Легкоатлети ЛДУФК на Кубку України-2024 завоювали 16 медалей (Фото)

Минулими вихідними на бігових доріжках та в секторах для стрибків, метань і штовхання ядра стадіону навчально-спортивної бази «Скіф» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, за участі 214-ти атлетів та атлеток з усіх регіонів нашої країни відбувся Кубок України з легкої атлетики 2024 року. Успішно на рідній арені змагалися й студенти та випускники кафедри легкої атлетики (завідувач – доцент Володимир Конестяпін) нашого закладу вищої освіти, які загалом завоювали 16 нагород – шість золотих, чотири срібні та шість бронзових.

Найбільшого успіху на звітному турнірі представники ЛДУФК імені Івана Боберського досягли в змаганнях з бігу на 3000 м, де вони здобули одразу три медалі. Зокрема, серед жінок впевнену перемогу здобула 26-річна випускниця нашого закладу вищої освіти Вікторія Дуткевич (на фото вище), яка на сто відсотків підтвердила, що невипадково носить саме таке ім’я. На фініші вона зупинила секундомір на позначці 9 хвилин 48,51 секунди. Про повну перевагу Вікторії над суперницями найкраще свідчить той факт, що срібну призерку – на півтора року молодшу за себе киянку Світлану Кобець – вона випередила на 48,44 секунди. Третьою фінішувала 18-річна одеситка Олександра Згірвач – 10.50,11.

У цій самій дисципліні Королеви спорту, але серед чоловіків, на медальний подіум зійшли одразу двоє наших бігунів. Але на відміну від представниць прекрасної статі, тут боротьба за почесний трофей тривала до останніх метрів дистанції. В підсумку володарем Кубка України став 33-річний ветеран, ще один випускник нашого університету Ростислав Ростикус (на фото вище). Показавши результат 8 хвилин 11,98 секунди, він лише на якусь мить – 0,11 секунди випередив на 11 років молодшого за себе Андрія Атаманюка із Хмельницького.

Приємно констатувати, що третім на фініші був 26-річний львів’янин Назарій Чапля (на фото нижче), який диплом про вищу освіту також здобув у стінах ЛДУФК імені Івана Боберського. Бронзову нагороду йому приніс результат 8 хвилин 18,53 секунди.

Додамо, що і Ростислав Ростикус, і Назарій Чапля нині тренуються у ще одного випускника нашого закладу вищої освіти, заслуженого тренера України Віталія Тарнакіна.

Дві золоті нагороди наші легкоатлети здобули у секторі для стрибків у висоту. В турнірі серед чоловіків перемогу святкував 22-річний студент четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту Назар Боруцький. Перше місце він виборов, підкоривши з другої спроби планку на висоті 210 см. Срібного призера – на п’ять років старшого за себе Олександра Бараннікова з Житомира він «перестрибнув» на 5 см. Призову трійку доповнив 20-річний киянин Артем Пікаш, який показав результат 200 см.

У цьому самому секторі, але в змаганнях серед жінок, на «срібну» сходинку п’єдесталу пошани зійшла випускниця нашого університету Анастасія Матвійок. 25-річна стрибунка з третьої спроби подолала планку на висоті 175 см, що дозволило їй посісти друге місце. Новоспеченій володарці Кубка України – досвідченій, 34-річній киянці Оксані Окунєвій з другої спроби вдалося подолати висоту 180 см і в такий спосіб завоювати «золото». Володаркою бронзової медалі з результатом 165 см стала 20-річна Софія Прокопенко з Житомира.

Ще один випускник нашого закладу вищої освіти Степан Дем’янчук посів перше місце серед чоловіків у змаганнях в секторі для штовхання ядра. Золоту нагороду йому принесла шоста, заключна спроба, в якій він штовхнув ядро вагою 7,260 кг на 17 м 10 см. Цікаво, що срібним призером у цьому виді легкої атлетики на звітному турнірі став 48-річний ветеран Віктор Денисенко з Києва – найстарший учасник цьогорічного Кубка України.

Зійшов на найвищу сходинку подіуму Кубка України-2024 і 31-річний випускник ЛДУФУК імені Івана Боберського Дмитро Шеремет, який змагався у секторі для метання спису. У четвертій, своїй найкращій спробі він метнув снаряд вагою 800 г на 58 м 76 см. Цей результат приніс йому перше місце.

