Христина Філевич допомогла збірній України з баскетболу 3х3 здобути путівку на Євро-2024

Національна жіноча збірна України з баскетболу 3х3 на відбірному турнірі в столиці Словаччини Братиславі здобула путівку на фінальну частину Чемпіонату Європи 2024 року, що відбудеться 22–25 серпня в столиці Австрії Відні. Вагомий внесок у цей успіх «синьо-жовтої» команди зробила й Христина Філевич (на фото нижче) – випускниця магістратури Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яка навчалася на кафедрі спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник).

За дві путівки на континентальний форум у Братиславі вели боротьбу вісім команд, які на груповому етапі було розділено на два квартети, що грали між собою турнір в одне коло. Переможці груп автоматично виходили у півфінал, де їхніми суперниками ставали дві збірні, які виграли у двох чвертьфіналах, в яких грали команди, що посіли друге місце в своєму квартеті проти третього місця іншої групи. Два переможці півфіналів ставали володарями омріяних путівок на Євро-2024.

Українська збірна (на нижньому фото), в складі якої окрім Христини Філевич, грали також Міріам Уро-Ніле, Оксана Моллова та Анжеліка Ляшко, дуже вдало відіграла груповий етап. Уже після двох стартових матчів, здобувши перемоги над Туреччиною (19:12) та Польщею (16:12), «синьо-жовті» достроково гарантували собі перемогу у групі. Тому третій, заключний поєдинок з Естонією не мав для підопічних Юрія Процюка турнірного значення. Тим не менше, вони його розпочали з дальнього влучання Христини Філевич, але далі суперниці вийшли вперед і були попереду у рахунку більшу частину ігрового часу. Втім, за три хвилини до кінця зустрічі українки повернули собі перевагу, яку вже не втрачали. У підсумку – 18:15 на користь «синьо-жовтих». Наша збірна, вигравши групу, автоматично потрапила до півфіналу відбору на Євро-2024.

Суперницею українок у півфіналі стала збірна господарок – Словаччина, яка обіграла команду Туреччини у чвертьфіналі. Але попри підтримку переповнених трибун, словачки не створили збірній Україні проблем – наші дівчата зі старту матчу захопили ініціативу і упевнено контролювали хід гри до переможного його завершення – 21:13.

Таким чином, окрім господарок фінальної частини Чемпіонату Європи-2024 – баскетболісток Австрії та чинних володарок титулу – збірної Нідерландів, на континентальний форум автоматично кваліфікувалися Франція, Німеччина та Угорщина. А через кваліфікаційні турніри путівки на Євро-2024 здобули Іспанія, Італія, Азербайджан, Польща, Україна, Румунія та Латвія.

Зазначимо, що жіноча збірна України з баскетболу 3х3 вдруге поспіль і всьоме загалом в своїй історії зіграє на фінальній стадії Чемпіонату Європи.

Додамо, що національна збірна України з баскетболу 3х3 свої найближчі матчі зіграє на етапі Жіночої серії у французькому місті Пуатьє, що відбудеться 26–27 червня.

Українки потрапили до групи «А», де зіграють проти збірної Німеччини та клубних команд «Дьйор» (Угорщина) і «Балістик Бордо» (Франція). В групі «В» гратимуть збірні Нідерландів, Іспанії, Китаю U-24 та Ірландії.

Першого дня, 26-го червня, команди проведуть усі матчі групового етапу, а на 27 червня заплановані ігри плей-оф, куди вийдуть по три кращі колективи квартетів.

Збірна України в Пуатьє виступить у такому самому складі, що здобув путівку на Євро-2024: Христина Філевич, Міріам Уро-Ніле, Оксана Моллова та Анжеліка Ляшко.

Нагадаємо, нинішнього сезону збірна України з баскетболу 3х3 зіграла на двох етапах Жіночої серії – у Марселі (Франція) стала сьомою, а в столиці Монголії Улан-Баторі посіла друге місце – це найкращий результат для України в історії виступів у Жіночій серії.

Прокрутити вгору