Хокеїсти Іван Сисак і Євген Ратушний завершили у складі збірної України виступи на ЧС-2023

Збірна України з хокею зіграла свій останній матч чемпіонату світу 2023 року серед національних команд Дивізіону 1B, який завершився в столиці Естонії Таллінні. «Синьо-жовта» дружина, в лінії оборони якої грали й двоє студентів четвертого курсу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – Євген Ратушний та Іван Сисак, в заключній грі світового форуму поступилася команді Японії і тим самим посіла друге місце.

Збірна Японії – Збірна України – 5:3 (2:0, 2:0, 1:3)

29 квітня. Таллінн. Льодовий палац «Тондіраба». Початок – 19:30. 3870 глядачів.

Арбітри: М.Бака (Польща), Б.Хоппе (Німеччина).

ЯПОНІЯ: Нарісава; Ішида – Ямада, Хітосато – Ш. Накадзіма – Хірано; Хеллідей – Хаята, К. Отсу – Осава – Сузукі; Йонеяма – Х. Сато, Фурухаші – Т. Накадзіма – Ханзава, Ю. Отсу – Токо, Тагакі – Ірікура – К. Сато.

Головний тренер – Перрі Перн (Канада).

УКРАЇНА: Дьяченко (Захарченко, 29:25); Мережко – Сисак, Пересунько – Мазур – Трахт; Пангелов-Юлдашев – Ратушний, Лялька – Фадєєв – Денискін; Гребеник – Андрейків, Ворона – Німенко – Коренчук; Куцевич – Бородай – Ружніков, Панченко, Воронін.

Головний тренер – Вадим Шахрайчук.

Шайби: 1:0 – Сузукі (Осава), 07:58; 2:0 – Хірано (Х. Сато – у більшості), 19:29; 3:0 – Хірано (Х. Сато, Ш. Накадзіма – у більшості), 29:04; 4:0 – Тагакі (Ірікура, Хеллідей), 29:25; 5:0 – К. Отсу, 40:46; 5:1 – Ворона (Трахт, Мережко – у більшості), 45:12; 5:2 – Лялька (Андрейків), 52:45; 5:3 – Коренчук (Ворона, Захарченко), 56:33.

Кидки по воротах: 29 (12+11+6) – 33 (8+11+14).

Штрафні хвилини: 8 – 29.

Національна команда України з хокею не змогла перервати серію поразок від збірної Японії, котра тягнеться із чемпіонату світу 2014 року. Невдача у «лобовій» зустрічі на звітному турнірі в Таллінні залишила нашу команду на другому місці, а путівку до Дивізіону 1A вибороли представники азіатського континенту. Збірна Сербії фінішувала останньою і вилетіла до Дивізіону 2A. А тепер про деталі головного матчу на льодовій арені «Тондіраба» в столиці Естонії.

Для завоювання «золота» та підвищення у класі збірній України потрібна була лише перемога в основний час над незручною та класною командою Японії на чолі з досвідченим канадцем Перрі Перном. Зустріч складалася для «синьо-жовтих» дуже важко: пропустили після рикошету першу шайбу, а потім втратили центра третьої трійки нападу ветерана Дмитра Німенка за атаку біля борту Юсея Отсу. Судді подивилися «кіно» і вилучили нашого гравця до кінця зустрічі, залишивши Україну на п’ять хвилин у меншості. Азіати скористалися нагодою та забили у «роздягальню» – 2:0. Добре, що не більше…

У другому періоді українці тиснули, створювали моменти (шайба двічі потрапляла у стійку), навіть забили гол за допомогою добивання Євгена Фадєєва, але японці взяли «челендж» і судді скасували гол, оскільки наш гравець заїхав у воротарську зону і перешкодив пересуванню воротаря.

Разом з тим шайби продовжували залітати у наші ворота після могутніх кистьових кидків японців, а після четвертого пропущеного гола Богдана Дьяченка на останньому рубежі замінив Едуард Захарченко…

Пробити японську «стіну» нашим вдалося лише за рахунку 0:5, але врятувати зустріч було майже нездійсненною місією, хоча українці билися до кінця і навіть скоротили відставання під гучне скандування трибун «Молодці»! У підсумку національна збірна України не змогла перервати серію поразок від збірної Японії, яка тягнеться із чемпіонату світу 2014 року.

Натомість після торішнього третього місця Україна зробила крок вперед, а захисник Ігор Мережко з 13 (3+10) очками виграв потрійне звання найкращого – гравця матчу, гравця збірної України на турнірі та захисника всього чемпіонату світу-2023! Приємно, що найкращим бомбардиром турніру став також наш представник – український форвард Олексій «павер плей» Ворона набрав 13 (5+8) балів та закинув усі свої п’ять шайб у більшості після семи (!) кидків! Бравісімо!

Додамо, що в двох інших матчах п’ятого, заключного ігрового дня чемпіонату збірна Китаю з рахунком 5:2 обіграла господарів турніру – хокеїстів Естонії і стала бронзовим призером. А серби виграли в овер-таймі у команди Нідерландів – 3:2, однак цього їм не вистачило для збереження прописки в Дивізіоні 1В. Тож у наступному сезоні збірна Сербії гратиме у Дивізіоні 2В.

Підсумкове турнірне становище команд:
Японія – 15 очок, Україна – 10, Китай – 8, Естонія – 5, Нідерланди – 4, Сербія – 3.

Прокрутити вгору