На чемпіонаті України-2024 з легкої атлетики у приміщенні атлети ЛДУФК імені Івана Боберського завоювали 14 медалей (Фото)

У Києві, впродовж трьох днів, з 2-го по 4-те лютого поточного року, відбувся Чемпіонат України-2024 з легкої атлетики у приміщенні серед дорослих і молоді та Командний чемпіонат України-2024 з багатоборства серед дорослих, молоді та юніорів. У національному чемпіонаті взяли участь 410 спортсменів з 22-ох областей та міста Києва. Львівську область представляли 28 спортсменів. Команда Львівської області посіла четверте місце серед дорослих з сумою 1055 очок та четверте місце серед молоді з сумою 840 очок. Збірна Львівщини завоювала сім медалей у дорослому чемпіонаті та чотири – в молодіжному. Водночас студенти і випускники кафедри легкої атлетики (в.о. завідувача – доцент Володимир Конестяпін) загалом вибороли 14 нагород – чотири золоті, шість срібних та чотири бронзові.

Зокрема, жіноча естафетна команда 4х400 м у складі Олександри Жук (ІІ курс ФФКіС), Юстини Попович (І курс ФФКіС), Каріни Оверко (Львівський фаховий коледж спорту) та Марії Михалюк (ЛНУВМБ імені Степана Ґжицького) здобула перемогу серед молоді (на фото вище). На фініші наш квартет показав результат 4 хвилини 04,88 секунди. Срібних призерок, дівчат з команди Кіровоградської області галичанки випередили на 3,78 секунди. Доповнили трійку медалісток бігунки з Рівненщини – 4.08,98.

Зазначимо, що час на фініші молодіжної збірної Львівщини дозволив посісти нашим бігункам шосте місце серед дорослих. А чемпіонками України дуже впевнено стали дівчата з команди Вінницької області з результатом 3.48,94. Вони на 4,91 та 5,87 секунди випередили квартети Донецької області та міста Києва – володарок «срібла» і «бронзи» відповідно.

Чоловіча естафетна команда 4х400 м Львівської області у складі Максима Караїма (ІV курс ФФКіС), Руслана Регана (ІV курс ФФКіС), Ігоря Музики (ЛФКС) та Михайла Мазепа (випускник ЛФКС) зайняла третє місце серед молоді (на фото вище). На фініші наші хлопці поступилися 2,41 і 0,17 секунди квартетам з Вінницької та Дніпропетровської областей – золотим і срібним медалістам відповідно.

Серед дорослих команд результат молодіжного складу львів’ян дозволив їм посісти сьоме місце. Додамо, що золоті медалі та чемпіонський титул з результатом 3.16,15 завоювала збірна Сумської області. Другими фінішували бігуни з Києва – 3.22,92. «Бронзу», додавши її до молодіжного «золота», завоювали легкоатлети з Вінницької області – 3.25,49.

Перемогу серед жінок у п’ятиборстві здобула новоспечена випускниця магістратури ФФКіС нашого університету 2024 року Тетяна Білик (на фото нижче), яка представляє на національних змаганнях Харківську область. Золоту медаль і титул чемпіонки України їй принесла сума у п’яти видах 4052 очки. Разом з нею на медальний подіум на церемонії нагородження зійшли дві киянки – Валерія Мухоброд (3605 очок) та Катерина Потапенко (3228), які завоювали срібну і бронзову нагороди відповідно.

«Срібний» дубль в змаганнях з семиборства оформив Владислав Різниченко (ІІ курс ФПО), котрий представляє Одеську область. Він посів друге місце як серед молоді, так і серед дорослих з сумою 4867 очок. Цікаво, що й загалом п’єдестал пошани у цьому виді легкої атлетики в обох вікових категоріях був ідентичним. «Золотий» дубль з результатом 5104 пункти оформив атлет з Київської області Олександр Климач. А дві бронзові медалі Максиму Зейналяну з Волинської області принесла сума 4559 очок.

