший тайм українки розпочали потужно в атаці й надійно в захисті – що називається, грали на куражі. Перший гол у матчі забила 27-річна Марина Коновалова наприкінці першої хвилини поєдинку. Ліва крайня збірної України, незважаючи на біль через давню травму плеча упродовж першої половини матчу була нестримною – чотири голи з чотирьох кидків.

Ще більше за цей же час забила 22-річна права крайня Мілана Шукаль – шість голів з шести кидків. Висока результативність обох основних крайніх стала наслідком швидкої гри українок, стрімких переходів, що стали можливими завдяки надійному захисту. «Синьо-жовті» виграли перший тайм 19:12.

Напевне саме перша половина стала ключовою. Команда Віталія Андронова не дозволила суперницям переломити гру, а після перерви довела справу до розгромної перемоги – 37:24 (19:12). Цей результат забезпечив нашій команді третє місце у підсумковій таблиці групи «G» та путівку до основного раунду Мундіалю-2023. Іншими словами: збірна України увійшла в число 24-х найкращих команд світу і продовжує боротьбу, зокрема і за призові місця світового чемпіонату та потрапляння до олімпійської кваліфікації.

У цьому матчі українки реалізували 66% своїх кидків (37 голів / 56 кидків). Голкіперки Марія Гладун та Вікторія Салтанюк на двох зробили вісім сейвів. Цікаво, що найкращими бомбардирками матчу стали українки Мілана Шукаль (8 голів з 10 кидків) та ліва півсередня Юлія Андрійчук (8 з 11) і для обох це рекордна результативність у збірній в кар’єрі. Організатори турніру найкращою гравчинею матчу назвали Мілану Шукаль (на фото вище). А найбільше м’ячів (6 з 18 кидків) у складі збірної Казахстану закинула Вероніка Хардіна (6 з 18).

Прокрутити вгору