Олег Федор зіграв за збірну України в стартовому матчі футбольного турніру Олімпійських Ігор-2024

Напередодні, 24-го липня поточного року, в Франції розпочався чоловічий футбольний турнір ХХХІІІ Літніх Олімпійських Ігор-2024. Було зіграно усі вісім поєдинків першого туру групового етапу. В одному з них збірна України зіграла проти команди Іраку. На жаль, дебютна гра «синьо-жовтих» на Олімпіадах виявилася невдалою. Відкривши рахунок на початку другого тайму, підопічні Руслана Ротаня зазнали поразки з мінімальним рахунком 1:2. У складі української команди в другому таймі на заміну вийшов півзахисник Олег Федор – студент четвертого курсу кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, який на клубному рівні грає за львівський «Рух».

Ірак – Україна – 2:1 (0:0)

24 липня. Ліон. Стадіон «Стад де Ліон». Початок – 20:00

Арбітр – Махмуд Ісмаїл (Судан).

Асистенти арбітра: Елвіс Нуліп’є (Камерун), Лібан Ахмед (Джибуті).

Четвертий арбітр – Шамірах Набадда (Уганда).

Арбітр VAR – Іван Бебек (Хорватія).

Асистент арбітра VAR – Кейт Яцевич (Австралія), Марко Івачі (Хорватія).

ІРАК: Хассан, Алі (Джасім, 58), Макнзі, Тахсін, Баєш, Амін (Саад, 79), М. Мохаммед (Н. Мохаммед, 58), К. Мохаммед, Саадун, Хуссейн (к) (Аль-Імам, 90+12), Оджаймі.

Запасні: Аль-Рекабе, Абдуллах, Абдул-Амір.

Головний тренер – Радхі Шенайшил.

УКРАЇНА: Фесюн, Крупський, Мартинюк, Таловєров (Салюк, 73), Рубчинський, Михайленко (Федор, 73), Брагару (Сич, 73), Хлань, Сікан (к) (Краснопір, 80), Батагов, Криськів (Очеретько, 80).

Запасні: Єрмаков, Велетень.

Головний тренер – Руслан Ротань.

Голи: Хуссейн (57, пенальті), Джасім (75) – Рубчинський (53).

Попередження: Оджаймі (52), Хассан (90+12) – Криськів (26), Таловєров (56), Брагару (56).

У середу, 24-го липня, в Ліоні на стадіоні «Стад де Ліон» відбувся матч першого туру групового етапу футбольного турніру в рамках ХХХІІІ Олімпійських Ігор-2024, в якому зіграли збірні Іраку та України. Нагадаємо, наша футбольна збірна команда вперше у своїй історії має можливість грати на Олімпіаді.

Збірна Іраку востаннє на Олімпіаді грала 20 років тому і на змаганнях у Греції вони тоді посіли четверте місце, програвши в матчі за «бронзу» команді Італії. Це хороше досягнення для команди, яка зірок з неба ніколи не хапала. У нинішньому складі збірної Іраку немає зірок всесвітньої величини, та й у Європі на високому рівні ніхто не грає.

У нашої збірної більш потужний кадровий потенціал, але на жаль, склад українців теж не можна назвати оптимальним. Руслан Ротань просив клуби УПЛ відпустити на Олімпіаду лідерів, але ті вирішили проігнорувати це прохання. Тренерський штаб нашої збірної не здивував стартовим складом. На полі з’явилися всі найсильніші і навіть Батагов, який приєднався до команди лише за декілька днів до старту Олімпіади.

На початку зустрічі суперники приглядалися один до одного, але тиск українців з кожною хвилиною зростав. Після шикарної передачі Криськіва міг відкривати рахунок Михайленко, але його удар у дальній верхній кут парирував голкіпер іракців Хассан. Футболісти збірної Іраку прогнозовано основний акцент робили на грі у захисті і не використовували високий пресинг.

У підопічних Руслана Ротаня були проблеми у заключній третині поля. Не вистачало швидкості та нестандартних дій. Сумбуру було багато, а ось конструктивних дій бракувало. На 36-й хвилині після сольного рейду Максима Брагару з декілької метрів у порожні ворота не влучив Максим Хлань. Ось це вже по справжньому було небезпечно і як тут не наш півзахисник пояснити складно. На перерву команди пішли без голів – 0:0. Це був не ідеальний перший тайм для підопічних Руслана Ротаня, але на гол українці все ж награли. На жаль, реалізувати свою ігрову перевагу вони не змогли.

Відразу після перерви «синьо-жовті» продовжували домінувати, але забити знову не змогли. Зокрема, після розіграшу штрафного з меж штрафної не зміг влучити у площину воріт Данило Сікан. Та на 53-й хвилині підопічні Руслана Ротаня все ж досягнули свого. Після подачі зі штрафного удар Батагова парирував голкіпер, але першим на добиванні опинився Валентин Рубчинський – 1:0. Історичний дебютний гол футбольної України на Олімпійських Іграх.

Здавалося, нарешті все йде за нашим сценарієм. Однак вже через три хвилини після нашого голу сталося щось дивне. Після подачі в наш штрафний майданчик Таловєров для чогось штовхнув у спину нападника іракців Хуссейна, який абсолютно нічим не загрожував нашим воротам. Той, щоправда, відверто домальовував при падінні, але формально підстав для призначення пенальті в арбітра було достатньо, що він і зробив. 11-метровий той таки Хуссейн реалізував дуже впевнено – 1:1. Ось так наш суперник нічого не створив, але рахунок зрівняв.

Цей пропущений гол суттєво вплинув на стан футболістів збірної України, які ніяк не могли оговтатися. А ось суперники відчули впевненість у власних силах. Руслан Ротань не спішив проводити заміни… А даремно… Як наслідок, на 75-й хвилині збірна Іраку вийшла вперед. Джассім обіграв Рубчинського і з-за меж штрафної пробив у правий від голкіпера нижній кут воріт – 1:2 .

Відігратися наші хлопці вже не змогли, хоча разом з компенсованим арбітром ігровим часом (12 хвилин плюс ще дві) в них для цього було майже півгодини. Що більше, Ірак ледь не забив третій гол, але м’яч після удару з-за меж карного майданчика влучив у стійку воріт – Фесюн в цьому епізоді вже був без шансів його відбити. У підсумку «синьо-жовті» стартували з поразки – 1:2. Просто жахливий дебют для збірної України.

Додамо, що наступний матч наша олімпійська збірна проведе в суботу, 27-го липня, в Сент-Етьєні (початок – о 18:00 за київським часом) проти команди Марокко, яка в грі першого туру з рахунком 2:1 сенсаційно обіграла Аргентину. В іншому матчі другого туру в нашій групі двома годинами раніше в Ліоні відбудеться гра Аргентина – Ірак.

Прокрутити вгору