Олександра Хоменець – чемпіонка України-2024 з вільної боротьби. Яна Сорока і Тетяна Борисенко – бронзові призерки

У місті Хмельницький впродовж двох днів, 15-го і 16-го вересня поточного року, тривали баталії чемпіонату України-2024 з вільної боротьби серед жінок. За його підсумками представниці кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доктор педагогічних наук, доцент Федір Загура) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського завоювали три нагороди – одну золоту та дві бронзові. Зокрема, Олександра Хоменець зійшла на найвищу сходинку медального п’єдесталу пошани, а Яна Сорока і Тетяна Борисенко – на третю сходинку.

Особливістю звітного чемпіонату України-2024 в Хмельницькому було те, що впродовж двох змагальних днів не лише розігрувалися нагороди головного турніру року національного рівня, а й за його результатами визначався склад жіночої збірної України з вільної боротьби на чемпіонат світу-2024 в неолімпійських вагових категоріях, який відбудеться в столиці Албанії Тирані з 28-го по 31-е жовтня.

В одній з них, у вазі до 55 кг боролися десять атлеток, дві з яких мають безпосереднє відношення до ЛДУФК імені Івана Боберського – студентка третього курсу факультету фізичної культури і спорту Олександра Хоменець (на фото вище – на першій сходинці подіуму) та випускниця Яна Сорока (на фото вище – крайня справа), які на всеукраїнському рівні представляють Львівську і Закарпатську області відповідно.

І Хоменець, і Сорока розпочали свої виступи у Хмельницькому з чвертьфінальної стадії. Але так сталося, що жереб уже на старті звів їх в очній сутичці, яка пройшла, що називається, за помітного неозброєним оком домінування львів’янки. Провівши низку вдалих результативних дій, останню з яких практично з сиреною про закінчення сутички (нагадаємо, кожен поєдинок у всіх видах спортивної боротьби триває два періоди по три хвилини кожен), Олександра перемогла Яну з рахунком 11:0, що згідно з правилами оцінюється, як дострокова технічна перемога.

У півфіналі Хоменець боролася з представницею Харківської області Кароліною Поплавською. І знову підопічна заслуженого тренера України, випускника нашого закладу вищої освіти Ореста Скобельського (на фото нижче разом з Олександрою Хоменець) не залишила суперниці жодних шансів на позитивний результат. Аби здобути другу дострокову технічну перемогу, цього разу з рахунком 10:0, Олександрі вистачило 3 хвилини і 30 секунд. Тим самим вона не тільки вийшла у фінал, гарантувавши собі щонайменше «срібло», а й надала Яні Сороці шанс поборотися за бронзову медаль в одному з двох «малих» фіналів.

Одразу скажемо, Яна скористалася ним на всі сто відсотків. В безпосередній сутичці за місце на третій сходинці подіуму Сорока, як і раніше Хоменець, здобула дострокову технічну перемогу над вище згаданою Кароліною Поплавською з Харківщини. Яна за 4 хвилини 41 секунду з початку сутички довела рахунок до 14:4 на свою користь і в такий спосіб здобула «бронзу».

У фінальній сутичці проти Софії Марченко (на фото вгорі – на другій сходинці подіуму) з Житомирської області утретє поспіль здобути дострокову перемогу Олександра Хоменець не змогла. Втім, кінцевий рахунок «золотої» дуелі – 7:0 на користь львів’янки – напевно якнайкраще характеризує те, що відбувалося на килимі впродовж шести хвилин головної сутички у цій ваговій категорії.

Додамо, що переконливо вигравши золоту медаль чемпіонки України-2024, підопічна Ореста Скобельського здобула право захищати спортивну честь синьо-жовтого прапора на чемпіонаті світу-2024 в неолімпійських вагових категоріях у Тирані. Віримо, що зі столиці Албанії Олександра Хоменець повернеться як мінімум з медаллю планетарного форуму.

Ще одна випускниця кафедри атлетичних видів спорту нашого закладу вищої освіти Тетяна Борисенко (на фото нижче – на третій сходинці подіуму зліва) у складі збірної Львівської області виступала на національному чемпіонату в Хмельницькому у ваговій категорії до 57 кг, де в стартовому протоколі було також, як і у вазі до 55 кг, десять учасниць. Першу свою сутичку, на чвертьфінальній стадії, вона виграла у Лоліти Волошиної з Донецької області на 54-й секунді. За рахунку 4:0 на свою користь Тетяна поклала суперницю на туше.

На жаль, у півфінальній зустрічі проти представниці господарів змагань – Анни Войтової з Хмельницького (на фото нижче – на другій сходинці подіуму), Борисенко зазнала невдачі. Однак в одному з двох «малих» фіналів Тетяна зуміла здолати супротив Марти Бонч-Бруєвич із Рівного та в такий спосіб стати володаркою бронзової нагороди чемпіонату України-2024.

Додамо, що разом з Тетяною Борисенко третій щабель розділила харків’янка Анастасія Кравченко (на фото вище – на третій сходинці подіуму справа), яка в другому «бронзовому» фіналі перемогла львів’янку Альбіну Клефас. А чемпіонкою України-2024 у ваговій категорії до 57 кг стала лідер національного рейтингу – Аліна Грушина з Київської області (на фото вище – на першій сходинці подіуму), яка в фіналі була сильнішою за Анну Войтову з Хмельницького (на фото вище – на другій сходинці подіуму).

Прокрутити вгору