Гандболістки ЛДУФК у складі збірної України завершили свої виступи на чемпіонаті світу-2023

Напередодні, 10-го грудня, на чемпіонаті світу-2023 з гандболу серед жіночих команд, який триває у Швеції, Норвегії та Данії, збірна України, 10 з 18-ти гравчинь якої є студентками і випускницями кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, а тренерка воротарів Оксана Площинська вищу освіту також здобула у стінах нашого закладу вищої освіти, зіграла свій заключний поєдинок Мундіалю-2023. У матчі останнього туру другого, основного групового етапу суперницями підопічних Віталія Андронова були гандболістки національної команди Аргентини.

Збірні України та Аргентини в очному протистоянні на паркеті «Арени Норд» у данському місті Фредеріксгавн розігрували між собою п’яте і шосте місця в ІV групі другого, основного раунду групового етапу і тим самим визначали, хто з них буде вище в боротьбі за позиції з 17-ї по 24-ту в підсумковій класифікації ХХVІ чемпіонату світу-2023. Обидві команди, зігравши по чотири зустрічі, не мали турнірних очок в основному раунді. «Синьо-жовті» не зуміли зачепитись за пункти у грі проти Чехії (23:30) та зазнали поразки від Нідерландів (21:40). Аргентина в свою чергу дала бій і була попереду після першого тайму, але все ж поступилась Іспанії (23:30), після чого програла й Бразилії (19:33). При цьому, з врахуванням усіх матчів, що йшли в залік основного раунду, у аргентинок різниця закинутих і пропущених м’ячів була значно краща, а саме «–45» проти «–53». Тож, аби посісти п’яте місце у групі, нашим суперницям цілком вистачало й нічиєї. Натомість «синьо-жовтим» треба було лише вигравати.

Цікаво, що за всю історію виступів на чемпіонатах світу Аргентина тільки одного разу вигравала у європейських збірних – завдала поразки Австрії з рахунком 31:29 на минулому Мундіалі-2019. Також зазначимо, що 14 з 18-ти гравчинь збірної Аргентини грають у європейських чемпіонатах – в елітних і в нижчих дивізіонах Іспанії, Франції та Румунії.

Звітний поєдинок збірна України провела у такому складі: воротарі – Юдіт Балог (23 кидки / 7 сейвів – 30%), Марія Гладун (9 / 2 – 22%), Вікторія Салтанюк (1 / 0 – 0%); польові гравчині – Марина Коновалова (6 голів / 8 кидків), Юлія Андрійчук (3 / 4), Тамара Смбатян (3 / 7), Мілана Шукаль (3 / 8), Каріна Колодюк (2 / 4), Андріяна Науменко (1 / 1), Тетяна Поляк (1 / 2), Мар’яна Маркевич (1 / 3), Каріна Соскида (0 / 1), Олеся Дяченко (0 / 1), Катерина Козак (0 / 1), Ірина Компанієць (0 / 2), Ірина Прокоп’як (0 / 0).

Вкотре доводиться з жалем нагадувати, що перед чемпіонатом світу-2023 збірна України втратила кількох провідних гравців атаки – капітана команди Ірину Глібко, а також Діану Дмитришин та Євгенію Левченко. Їх рівня, зокрема якості у завершенні атак дуже не вистачало збірній України впродовж усього турніру. Важко перерахувати скільки хороших моментів наша команда не реалізувала й у матчі проти Аргентини, зробивши голкіперку суперниць Марісол Каррату героїнею гри. У неї захмарні 46% відбитих кидків. Усього тільки 48% кидків збірної України стали голами. В Аргентини цей показник становить 64%.

Складовою невдачі стали й негаразди в обороні. Боротьбу один в один більш стрімким аргентинкам наша команда програла. Тим не менш у цьому матчі можна було перемагати. Найбільш результативною серед гравчинь збірної України стала Марина Коновалова. Ліва крайня, яка оголосила про завершення кар’єри, забила аргентинкам шість голів з восьми кидків. Але підсумкові цифри на табло «Арени Норд» 25:20 (13:11) на користь збірної Аргентини.

Нагадаємо, на Мундіалі-2023 збірна України зуміла завдяки перемозі над національною командою Казахстану з рахунком 37:24 (19:12) подолати попередній груповий турнір і з третього місця вийти до другого, основного раунду. На цій стадії, на превеликий жаль, команда Віталія Андронова зіграла три матчі, але очок в них так і не набрала. Тож у турнірній таблиці групи IV «синьо-жовті» посіли останнє, шосте місце. А розташування нашої команди у загальному заліку ХХVІ чемпіонату світу-2023 стане відомим сьогодні, 11-го грудня, після завершення основного раунду в усіх групах. Однак вже зараз відомо, що це буде місце не вище ніж 22-е і не нижче ніж 24-е. Усього у чемпіонаті світу-2023 беруть участь 32 команди. Також нагадаємо, що для збірної України це перша світова першість з 2009 року.

Додамо, що від групи 4 до 1/4 фіналу вийшли збірна Нідерландів, яка виграла всі шість матчів від початку Мундіалю-2023, та збірна Чехії, яка набрала однакову кількість очок з Бразилією та Іспанією, але обійшла конкуренток завдяки кращій різниці голів в особистих зустрічах – «+5» проти «+1» і «– 6» відповідно. Також вже відомо, що у чвертьфіналах Нідерланди зіграють проти Норвегії, а Чехія – проти Франції.

Що ж до збірної України, то її гравчині повертаються до своїх клубів. А наступні офіційні матчі національна команда проведе у відборі на Євро-2024 в кінці лютого та на початку березня наступного року.

Прокрутити вгору