Каратистка Катерина Крива – бронзовий призер IV етапу Premier League Karate 1 сезону 2023 року

Впродовж трьох днів, з 8-го по 10-е вересня, у столиці Ірландії Дубліні відбувся четвертий, заключний етап Premier League Karate 1 Міжнародної федерації карате (WKF) сезону 2023 року. У складі збірної України бронзовою призеркою звітного турніру стала зіркова випускниця кафедри фехтування, боксу і національних одноборств (завідувач – доцент Василь Бусол) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, майстер спорту міжнародного класу Катерина Крива.

У звітному етапі Premier League Karate 1, що відбувся у Sport Ireland National Indoor Arena в Дубліні, взяли участь 350 атлетів з 58-ти країн світу. Україну в столиці Ірландії представили 21 спортсмен.

Досвідчена 31-річна львів’янка Катерина Крива (12-й номер поточного світового рейтингу) захищала спортивну честь синьо-жовтого прапора у куміте серед жінок вагової категорії до 50 кг. На попередньому груповому етапі вихованка заслуженого тренера України, старшого викладача кафедри фехтування, боксу і національних одноборств нашого Університету Ігоря Богдана спочатку з мінімальним рахунком 1:0, що називається, вигризла звитягу у Катаріни Родрігес з Португалії, а згодом впевнено взяла гору над італійкою Асією Агус. Про домінування українки в цій сутичці найкраще свідчать остаточні цифри на табло – 10:2.

Посівши у своїй групі на попередньому етапі перше місце, Катерина Крива у чвертьфіналі путівку до квартету півфіналісток виборювала в очному протистоянні з представницею Польщі Марією Дептою. Львів’янка контролювала ситуацію на татамі від початку до останніх миттєвостей сутички і в підсумку здобула перемогу з «сухим» рахунком 4:0.

На превеликий жаль, переможну ходу підопічної Ігоря Богдана у півфіналі вдалося зупинити Емі Сґарделлі з Хорватії. Поєдинок був рівним, тож інтрига зберігалася до останньої секунди. Коли пролунала сирена про його закінчення, рахунок був 2:1 на користь хорватки. Втім, прикра поразка психологічно не зламала Катерину, що вона наочно довела у одному з двох «малих» фіналів, де розігрувалися дві бронзові медалі. Опоненткою Кривої у боротьбі за місце на медальному п’єдесталі пошани була дуже сильна суперниця з Гонконгу, четвертий номер поточного світового рейтингу Йі Тін Цанг – чинна чемпіонка Азії та золота медалістка Азійських ігор-2023. Втім, це не зупинило бойовий запал Катерини, яка виграла сутичку з перевагою у два бали – 4:2. Зазначимо, що «бронза» Дубліна-2023 стала уже 13-ю нагородою Катерини Кривої на етапах Premier League Karate 1 в її спортивній кар’єрі.

Додамо, що разом з українкою «бронзовий» щабель медального подіуму в Дубліні розділила хорватка Єлєна Пехар. А «золото» виборола Йоргеліс Салазар з Венесуели, яка в фіналі здолала супротив кривдниці Катерини у півфіналі, ще однієї представниці Хорватії Емі Сґарделлі.

Змагалася на звітному етапі Premier League Karate 1 у Дубліні й ще одна зіркова випускниця ЛДУФК імені Івана Боберського, заслужений майстер спорту Галина Мельник, яка виступала у куміте вагової категорії до 68 кг. Підопічна заслуженого тренера України Антона Нікуліна, який диплом про вищу освіту здобув також у нашому закладі вищої освіти, як і Катерина Крива, виграла свій пул на попередньому груповому етапі, але завершила змагання на чвертьфінальній стадії, де з мінімальним рахунком 0:1 поступилася своїй партнерці по національній збірній, чемпіонці Європи серед молоді Еліні Сєлємєнєвій із Запоріжжя. Цікаво, що остання після звитяги над Галиною Мельник поступилася з рахунком 1:3 у півфіналі майбутній чемпіонці, вихованці одеської школи карате Ірині Зарецькій, яка вже майже десять років «штампує» медалі найпрестижніших турнірів, включаючи Олімпійські ігри, для Азербайджану. На жаль, програла Еліна Сєлємєнєва й у «бронзовому» фіналі – Джорджії Зефанья з Індонезії – 0:3.

Втім, загалом українські спортсмени виступили успішно, здобувши дві золоті та три бронзові нагороди (на фото нижче). Зауважимо, що це на одну «бронзу» більше, ніж було на попередньому, третьому етапі Premier League Karate 1 в японській Фукуоці. При цьому Анжеліка Терлюга (вага до 55 кг) та Різван Талібов (вага понад 84 кг) знову вибороли «золото», після чого були удостоєні титулу Grand Winner – 2023. І якщо для Ліки це вже звичний статус, то Різван досяг почесного звання вперше.

Окрім Катерини Кривої, бронзовими призерами в Дубліні стали також досвідчена й титулована Анастасія Степашко (вага понад 68 кг) та молодий чемпіон Європи і переможець Європейських ігор-2023 Андрій Заплітний (вага до 75 кг).

Додамо, що наступний великий міжнародний старт каратистів – етап Серії А у місті Ларнака (Кіпр), який пройде з 29-го вересня по 1-е жовтня. А на початку листопада столиця Угорщини Будапешт прийматиме чемпіонат світу – головне змагання 2023 року для найкращих каратистів планети.

Прокрутити вгору