Максим Караїм та Нікіта Родченков на чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій у приміщенні фінішували в ТОП-10

У суботу, 10-го лютого, в Стамбулі (Туреччина) відбувся зимовий чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (АBAF), членом якої є й Федерація легкої атлетики України (ФЛАУ). На звітному турнірі спортивну честь синьо-жовтого прапора у складі збірної України захищали 21 атлет, серед них і двоє студентів четвертого курсу кафедри легкої атлетики (в.о. завідувача – доцент Володимир Конестяпін) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – Максим Караїм та Нікіта Родченков.

Склад збірної України для участі в зимовому чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій 2024 року було сформовано за підсумками Командного чемпіонату України-2024 з легкої атлетики у приміщенні, який відбувся 20-го та 21-го січня поточного року в Києві, у столичному легкоатлетичному манежі КМШВСМ.

Нагадаємо, 22-літній студент четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Нікіта Родченков (на фото вище) на чемпіонаті України завоював «бронзу» у бігу на 200 м. Однак на звітному чемпіонаті АBAF-2024 в Стамбулі 200-метрівки в програмі змагань не було, тож він виступав на удвічі довшій дистанції – 400 м. На фініші Нікіта показав час 48,45 секунди, що дозволило йому посісти десятий рядок у підсумковому протоколі. До місця на медальному подіумі він «спізнився» на 1,56 секунди. Саме на стільки випередив українця на три роки старший за нього Франко Буррай з Албанії, який став володарем «бронзи». А золоту медаль завоював Берке Аксам з Туреччини. 21-річний господар змагань на фініші зупинив секундомір на позначці 46,43 секунди. Срібний призер – на п’ять років старший за нього Рок Ферлан зі Словенії програв новоспеченому чемпіону 0,20 секунди.

Одногрупник Нікіти Родченкова, на рік молодший за нього Максим Караїм (на фото нижче) на чемпіонаті України оформив «бронзовий» дубль – фінішував третім на дистанціях 800 м та 1500 м. Але національна першість тривала три дні, а на чемпіонаті АBAF уся програма змагань тривала впродовж одного дня. Тож Максиму довелося обирати – він вирішив випробувати себе на 1500 м. Дистанцію він пробіг з восьмим часом – 3 хвилини 53,38 секунди. Зазначимо, що цей результат Караїма на 4,37 секунди кращий, ніж він показав на чемпіонаті України.

А золоту медаль у цьому виді програми чемпіонату АBAF виборов 27-річний Єрванд Мкртчян з Вірменії, який на останніх метрах півтора кілометрової дистанції буквально вигриз перемогу у на п’ять років молодшого за себе турецького бігуна Мехмета Челіка. При цьому кавказець показав час 3 хвилини 44,55 секунди. Господар змагань відстав від нього на 0,32 секунди. Трійку призерів з часом 3 хвилини 45,67 секунди доповнив ще один представник Туреччини – 26-річний Абдурахман Гедікліоглу. В боротьбі за «бронзу» він на 1,04 секунди випередив на фініші 20-річного Кевіна Каменщака з Австрії.

Додамо, що українські легкоатлети в Стамбулі загалом виграли шість медалей, дві з яких золоті. Цікаво, що усі нагороди «синьо-жовті» завоювали у стрибкових дисциплінах. Зокрема, в секторі для стрибків у висоту в турнірі чоловіків переможний дубль оформили Дмитро Нікітін з Бердичева Житомирської області та киянин Кирило Луценко. Нікітін з другої спроби подолав 220 см і виграв «золото», а Луценко з результатом 215 см розділив другу сходинку з румуном Валентіном Александру Андрону.

Для столичної стрибунки з жердиною Яни Гладійчук (на фото нижче) поточний зимовий сезон почався не найкращим чином. Попри хороше самопочуття й покриття на арені, їй не завжди вдавалося впоратися зі стартовою висотою. Та в Стамбулі, на щастя, вдалося подолати і її, і не тільки. Стрибком на 4.40 Яна забезпечила собі перемогу, після чого спробувала сили на 4.50, та записати і її до статистичного доробку-2024 поки що не вдалося.

Зі стрибків з жердиною серед чоловіків боротьба за перемогу точилася між українцем Олександром Онуфрієвим з Дніпра та греком Йоаннісом Різосом. Обидва подолали 5 м 40 см з першої спроби, але на 5 м 20 см Онуфрієв використав усі три, що й вирішило долю «золота». У підсумку українець – срібний призер, а чемпіоном АBAF став Різос.

Ще одне «срібло» Україні принесла харків’янка Ірина Нерубальщук в змаганнях зі стрибків у довжину. У п’ятій спробі вона приземлилася на позначці 6 м 36 см і саме цим стрибком забезпечила собі друге місце та медаль. А Вікторія Баранівська з Донеччини «застрибнула» на медальний п’єдестал турніру з потрійного стрибка в заключній спробі. З результатом 13 м 71 см вона стала володаркою бронзової нагороди.

На жаль, у бігових дисциплінах виграти медаль українцям не вдалося. Найближчою до цього була Анна Плотіцина з Київщини, яка посіла підсумкове четверте місце у бігу на 60 м з бар’єрами з результатом 8,18 секунди. Киянка Наталія Пироженко-Чорномаз була п’ятою у бігу на 400 м, показавши час 55,51 секунди. У ТОП-5 фінішувала й львів’янка Уляна Рачинська, яка змагалася у бігу на 1500 м та зупинила секундомір на позначці 4 хвилини 22,31 секунди.

Прокрутити вгору