Каратисти Юрій Мосійчук та Ксенія Коломійцева – призери Європейського університетського чемпіонату зі спортивних одноборств

Впродовж трьох днів, з 21-го по 23-є липня, столиця Хорватії Загреб приймала ІІ Європейський університетський чемпіонат з спортивних одноборств, що проводився під егідою EUSA (Європейська асоціація університетського спорту) – European University Combat Championships – 2023. Цього року у ці мультиспортивні змагання було включено чотири найбільш популярних серед студентської молоді види спортивних одноборств – карате, тхеквондо, дзюдо та кікбоксинг. В загальному на EUCC-2023 приїхало біля 1500 спортсменів з 31 країни Європи, які представляли понад 400 університетів.

У турнірі з карате, які приймав спорткомплекс Dom odbojke Bojan Stranic – головна арена форуму, за престижні нагороди ІІ European University Combat Championships – 2023 змагалися 377 атлетів з 28 країн, які навчаються у 183 університетах Старого Світу. Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського на цих змаганнях представляли четверо студентів спеціалізації карате кафедри фехтування, боксу та національних одноборств, які виступали у куміте – Юрій Мосійчук (вагова категорія до 60 кг), Данило Баленко (до 67 кг), Соломія Кміть (до 50 кг) та Ксенія Коломійцева (понад 68 кг). Слід зазначити що поїздці на звітні змагання у столиці Хорватії Загребі передував тривалий та цілеспрямований етап підготовки наших студентів під керівництвом викладачів кафедри – заслуженого тренера України Ігоря Богдана та Сергія Вишневецького.

Першим серед представників нашого Університету на татамі спорткомплексу Dom odbojke Bojan Stranic у Загребі вийшов випускник факультету педагогічної освіти Юрій Мосійчук – каратист, який вже неодноразово здобував медалі на подібних змаганнях. Змагаючись у ваговій категорії до 60 кг, він у першому колі – 1/8 фіналу, з рахунком 2:0 переміг німця Меркіна. Дуже важкою для підопічного Ігоря Богдана видалася чвертьфінальна сутичка, в якій Юрій з мінімальною перевагою (1:0) здобув звитягу над турком Коркмазом. Натомість у півфіналі, в іншого представника Туреччини Есенбога українець виграв достатньо переконливо. Підсумковий рахунок на табло – 4:0 – якнайкраще відображає хід розвитку подій на татамі.

У фіналі Мосійчук зустрівся з давнім своїм суперником – турком Оздеміром. На жаль, Юрій поступився з рахунком 0:4. Не останню роль тут зіграла травма ноги, яку наш каратист зазнав у кваліфікаційних поєдинках. Таким чином Юрій Мосійчук здобув срібну нагороду ІІ European University Combat Championships – 2023 у ваговій категорії до 60 кг турніру з карате.

У ваговій категорії до 67 кг серед чоловіків від ЛДУФК імені Івана Боберського виступав молодий спортсмен – студент першого курсу факультету фізичної культури і спорту Данило Баленко. Для нього це був перший старт у кар’єрі на змаганнях такого високого рівня. У першому колі він з мінімальним рахунком 2:1 отримав перемогу над турецьким спортсменом Селіком. Однак у наступному колі та в першому раунді втішного турніру за «бронзу» поступився більш досвідченим суперникам і в підсумковому протоколі посів сьоме місце.

Першою серед дівчат нашого Університету на татамі вийшла магістранта Соломія Кміть, яка виступала у найлегшій ваговій категорії – до 50 кг. У першому колі вже достатньо досвідчена підопічна заслуженого тренер України Антона Нікуліна, який диплом про вищу освіту здобув у ЛДУФК імені Івана Боберського, у важкій боротьбі «вигризла» звитягу в протистоянні з іспанкою Бентаною – 4:3. Наступна сутичка з участю Соломії так само видалася дуже рівною і напруженою. У підсумку ні українка, ні хорватка Сгарделлі так і не зуміли набрати бодай один бал – 0:0. Тож переможця визначали рішенням суддівської бригади на татамі. На жаль, служителі Феміди віддали перевагу представниці команди господарів змагань.

