Олег Царьков та Святослав Гудзий – чемпіони Євро-2024 з стрільби кульової. Павло Коростильов – дворазовий призер

В угорському місті Дьйор завершився чемпіонат Європи 2024 року з стрільби кульової – учасники континентального форуму боролися за нагороди в стрільбі з пневматичної зброї на дистанції 10 метрів. У складі збірної України спортивну честь синьо-жовтого прапора захищали й троє випускників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – Павло Коростильов, Олег Царьков та Святослав Гудзий. Кожен з них повернувся додому з двома медалями, які вони здобули в командних змаганнях.

У чоловічому командному турнірі з пневматичної гвинтівки у вправі команди-тріо Україну представляли Сергій Куліш з Черкас та випускники кафедри стрільби і технічних видів спорту (завідувач – професор Богдан Виноградський) нашого закладу вищої освіти Святослав Гудзий та Олег Царьков (на фото вище перший зліва і по середині відповідно). Вони пробились до чвертьфіналу з останнього, восьмого місця за результатами кваліфікації.

У чвертьфіналі та півфіналі «синьо-жовті» стрілки показали другий результат, обидва рази поступившись хорватам. У підсумку саме проти «картатих» українці зустрілись у фіналі і здобули перемогу з рахунком 17:11, а відтак й «золото» Євро-2024.

В такому ж складі українські чоловіки здобули «срібло» у командній стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 метрів. Цікаво, що Сергій Куліш, Святослав Гудзий та Олег Царьков набрали 1887,6 очка та в боротьбі за другу підсумкову позицію на 0,6 очка випередили команду Хорватії (1887,0), яка стала бронзовим призером.

Також срібними призерами у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м у вправі команди-тріо стала наша чоловіча збірна. Олег Омельчук з Рівненщини, киянин Віктор Банькін та випускник нашого університету Павло Коростильов пробились у фінал з першого місця у півфіналі. Однак у вирішальному поєдинку за титул зазнали поразки від збірної Туреччини з рахунком 11:17 і тим самим зійшли на другий щабель медального подіуму.

А в командній першості у стрільбі з пневматичного пістолету на 10 метрів «синьо-жовте» тріо з результатом 1732 очки завоювало бронзові нагороди. Новоспеченим чемпіонам і срібним призерам – командам Німеччини та Туреччини відповідно – Павло Коростильов, Олег Омельчук і Віктор Банькін (на фото нижче – зліва направо) поступилися п’ятьма і трьома балами.

А загалом збірна України завоювала на Євро-2024 з кульової стрільби з пневматичної зброї на дистанції 10 метрів сім нагород – два «золота», чотири «срібла» та одну «бронзу»:

Золоті медалі:

• Олена Костевич, Олег Омельчук (пневматичний пістолет, змішані команди)

• Сергій Куліш, Олег Царьков, Святослав Гудзий (пневматична гвинтівка, команди-тріо)

 

Срібні медалі:

• Олена Костевич, Юлія Ісаченко, Вілєна Бевз (пневматичний пістолет, жіночі команди);

• Сергій Куліш, Олег Царьков, Святослав Гудзий (пневматична гвинтівка, чоловічі команди);

• Олена Костевич, Юлія Ісаченко, Вілєна Бевз (пневматичний пістолет, жіночі команди-тріо);

• Віктор Банькін, Павло Коростильов, Олег Омельчук (пневматичний пістолет, чоловічі команди-тріо);

 

Бронзові медалі:

• Віктор Банькін, Павло Коростильов, Олег Омельчук (пневматичний пістолет, чоловічі команди).

Такий медальний «врожай» дозволив збірній України посісти на Євро-2024 третє загальнокомандне місце, поступившись тільки командам Угорщини та Німеччини.

 

ЄВРО2024 ЗІ СТРІЛЬБИ КУЛЬОВОЇ З 10 МЕТРІВ:
МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК (ТОП10)

1. Угорщина – 3 «золота» + 2 «срібла» + 3 «бронзи» = 8 медалей
2. Німеччина – 3+0+2 = 5
3. Україна – 2+4+1 = 7
4. Норвегія – 2+1+0 = 3
5. Туреччина – 1+2+0 = 3
6. Словаччина – 1+1+0 = 2
7–8. Молдова – 1+0+0 = 1
7–8. Італія – 1+0+0 = 1
9–10. Польща – 0+1+2 = 3
9–10. Австрія – 0+1+2 = 3

Прокрутити вгору