Хокеїст збірної України Артур Чолач у новому сезоні-2024/2025 гратиме в Американській хокейній лізі

Цьогорічний випускник бакалаврату факультету післядипломної та заочної освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, один з провідних оборонців національної збірної України з хокею Артур Чолач підписав контракт з клубом Американської хокейної ліги (АХЛ) «Гендерсон Сілвер Найтс». Термін дії угоди – до завершення сезону-2024/2025.

21-річний український хокеїст Артур Чолач, який є вихованцем ХК «Галицькі Леви» з Новояворівська Львівської області, приєднався до клубу Американської хокейної ліги «Гендерсон Сілвер Найтс» – фармкоманди клубу «Вегас Голден Найтс» з північноамериканської Національної хокейної ліги – найсильнішої у світовому хокеї. Нагадаємо, «Вегас Голден Найтс» обрав українця на драфті НХЛ у 2021 році – в шостому раунді, під загальним 190-м номером.

Цікаво, що Артур Чолач може стати першим українцем, який зіграє в АХЛ після зіркового Руслана Федотенка та Павла Падакіна, котрий у сезоні-2015/2016 ще ідентифікував себе українцем. А загалом за всю багатолітню історію АХЛ в ній у різні роки грали 30 українців.

Зазначимо, що сезон-2024/2025, який Артур Чолач проведе в Американській хокейній лізі, стане для нього першим професійним за межами України. Досі захисник грав у юніорських лігах Північної Америки – за канадські «Беррі Колтс» у Хокейній лізі Онтаріо та «Су-Фоллс Стемпід» в Хокейній лізі США (USHL).

За два сезони (2021/2022 та 2022/2023) Атур Чолач у лінії оборони канадського клубу «Баррі Кольтс» в Хокейній лізі Онтаріо відіграв 135 матчів, в яких закинув 4 шайби і зробив 32 гольові передачі. А в сезоні-2023/2024 в складі «Су-Фоллс Стемпід» у Хокейній лізі США, він зіграв у 54 матчах і набрав в них 15 очок (4 голи + 11 асистів). Команда українця, в якій він був асистентом капітана, подолала регулярний чемпіонат своєї першості, але вибула з плей-оф вже в першому раунді.

Окрім того, в минулому сезоні Артур Чолач дебютував у національній збірній України та допоміг їй виграти олімпійський передкваліфікаційний турнір, який відбувся з 8-го по 11-е лютого поточного року на льодовій арені ArcelorMittal Park в польському місті Сосновець. «Синьо-жовті» здобули три перемоги в трьох матчах над національними командами Південної Кореї (4:0), Польщі (3:2, по булітах) та Естонії (5:3). Артур зіграв у кожному з цих поєдинків та відзначився одною гольовою передачею.

Тепер на збірну України чекає фінальний етап відбору на ХХV зимові Олімпійські ігри, які відбудуться з 6-го по 22-е лютого 2026 року в італійських містах Мілан і Кортіна-д’Ампеццо. Аби бути серед 12-ти учасників головного зимового мультимедального змагання чотириріччя, українцям необхідно виграти одну з двох путівок, які в заключному олімпійському відборі, що відбудеться з 29-го серпня по 1-ше вересня поточного року, виборюватимуть вісім команд, які вже розподілено на два квартети. Збірна України опинилася в одній групі з національними командами Словенії, Франції та Латвії, столиця якої Рига й прийматиме турнір. В іншій групі гратимуть між собою Словаччина, Австрія, Угорщина і Казахстан.

Зазначимо, що тільки переможці кожної з двох груп отримають путівку на ХХV зимові Олімпійські ігри-2026 в Італії.

Нагадаємо, разом з Чолачем у складі національної збірної грають ще двоє представників ЛДУФК імені Івана Боберського – магістрант другого року навчання факультету фізичної культури і спорту Іван Сисак та випускник бакалаврату цього факультету минулого року Євген Ратушний. Цікаво, що як і Чолач, вони обоє також грають в лінії захисту.

Прокрутити вгору