Христина Філевич допомогла збірній України з баскетболу 3х3 здобути путівку на фінальну частину Євро-2023

Жіноча національна збірна України з баскетболу 3х3 на кваліфікаційному турнірі в румунській Констанці виборола право виступити у фінальній частині чемпіонату Європи 2023 року. Свій вагомий внесок в цей успіх «синьо-жовтого» квартету зробила й найдосвідченіша гравчиня нашї команди Христина Філевич – випускниця Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

На відбірному турнірі в Констанці напряму до фінальної частини чемпіонату Європи-2023 виходили переможниці груп «А» та «В», в кожній з яких грало по п’ять національних збірних. Третю путівку на заключну стадію континентального форуму розігрували команди, що посядуть другі місця в групах. Жіночій збірній України в групі «А» протистояли національні команди Іспанії, Швейцарії, Сербії та Данії.

Нагадаємо, склад жіночої збірної України з баскетболу 3х3 (головний тренер – Юрій Процюк) на звітному турнірі був наступним – Христина Філевич, Міріам Уро-Ніле, Оксана Моллова та Анжеліка Ляшко.

Наша команда грала в перший день, у суботу, 10-го червня, два поєдинки з менш рейтинговими суперницями – збірними Сербії та Данії, обігравши обох. Зокрема, в стартовому матчі відбору українські дівчата впевнено перемогли збірну Сербії з рахунком 10:5. Обидві команди вибрали тактику гри від захисту і тут Україна на початку зіграла набагато краще, дозволивши суперницям за третину гри набрати лише одне очко і те з лінії штрафних. Після зіграних 3 хвилин та 30 секунд Україна вела з перевагою у цілком комфортні п’ять ігрових очок – 6:1. Далі українки впевнено довели гру до перемоги. Очки для нашої команди набрали: Христина Філевич – 4, Оксана Моллова – 2, Міріам Уро-Ніле – 4, Анжеліка Ляшко – 0.

В другому матчі збірна України ще більш впевнено обіграла національну команду Данії – 16:4. Збірна України вважалась фаворитом зустрічі і довела цей статус, контролюючи хід гри з перших хвилин до заключних секунд. Достатньо сказати, що суперниці свої перші очки набрали тільки наприкінці восьмої хвилини за рахунку 14:0 на користь України. Ігрові очки у «синьо-жовтих» набрали: Анжеліка Ляшко – 4, Христина Філевич – 6, Оксана Моллова – 1, Міріам Уро-Ніле – 5.

Також в нашій групі дві стартових перемоги в перший день здобули іспанки, які обіграли Швейцарію (18:8) та Сербію (17:12). І саме з Іспанією (гра відбулася у неділю, 11-го червня, о 10:45) проводили свій наступний матч підопічні Юрія Процюка.

Гра вийшла дуже напруженою та близькою, з великою кількістю фолів. Але наші дівчата виявились сильнішими в драматичному очному протистоянні та змогли виграти, як виявилося згодом, ключовий матч кваліфікації з мінімальною різницею в одне ігрове очко – 16:15. Свій очковий внесок у таку важливу загальну перемогу зробили усі: Христина Філевич – 6, Міріам Уро-Ніле – 4, Анжеліка Ляшко – 3, Оксана Моллова – 3.

Здобули українки перемогу і в своєму заключному матчі кваліфікації, впевнено здолавши національну збірну команду Швейцарії – 21:12. Ігрові очки у цій грі в складі «синьо-жовтих» здобули: Міріам Уро-Ніле – 10, Христина Філевич – 5, Анжеліка Ляшко – 3, Оксана Моллова – 3.

Тож вигравши усі чотири матчі в групі, українська національна жіноча команда посіла перше місце в групі «А» та напряму вийшла в фінальну частину європейської першості-2023, яка відбудеться 5–7 вересня в Єрусалимі (Ізраїль).

Зазначимо, що вже відомі десять команд-суперниць жіночої збірної України з баскетболу 3х3 на заключному етапі чемпіонату Європи-2023, де зіграють по 12 збірних у чоловіків та жінок.

У турнірі серед жінок автоматично отримали перепустки на Євро-2023 господарі – збірна Ізраїлю, а також чотири найкращі команди попереднього континентального форуму – Франція, Німеччина, Литва та Нідерланди. На відбірковому етапі у Констанці разом зі збірною України путівки здобули Іспанія та Італія. А на аналогічному турнірі в столиці Словаччини Братиславі три путівки здобули Португалія, Угорщина та Чехія.

У чоловіків до Ізраїлю, Сербії, Литви, Нідерландів та Латвії, які автоматично отримали путівки на Євро-2023, туди відібрались також Франція, Австрія та Чехія у Братиславі, а також Бельгія, Хорватія й Німеччина у Констанці. На жаль, українці у вирішальному матчі програли німцям одне очко – 11:12…

Останні дві путівки (по одній у чоловіків та жінок) будуть розіграні впродовж 17-го та 18-го червня на турнірі в Лімассолі (Кіпр) між збірними, які посідають 29-е і нижче місце європейського рейтингу у чоловіків та 26-е і нижче – у жінок.

Нагадаємо, раніше жіноча збірна команда України п’ять разів виходила до фінальної частини чемпіонату Європи та тричі посідала перше місце у відбіркових турнірах. Найвище досягнення українок на континентальному форумі – бронзові медалі Євро-2018, який відбувся у Бухаресті. Зазначимо, що з нинішнього складу збірної України в столиці Румунії грала лише Христина Філевич – випускниця кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Василь Ковцун) нашого Університету.

Прокрутити вгору