За відсутності чинної чемпіонки України у бігу на 400 м – 23-річної магістрантки нашого університету Мар’яни Шостак, найкращий результат в цьому виді легкої атлетики на звітному Кубку України-2024 показала її одногрупниця, 24-річна Юлія Гавриляк (на фото нижче), яка так само тренується у Віталія Тарнакіна. На фініші бігу на одне коло вона показала результат 55,20 секунди. Срібну та бронзову призерок звітного турніру – 27-річну Аліну Ярошину з Сум та 20-річну Наталію Бесідовську з Вінниці відповідно – галичанка випередила на 0,53 і 0,62 секунди.

Втім, Юлія Гавриляк, вигравши біг на 400 м, на цьому не заспокоїлася і на дистанції удвічі коротшій – 200 м – здобула ще одну нагороду. Зупинивши секундомір на позначці 24,78 секунди, вона стала володаркою бронзової медалі. А Кубок України-2024 в цьому виді звітних змагань здобула юна, 18-річна одеситка Діана Мирошніченко, яка фінішувала першою з результатом 24,37 секунди. Срібну призерку – на шість років старшу за себе Тетяну Стецкову з Чернігова вона випередила на 0,15 секунди.

До останнього метра дистанції боровся за перемогу 22-річний студент четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту Максим Караїм (на фото нижче), який виступав у бігу на 1000 м. На жаль, на самому фініші його на 1,38 секунди випередив значно більш досвідчений, на десять років старший за нього киянин Дмитро Ніколайчук. Втім, результат 2 хвилини 21,28 секунди приніс Караїму не лише срібну медаль, а й звання майстра спорту України, з чим ми його щиро вітаємо. Зазначимо, що Максим також, як і низка вищезгаданих бігунів, нині тренується у заслуженого тренера України, випускника нашого закладу вищої освіти Віталія Тарнакіна. Натомість азам бігу його навчав ще один добре відомий львівський тренер Михайло Сташків, який, на превеликий жаль, нещодавно відійшов в інший світ…

Додамо, що третє місце у цьому виді Королеви спорту на Кубку України завоював Руслан Наумов з Донеччини – одноліток Караїма, з яким вони ведуть між собою боротьбу на всеукраїнському рівні вже не один рік. Цього разу бронзову нагороду Руслану приніс результат 2.21,81, тобто на фініші він поступився Максиму 0,53 секунди.

Бронзовим призером Кубка України-2024 у бігу на 400 м з бар’єрами став 26-річний аспірант нашого закладу вищої освіти Руслан Кльоз, який показав результат 53,51 секунди. Срібному призеру – 34-річному Денису Нечипоренку з Черкас – він програв 1,24 секунди. А володарем почесного трофею став ще один представник Черкас, 22-річний Ростислав Голубович. Перше місце йому приніс результат 51,31 секунди.

Третьою в бігу на 100 м з бар’єрами стала 19-річна студентка другого курсу факультету фізичної культури і спорту Галина Матвій. Бронзову медаль їй приніс результат 15,01 секунди. Від срібної призерки – Валерії Дмитрашко з Києва на фініші вона відстала на 0,17 секунди. Першою фінішну стрічку впевнено перетнула ще одна киянка – титулована, 37-річна Анна Плотіцина, яка показала час 13,30 секунди.

Ще чотири нагороди звітного Кубка України студенти ЛДУФК імені Івана Боберського здобули у змаганнях серед юніорів. Зокрема, дві медалі виборов першокурсник факультету педагогічної освіти Іван Брус. «Срібло» йому приніс результат 14 м 15 см у штовханні ядра, а «бронзу» – 29 м 91 см у метанні диску. Третьою серед дівчат в метанні спису стала третьокурсниця факультету фізичної культури і спорту Христина Фурніка, яка у своїй найкращій спробі метнула спис на 26 м 04 см. Бронзовим призером у цьому виді легкої атлетики, але серед юніорів, з результатом 45 м 37 см став і студент першого курсу цього факультету Семен Лукасевич.

Прокрутити вгору