Гімнаст Ілля Ковтун за виконання вправи на паралельних брусах завоював другу срібну, а загалом сьому нагороду України на Олімпіаді-2024

Український гімнаст Ілля Ковтун став срібним призером ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024, що тривають у Парижі. Уродженець Черкас, якому найближчої суботи, 10-го серпня, виповниться 21 рік, посів друге місце в фіналі змагань на паралельних брусах, що відбувся напередодні, 5-го серпня поточного року. Нагорода Іллі Ковтуна стала другим «сріблом» та загалом сьомою медаллю в скарбничці «синьо-жовтих» олімпійців на головному мультимедійному форумі чотириріччя планетарного рівня в столиці Франції.

Українські гімнасти Ілля Ковтун з Черкас та киянин Олег Верняєв виступили в останньому фіналі змагань зі спортивної гімнастики за програмою ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024 – вправах на паралельних брусах.

Для Ковтуна та Верняєва це був третій особистий фінал на Олімпіаді-2024. Але якщо Верняєв посів восьме місце в особистому багатоборстві та став п’ятим у вправах на коні, то Ковтун двічі фінішував четвертим – і в багатоборстві, і у вільних вправах. При цьому в обох випадках є чимало питань до суддівства – на думку багатьох фахівців, причому, не тільки українських, арбітри явно занижували оцінки Іллі, тим самим позбавляючи його місця на подіумі. До речі, аналогічні розмови мали місце і по завершенні командного фіналу серед чоловіків, де українці в підсумку фінішували на п’ятій позиції, хоча до останнього реально претендували на «бронзу». Втім, суддівство українських гімнастів на олімпійських турнірах – це окрема тема, тим паче, що подібне відбувається не вперше, а почалося це ще з Лондона-2012. Напевне нашій федерації необхідно піднімати тему суддівства в Міжнародній федерації гімнастики, але наразі усе в цьому плані тихо…

Зазначимо, що фінал на паралельних брусах став третім у Парижі-2024, на якому два українці були в безпосередній боротьбі за медалі. Крім особистого багатоборства, два гімнасти від України також змагалися в опорному стрибку: тоді Назар Чепурний став шостим, а Ігор Радівілов – восьмим.

У фіналі паралельних брусів Ілля Ковтун та Олег Верняєв боролися за медалі проти чемпіона і срібного призера Олімпіади-2024 у багатоборстві – японця Шінносуке Оки і Чжана Бохена з Китаю відповідно, а також медалістів попередньої Олімпіади в Токіо-2020 у вправах на паралельних брусах: ще одного представника Піднебесної Цзоу Цзиньюаня, німця Лукаса Даузера та Ферхата Арікана з Туреччини.

Ілля Ковтун відкривав фінал на паралельних брусах, підвищивши складність до 7,0 балів. За виконання український гімнаст отримав оцінку 8,5 бала, отримавши у підсумку 15,500 бала. Після виступів чотирьох гімнастів Ковтун очолював список гімнастів. Натомість Олег Верняєв, який розпочинав другу групу, на превеликий жаль, не втримався на брусах та втратив шанси на медаль – посів у підсумку восьме, останнє місце.

Випередити Ковтуна вдалося лише китайцеві Цзоу Цзиньюаню – він виконав програму складністю 6,9 з виконанням 9,3 бала, за що отримав 16,200 – таку саму оцінку судді йому поставили і в кваліфікації. Ковтун втримався на другій позиції. А трійку призерів замкнув японець Шінносуке Ока – абсолютний чемпіон Ігор-2024 у багатоборстві та один з співавторів японського командного «золота», який останнім завершив змагання зі спортивної гімнастики на Олімпіаді-2024 в Парижі.

РЕЗУЛЬТАТИ ОЛІМПІЙСЬКОГО ФІНАЛУ ПАРИЖУ2024 У ВПРАВАХ НА ПАРАЛЕЛЬНИХ БРУСАХ
СЕРЕД ЧОЛОВІКІВ

Додамо, що медаль Іллі Ковтуна – це його перша нагорода на Олімпійських іграх. У Токіо-2020 він завершив змагання без призових місць. Також це перша медаль України на Іграх у Парижі-2024 в спортивній гімнастиці та 13-та загалом на Олімпійських іграх у цьому виді спорту, але перша за останні вісім років.

Станом на ранок сьогоднішнього дня, 6-го серпня, в доробку українських олімпійців на ХХХІІІ літніх Олімпійських іграх-2024 в Парижі сім медалей – по два «золота» і «срібла» та три «бронзи». При цьому в «синьо-жовтих» є ще одна гарантована нагорода – завтра, 7-го серпня, у фіналі чоловічого турніру з боксу в фінальному бою вагової категорії до 80 кг битимуться наш Олександр Хижняк та Нурбек Оралбай з Казахстану. Тож до «синьо-жовтої» скарбнички додасться ще одна медаль – або золота, або срібна.

Прокрутити вгору