Гросмейстер Олександр Бєлявський провів сеанс одночасної гри в шахи з пацієнтами центру «НЕЗЛАМНІ» (Фото)

Легендарний український шаховий гросмейстер, чинний головний тренер національної збірної України Олександр Бєлявський – випускник Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, якому наприкінці минулого року було присвоєно почесне звання DOCTOR HONORIS CAUSA нашого закладу вищої освіти, провів майстер-клас та сеанс одночасної гри в шахи з пацієнтами реабілітаційного центру «НЕЗЛАМНІ».

За словами пана Олександра, свій візит до реабілітаційного центру «НЕЗЛАМНІ» він планував декілька місяців. Адже поміж щільним графіком тренувань всесвітньовідомий гросмейстер дуже хотів зіграти у шахи із захисниками, аби подякувати їм.

«Попри війну наша національна збірна та шахісти в усіх регіонах країни можуть тренуватись та представляти Україну на світовому рівні. Тому дякуємо кожному воїну за це та за можливість просто продовжувати жити. Це мій обов’язок і те, чим я можу бути корисний, щоб вони трохи відволіклися від своїх проблем, лікування і реабілітації», – каже Олександр Бєлявський.

Зазначимо, що разом із Олександром Бєлявським проводив майстер-клас та вибудовував стратегії наших захисників на шаховій дошці в ході сеансу одночасної гри ще один міжнародний гросмейстер, відомий львівський шахіст та тренер Адріан Михальчишин (на фото вище). Удвох вони безупинно підходили до кожного гравця та підказували правильні ходи й комбінації.

Загалом Олександр Бєлявський впродовж сеансу зіграв із воїнами-захисниками вісім партій. При цьому в процесі гри він увесь час не стримував свого захоплення і повторював «Молодці, хлопці!».

На прощання захисники подякували Олександру Бєлявському та Адріану Михальчишину за цю унікальну та емоційну зустріч, а гросмейстери твердо пообіцяли, що уже в найближчі місяці обов’язково знайдуть можливість знову зустрітися з пацієнтами реабілітаційного центру «НЕЗЛАМНІ».

Нагадаємо, 23-го грудня 2023 року Вчена рада Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського підтримала пропозицію кафедри стрільби і технічних видів спорту щодо представлення до почесного звання DOCTOR HONORIS CAUSA Олександра Бєлявського – випускника нашого Університету, заслуженого майстра спорту, багаторазового чемпіона світу, заслуженого тренера FIDE, чинного головного тренера національної збірної команди України з шахів.

Олександр Бєлявський є відомим фахівцем у галузі шахів в Україні та світі. Він видав шість авторських монографій («Інтуїція», 2003, «Безкомпромісні шахи», 2004 і т. д.) у тому числі англійською мовою («Uncompromising Chess». London: Cadogan Chess, 1998, «Winning Endgame Technique». London: Batsford, 1995.). Загалом опублікував понад 700 наукових праць на правничу, економічну та шахову тематики. Вважається відомим у світі майстром з динамічних атак у шахах.

Олександр Бєлявський став майстром спорту СРСР у 14 років (1968). У 21 рік став міжнародним гросмейстером (1975). У 1984 році показав найкращий турнірний рейтинг у світі – 2863 бали.

Прокрутити вгору