Випускниця кафедри ЛДУФК Вікторія Дуткевич завоювала срібну нагороду жіночих змагань серед дорослих на дистанції 3000 м з перешкодами з результатом 10 хвилин 27,79 секунди. На фініші новоспеченій чемпіонці Ганні Жмурко з Чернігівщини вона поступилася 4,35 секунди. Водночас бронзову призерку Катерину Комар з Рівненської області випередила на 8,41 секунди.

На дистанції 3000 м серед чоловіків бронзову нагороду з результатом 8 хвилин 20,56 секунди виборов Роман Ростикус, який вищу освіту також здобув у нашому закладі вищої освіти. Чемпіоном у цьому виді легкої атлетики став Андрій Атаманюк з Хмельницької області, який на фініші показав час 8.10,32. Другим завершив дистанцію Ілля Сосницький з Вінницької області. До перемоги йому забракло багатенько – 6,51 секунди.

У бігу на 3000 м з перешкодами виступав Олег Шварц (ІІІ курс ФФКіС). Подолавши дистанцію з часом 9 хвилин 42,75 секунди, серед молоді він зайняв друге місце (на фото вище – крайній зліва), відставши на фініші від переможця – харків’янина Віталія Альохіна – на 13,58 секунди. Але випередив на 2,91секунди бігуна з Київської області Дениса Лисенка, який в підсумку став бронзовим призером.

Серед дорослих Олег Шварц став п’ятим. А чемпіонський титул та золоту медаль завоював киянин Василь Сабуняк. Причому зробив це дуже впевнено: за срібного призера – львів’янина Костянтина Коляду – фінішував швидше на 10,24 секунди. Трійку призерів доповнив вище згаданий Віталій Альохін з часом 9.29,17.

В секторі для стрибків у довжину медальний дубль оформила Аліна Лістунова (ІV курс ФФКіС, на фото вище). У змаганнях серед дорослих вона з результатом 6 м 19 см, який показала у п’ятій спробі, стала бронзовою призеркою. Найдальше, на 6 м 42 см, стрибнула харків’янка Оксана Малогловець (Мартинова), яка перестрибала на 22 см срібну призерку – Світлану Бойчук з Києва.

А в змаганнях серед молоді Аліна Лістунова стала володаркою «срібла». До «золота», яке дісталося вище згаданій Світлані Бойчук, їй забракло одного (!) сантиметра. На «бронзовий» щабель змагань серед молоді зійшла Анна Глигало із Запоріжжя з результатом 5 м 94.

Також Аліна Лістунова змагалась у потрійному стрибку, де була за крок до медального п’єдесталу – у змаганнях серед молоді з своїм кращим результатом у сезоні (12 м 78 см) посіла четверте місце, а серед дорослих замкнула ТОП-6.

У фінальному забігу на дистанції 800 м Юлія Гавриляк (Григор’єва) здобула перемогу серед дорослих з результатом 2 хвилини 17,00 секунди. Золота медаль студентці факультету післядипломної та заочної освіти нашого університету далася в неймовірно важкій боротьбі одразу з трьома конкурентками. В підсумку Юлія (на фото вище) на фініші випередила срібну призерку – Світлану Жульжик з Рівненської області – лише на якусь мить, а саме 0,09 секунди. А володарка «бронзи» – киянка Дар’я Вдовиченко-Чепурна – відстала від новоспеченої чемпіонки на 0,36 секунди. При цьому Оксана Долинчук-Більчак з Донецької області, програвши Юлії рівно пів секунди, взагалі залишилася поза медальним подіумом – четверте місце.

Здобув золоту медаль і Максим Караїм (ІV курс ФФКіС, на фото нижче), який показав найкращий результат на дистанції 1500 м серед молоді. На фініші він зупинив секундомір на позначці 3 хвилини 53,34 секунди. Срібний призер – киянин Олександр Гонський – відстав від нього на 2,86 секунди. На «бронзову» сходинку медального подіуму зійшов Дмитро Торгачов із Сумщини з результатом 3.58,75.

