Мар’яна Шостак завоювала «золото» Чемпіонату України у бігу на 400 м та путівку на Олімпійські Ігри-2024 в Парижі

У Львові завершився Чемпіонат України-2024 з легкої атлетики серед дорослих і молоді, який вперше в історії приймало місто Лева. Головне змагання року національного рівня гостинно прийняв стадіон навчально-спортивного комплексу «Скіф» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. Студенти і випускники кафедри легкої атлетики (завідувач – доцент Володимир Конестяпін) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського на рідній арені загалом завоювали 12 медалей – шість золотих, дві срібні та чотири бронзові.

Загальне керівництво підготовкою та проведенням звітного Чемпіонату здійснювалося Міністерством молоді та спорту України, громадською спілкою «Федерація легкої атлетики України» та Львівським державним університетом фізичної культури імені Івана Боберського.

Зазначимо, що на бігових доріжках та в секторах для стрибків, метань і штовхання ядра стадіону навчально-спортивного комплексу «Скіф» нашого закладу вищої освіти визначалися не лише переможці та призери головного змагання року національного рівня, а й остаточний склад збірної України, який захищатиме спортивну честь синьо-жовтого прапора на ХХХІІІ Літніх Олімпійських Іграх-2024, які з 26-го липня по 11-те серпня прийматиме столиця Франції Париж.

Приємно констатувати, що однією з тріумфаторок змагань стала 23-річна магістрантка першого року навчання факультету фізичної культури і спорту нашого університету Мар’яна Шостак (на фото вище). У фіналі бігу на 400 м підопічна випускників нашого закладу вищої освіти Віталія Тарнакіна і Валерія Федоренка (перший тренер – Галина Кондрацька) фінішувала першою з результатом 52,11 секунди. Срібну призерку – свою головну суперницю Тетяну Мельник з Києва вона випередила на 0,45 секунди. Третє місце посіла Катерина Карпюк-Климюк із Запоріжжя, яка показала час 53,06 секунди.

Додамо, що за підсумками національного чемпіонату остаточно сформовано збірну України у змішаній естафеті 4х400 метрів на Олімпіаду-2024. До «синьо-жовтого» квартету увійшли Анна Рижикова (Дніпро), Олександр Погорілко (Суми), Мар’яна Шостак (Львів) та Данило Даниленко (Луцьк). Запасні – Тетяна Мельник (Київ) і Віталій Бутрим (Суми).

Свою другу золоту медаль на рідному стадіоні Мар’яна Шостак здобула у складі збірної Львівської області в жіночій естафеті 4х400 м. Разом з нею на найвищу сходинку медального подіуму зійшли Христина Федущак, Анна-Марія Хіміч та магістрантка нашого університету Юлія Гавриляк (на фото вище – № 523, в зеленій майці). На фініші естафети наші дівчата зупинили секундомір на позначці 3 хвилини 46,18 секунди

Ще дві золоті медалі серед дорослих представники ЛДУФК імені Івана Боберського завоювали у змаганнях з легкоатлетичних багатоборств. У жіночому семиборстві чемпіонкою, з результатом 5643 очка стала наша випускниця Тетяна Білик, яка виступає за Харківську область. Срібну і бронзову нагороди в цьому виді змагань вибороли відповідно киянка Валерія Мухоброд (4913) та Марія Слобода (4558) з Київської області.

А в турнірі з десятиборства серед чоловіків не було рівних одеситу Владиславу Різниченку, який вищу освіту також здобув у нашому закладі вищої освіти. Золоту нагороду йому приніс результат 6319 очок. На другу й третю сходинки медального подіуму зійшли відповідно Олександр Климач (6584) з Київщини та Максим Зейналян (6571) з Волині.

У змаганнях серед молоді в стрибках у довжину чемпіонкою України стала студентка четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту Аліна Лістунова (на фото вище), яка в своїй найкращій спробі показала результат 6 м 25 см.

На найвищу сходинку звітного турніру зійшов і її одногрупник Максим Караїм (на фото нижче). У фіналі бігу на 1500 м він показав результат 3 хвилини 48,70 секунди і тим самим став чемпіоном України серед молоді.

Срібний комплект медалей у змаганнях серед молоді здобула жіноча команда Львівської області у естафеті 4х100 м, сформована повністю зі студенток факультету фізичної культури і спорту нашого університету. Третьокурсниця Катерина Лісковська, студентка другого курсу Олександра Жук та першокурсниці Надія Нужна і Наталія Лисак на фініші показали час 49,77 секунди. А студент четвертого курсу цього факультету Руслан Реган став також срібним призером у складі чоловічої команди Львівської області у естафеті 4х400 м. Львівський квартет показав результат 3 хвилини 23,03 хвилини.

Одразу чотири бронзові медалі наші легкоатлети вибороли за підсумками змагань серед молоді. Студент третього курсу факультету фізичної культури і спорту Олег Шварц фінішував третім у бігу на 3000 м з перешкодами – 9 хвилин 56,47 секунди. А другокурсниця цього факультету Марія Алєйнікова показала третій результат в секторі для стрибків у висоту – 170 см. Студент четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту Роман Груй (Горгуш) став бронзовим призером у складі чоловічої команди Львівської області в естафеті 4х100 м – 52,20 секунди. На третю сходинку медального подіуму зійшли й другокурсниці цього факультету Олександра Жук і Юстина Попович у складі команди Львівської області в естафеті 4х400 м – 4 хвилини 01,55 секунди.

На фото зліва направо – Надія Нужна, Катерина Лісковська,
Наталія Лисак, Ректор ЛДУФК Ярослав Свищ, Олександра Жук, Руслан Регка та Роман Груй

Також слід відзначити високі результати серед молоді аспіранта Руслана Кльоза, який посів четверте місце у бігу на 400 м з бар’єрами – 53,87 секунди. За крок до «бронзи» завершив змагання у метанні диска Віктор Горєлов – 37 м 89 см. А вище згадана магістрантка нашого університету Юлія Гавриляк фінішувала п’ятою у бігу на 800 м – 2 хвилини 04,99 хвилини.

Прокрутити вгору