З аналогічним рахунком – 0:0 – завершився і перший втішний поєдинок Соломії, в якому її суперницею була каратистка з Великої Британії Макбін. Втім, цього разу арбітри віддали перемогу українці. Однак у сутичці за право безпосередньо боротися за «бронзу» в одному з двох «малих» фіналів магістрантка нашого Університету з рахунком 1:3 поступилася Контоу з Кіпру і в підсумку класифікувалася на сьомій позиції.

Останньою на загребське татамі Dom odbojke Bojan Stranic серед каратистів ЛДУФК імені Івана Боберського виходила першокурсниця факультету фізичної культури і спорту Ксенія Коломійцева (на фото вище), яка виступала у ваговій категорії понад 68 кг. Слід зазначити, що через певні організаційні моменти та велику кількість учасників, змагання у цій вазі розпочалися о 22:30 за місцевим часом, а поєдинок Ксенії за «бронзу» стартував на початку нової доби. Втім, незважаючи на ці труднощі, наша спортсменка виступила доволі успішно. Однак, про все за порядком – відповідно до хронології розвитку подій.

Свою першу сутичку – на стадії 1/8 фіналу, Ксенія Коломійцева проводила проти німкені турецького походження Йілдірім. У підсумку переможницю визначив єдиний бал, який впродовж боротьби зуміла заробити підопічна Ігоря Богдана. Виграла українка і свій чвертьфінальний поєдинок, в якому її опоненткою була чешка Андерлова. При цьому зазначимо, що сутичка видалася дуже рівною. Обидві каратистки надійно діяли в обороні, тож, як наслідок, нічия – 0:0. Але за активність арбітри віддали перемогу Коломійцевій.

Як не прикро, але українка не змогла продовжити свою переможну ходу і пробитися до фіналу. У півфінальній сутичці вона з мінімальним рахунком 0:1 програла Кресіч з Боснії та Герцеговини. В поєдинку за «бронзу» на нашу спортсменку чекала досвідчена багаторазова призерка молодіжних чемпіонатів Європи та світу – представниця Австрії Лора Зіллер. Інтрига цього «малого» фіналу зберігалась до останніх секунд. Саме наприкінці протистояння львів’янці вдалось вирвати перемогу та завоювати бронзову нагороду турніру з карате у ваговій категорії понад 68 кг серед жінок.

У заключний день European University Combat Championships – 2023 турніру з карате відбулися командні змагання. У чоловіків склад команди був п’ять спортсменів, а в жінок – три. Зазначимо, що відповідно до Регламенту, в склад команди можна було взяти й одного атлета з іншого вишу, але тільки із закладу вищої освіти свого міста. Тож ЛДУФК імені Івана Боберського виступав у командних змаганнях серед представниць прекрасної статі. Разом з Соломією Кміть та Ксенією Коломійцевою на татамі виходила студентка Національного університету «Львівська політехніка» Вікторія Ващишин.

На шляху до півфіналу наші дівчата (на фото вище) почергово перемогли суперниць з Боснії і Герцеговини та Туреччини – 2:0 і 2:1 відповідно. Але у півфіналі з рахунком 0:2 поступилися господаркам турніру – студенткам Загребського університету. На жаль, програли львів’янки і один з двох «малих» фіналів, де визначалися два колективи – володарі бронзових комплектів медалей. Дівчатам з Віденського університету команда каратисток ЛДУФК імені Івана Боберського поступилася з рахунком 1:2 і посіла п’яте місце.

У підсумку в команди каратистів Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського на ІІ European University Combat Championships – 2023 у Загребі «срібло», «бронза», одне п’яте та два сьомі місця. Достойний результат як для чотирьох спортсменів, двоє з яких вперше змагалися на турнірі такого представницького рівня.

Додамо, що наступні, ІІІ European University Combat Championships відбудуться у 2025 році в польському місті Познань. А в 2024 році угорські міста Дебрецен та Мішкольц прийматимуть VI Європейські спортивні ігри університетів.

Прокрутити вгору