Зазначимо, що Максим Караїм був дуже близьким до того, аби оформити на чемпіонаті України медальний дубль. Адже для того, щоб до молодіжного «золота» додати «бронзу» серед дорослих, йому забракло якихось 0,03 секунди. Саме стільки Максим поступився на фініші на десять років старшому за себе киянину Дмитру Ніколайчуку. А перемогу з результатом 3.52,09 святкував представник Вінницької області Андрій Краковецький, який і став чемпіоном України. «Срібло» завоював ще один столичний бігун Олег Каяфа – 3.52,77.

Чи не найбільш драматичними та цікавими на звітному чемпіонаті України-2024 у приміщенні були змагання в секторі для стрибків у висоту серед чоловіків. Воно й не дивно, адже одразу три спортсмени з ТОП-10 світового рейтингу поточного року – саме такою була їхня вивіска. Роман Петрук з Житомирської області залишався лідером сезону зі стрибком на 228 см, випускник нашого університету Вадим Кравчук долав висоту 225 см, а Олег Дорощук з Кропивницького – 224 см.

До планки 223 см на чемпіонаті України зрештою дійшли аж п’ять атлетів – це зробили вище згадана трійка, а також Дмитро Нікітін з Житомирської області та львів’янин Владислав Лавський. Двоє останніх, утім, залишилися в підсумку без медалей, а «бронза» дісталася Кравчуку (на фото вище), який не зміг підкорити планку на висоті 223 см.

На висоті 226 см в секторі залишилися Дорощук та Петрук – і Олегу вдалося підкорити цю висоту з третьої спроби, що гарантувало йому «золото». А тоді Дорощук з першої спроби взяв 229 см – планка, яку ніколи раніше 22-річний стрибун не брав. При цьому висота 229 см стала також оновленням найкращого результату сезону у світі – до цього він належав саме Роману Петруку. Далі Дорощук штурмував 231 см, але безуспішно. Відтак, він закінчив змагання у статусі чемпіона України та з особистим рекордом.

Додамо, що в змаганнях зі стрибків у висоту з результатом 205 см ТОП-10 замкнув Нараз Боруцький (ІV курс ФФКіС). А Денис Карімов (ІІ курс ФФКіС) стрибав у кваліфікації, однак до фіналу не відібрався – його результат тільки 200 см.

Натомість одногрупниця останнього Марія Алейнікова (на фото нижче – друга зліва), яка також виступала у цьому секторі в турнірі жінок, з результатом 170 см стала срібною призеркою серед молоді. Цікаво, що другу сходинку медального подіуму вона розділила з киянкою Іриною Безсмертною, яка показала аналогічний результат. А чемпіонкою серед молоді стала представниця Львівського фахового коледжу спорту Алевтина Дубіль, якій підкорилася висота 175 см.

Додамо, що серед дорослих Марія Алейнікова посіла шосте місце. А випускниця ЛДУФК імені Івана Боберського, переможниця цьогорічного ХХV Меморіалу пам’яті Олексія Дем’янюка Анастасія Матвійок посіла восьме місце. Вона також, як і Марія Алейнікова, показала результат 170 см. Однак поступилася через більшу кількість використаних спроб. А трійку призерів в стрибках у висоту серед жінок сформували киянка Юлія Левченко (192 см), Юлія Чумаченко з Донеччини (190 см) та харків’янка Лілія Клінцова (179 см).

Напевне, заслуговує уваги й виступ Нікіти Родченкова (ІV курс ФФКіС), який був за крок до п’єдесталу пошани, але посів четверте місце серед дорослих у бігу на 400 м з результатом 49,82 секунди. Аспірант нашого закладу вищої освіти Руслан Кльоз посів шосте місце у бігу на 800 м серед дорослих з результатом 1 хвилина 56,89 секунди. А Олександрі Жук (ІІ курс ФФКіС) забракло 0,01 секунди для потрапляння у фінал бігу на 60 м. Саша з результатом 7,89 секунди посіла дев’яте місце серед дорослих та шосте – серед молоді.

 

Фото: Павло Кубанов, Дмитро Путінцев, Олександр Залевський

Прокрутити вгору