Навчальний семінар «Загальні засади функціонування інклюзивної освіти в Україні»

У Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського відбувся навчальний семінар «Загальні засади функціонування інклюзивної освіти в Україні», який відбувся згідно програми підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти «Школа педагогічної майстерності: освіта як інструмент безперервного професійного розвитку викладача закладу вищої освіти». Спікери: доценти кафедри теорії та методики фізичної культури, кандидати наук з фізичного виховання і спорту Олена Ханікянц та Наталія Семенова.

З 18-го по 28-е квітня 2023 року за ініціативи і підтримки кафедри педагогіки та психології (завідувач – доцент Валерій Соловйов), факультету післядипломної та заочної освіти (декан – професор Олег Сидорко) науково-педагогічні працівники ЛДУФК імені Івана Боберського були учасниками навчального семінару «Загальні засади функціонування інклюзивної освіти в Україні» за програмою підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників «Школа педагогічної майстерності: освіта як інструмент безперервного професійного розвитку викладача закладу вищої освіти». Керівник курсів підвищення кваліфікації – професор Світлана Криштанович.

У ході викладу семінару слухачів було поінформовано ознайомлено із засадничими поняттями інклюзивного навчання, які впливають на внутрішнє та зовнішнє забезпечення якості освіти відповідно до стандартів Європейського простору вищої освіти: поняття про «інклюзію», сутність інклюзивного навчання, принципи та функції інклюзивного навчання тощо.

Також слухачів семінару було ознайомлено з основними напрямками та перспективами розвитку інклюзивної освіти в Україні, вимогами щодо формування інклюзивного освітнього середовища та створення доступного середовища для осіб з особливими потребами у закладах освіти.

У ході викладу семінару слухачів було поінформовано із особливостями поділу здобувачів освіти на групи здоров’я та медичні групи, критеріями комплектування підгруп спеціальної медичної групи.

Слухачі були ознайомлені із особливостями диференційованого фізичного виховання здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами та особливостями застосування методик, різних підходів у фізичному вихованні здобувачів освіти, які за станом здоров’я належать до спеціальної медичної групи із різними захворюваннями.

На прикінцевій зустрічі керівник програми підвищення кваліфікації Світлана Криштанович та спікер семінару Наталія Семенова підвели підсумки роботи групи КПК-16, провели дискусію щодо питань інклюзивної освіти. Учасникам, які виконали програму семінару, урочисто вручили сертифікати про успішне завершення навчання.

Бажаємо учасникам семінару здобуті нові знання та уміння ефективно використовувати у своїй науково-педагогічній діяльності! Наближаємо нашу ПЕРЕМОГУ ще на один день!

Прокрутити вгору