Клод Юнес учетверте поспіль став чемпіоном України з фехтування на рапірах. Даниїл Гойда – бронзовий призер

У Києві визначились переможці чемпіонату України 2023 року з фехтування на рапірах. У змаганнях чоловіків в особистій першості на доріжки вийшли 50 мушкетерів із п’яти областей України. Переможцем став 34-річний львів’янин Клод Юнес – випускник кафедри фехтування, боксу і національних одноборств (завідувачка – доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, заслужений тренер України Зоряна Семеряк) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

У попередньому груповому раунді другий номер національного рейтингу Клод Юнес виграв усі шість поєдинків і відтак потрапив у «олімпійку» як другий номер посіву. Уже в 1/16 фіналу він без проблем переміг ще одного львівського рапіриста Миколу Ничипуренка з перевагою у вісім уколів (15:7), а далі на шляху до квартету півфіналістів записав до свого активу звитяги над миколаївським фехтувальником Михайлом Гуріним (15:6) і Павлом Гуменом (15:7) із Закарпаття.

Тим часом в іншій частині турнірної таблиці лідер національного рейтингу, 35-річний киянин Андрій Погребняк так само впевнено рухався до фіналу. Він, стартувавши у турі прямого вибування під першим номером, спочатку виграв у львів’янина Євгена Сметани (15:5) й Олега Кокоровця (15:6) із Києва. А в поєдинку за вихід у ТОП-4 в напруженій дуелі з рахунком 15:13 здолав свого партнера по національній збірній України, заслуженого майстра спорту, 34-річного Ростислава Герцика (четвертий номер рейтингу), який також є випускником нашого закладу вищої освіти.

Уже в медальних, півфінальних поєдинках Клод Юнес був сильнішим за 19-річного миколаївського рапіриста Артема Струшляка, вигравши з перевагою у сім уколів (15:8). А Андрій Погребняк наніс на п’ять уколів більше (15:10) за 23-річного львів’янина Даниїла Гойду – магістранта ЛДУФК імені Івана Боберського, який, нагадаємо, нещодавно став переможцем Кубка України-2023. Тож у підсумковій класифікації Артем Струшляк і Даниїл Гойда (на фото нижче – перший і другий зліва відповідно) розділили третій, «бронзовий» рядок. А у фінальному протистоянні між Клодом Юнесом і Андрієм Погребняком перемогу та золоту медаль з мінімальною перевагою вирвав представник Львова. Бій завершився на користь Клода Юнеса з рахунком 15:14. Зазначимо, що для вихованця випускника нашого Університету, заслуженого тренера України Сергія Гаравського це четвертий поспіль титул на національних чемпіонатах – раніше він вигравав його в 2020, 2021 і 2022 роках.

Щодо командного турніру, то традиційно для останніх років, у фінал вийшли збірні Києва та Львова. Уже понад десяток років саме ці команди з перемінним успіхом завершують боротьбу за чемпіонський титул. Цього разу золотий комплект медалей у напруженій боротьбі «вигризла» команда Києва у складі Дмитра Чучукала, Андрія Щерби, Андрія Погребняка та Богдана Пнівчука. Львів’ян Максима Гаравського, Клода Юнеса, Ростислава Герцика й Даниїла Гойду (перші троє випускники, а останній – магістрант нашого вишу) у вирішальному протистоянні кияни «перекололи» з перевагою у два уколи.

Цікаво, що на екваторі зустрічі львівські рапіристи зуміли вийти в лідери. Однак у передостанньому поєдинку між Дмитром Чучукалом та Даниїлом Гойдою киянин зумів вивести свою команду вперед – 40:39. Андрій Погребняк, своєю чергою, довів протистояння до перемоги столичних мушкетерів, вигравши з мінімальною перевагою в Клода Юнеса – 5:4. Відтак підсумковий рахунок зустрічі – 45:43 на користь збірної Києва.

Додамо, що у «бронзовому» фіналі зустрілись команди Миколаїв–1 та Миколаїв–2. Сильнішими виявились представники першого колективу, а саме Максим Коржовой, Даниїл Ткач, Михайло Гурін і Богдан Болдарєв. Майбутні переможці впевнено стартували й у певний момент мали перевагу в 11 пунктів, однак Артем Струшляк двічі суттєво скорочував відставання. А в передостанньому поєдинку зустрічі проти Ткача й узагалі вивів Миколаїв–2 у лідери – 40:38. Попри рівну боротьбу, втримати цю перевагу Єлізар Дирда у вирішальному бою проти Коржового не зміг – 44:43 на користь команди Миколаїв-1.

Прокрутити вгору