На Зимовому чемпіонаті України-2024 з сучасного п’ятиборства Ольга Клуннікова здобула три золоті медалі, а Юрій Ковальчук – одну срібну

Впродовж трьох днів, з 2-го по 4-те лютого поточного року, в Києві відбувся Зимовий чемпіонат України-2024 з сучасного п’ятиборства (дорослі, молодь, юніори, юнаки та дівчата), присвячений пам’яті загиблих захисників України. На медальний п’єдестал пошани на звітному турнірі піднімалися й двоє представників кафедри стрільби та технічних видів спорту (завідувач – професор Богдан Виноградський) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – студентка четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту Ольга Клуннікова та магістрант цього факультету Юрій Ковальчук.

21-річна вихованка львівської школи сучасного п’ятиборства, четвертокурсниця нашого закладу вищої освіти Ольга Клуннікова (на фото вище), яка на всеукраїнському рівні нині представляє місто Київ, оформила на звітному національному чемпіонаті «золотий хет-трик». Набравши в сумі п’яти видів 1469 очок, вона стала чемпіонкою України в особистій першості. При цьому срібну призерку, на два роки старшу за себе киянку Ірину Кубрак Ольга випередила в підсумковому протоколі на 53 пункти. Трійку призерок доповнила ще одна п’ятиборка зі столиці – 24-річна Анастасія Чижова, яка набрала рівно 1400 очок.

Особистий другий титул чемпіонки України 2024 року Ольга Клуннікова здобула за найкращий результат серед молоді вікової категорії U-24, де її перевага над головними конкурентками виявилася значно більшою. Зокрема, срібна призерка – 19-річна киянка Ольга Литвиненко в підсумку поступилася Ользі 440 пунктів. А третє «золото» Клуннікова здобула за перемогу в командній першості у складі збірної Києва разом з вище згаданими Іриною Кубрак та Анастасією Чижовою.

Найкращий львівський п’ятиборець сьогодення 22-річний Юрій Ковальчук (на фото нижче) на звітному чемпіонаті України серед дорослих набрав у підсумку 1513 очок і замкнув ТОП-5. Зауважимо, що наш атлет реально претендував на місце у призовій трійці серед чоловіків, але був покараний на 10 балів під час виконання верхової їзди (конкур), що відкинуло його на два місця вниз у підсумковій таблиці. Бронзовому призеру – 37-річному киянину, срібному медалісту Олімпіади-2016, заслуженому майстру спорту Павлу Тимощенку він поступився лише сім балів. А чемпіоном України з результатом 1555 очок став 27-річний киянин Олександр Товкай. Срібний призер – на рік молодший за нього Гордій Березняков з Дніпра програв новоспеченому чемпіону так само з мізерною різницею – вісім пунктів.

Втім, додому Юрій Ковальчук повернувся не з порожніми руками. У заліку серед молоді вікової категорії U-24 він став срібним медалістом. Цікаво, що володарю «золота» – своєму однолітку з Києва та партнеру по збірній України Владиславу Чекану – він поступився лише двома очками. Але при цьому іншого столичного атлета, на рік молодшого за себе Дмитра Худенка, в боротьбі за срібну нагороду випередив на один (!) пункт.

Додамо, що звітні змагання цьогорічного Зимового чемпіонату України для Юрія Ковальчука, як і для решти членів національної збірної України, були підготовчими для участі у першому етапі Кубка світу нового сезону-2024, що відбудеться на початку березня в столиці Єгипту Каїрі.

Нагадаємо, тренерами Юрія Ковальчука є заслужені тренери України Олег Фіалкович, Віталій Тарнакін, Андрій Орліковський, Дмитро Кірпулянський та Андрій Ковальчук, який за сумісництвом є ще і його батьком. Зазначимо, що окрім Дмитра Кірпулянського, усі решта – випускники Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Прокрутити вгору