Олександра Хоменець і Тимур Гудима – призери Чемпіонату України з вільної боротьби серед молоді U-23

У Луцьку впродовж минулих вихідних, 16-го та 17-го березня, тривали баталії Чемпіонату України з вільної боротьби 2024 року серед молоді вікової категорії U-23. У складі збірної Львівської області змагалися шестеро студентів кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доцент Федір Загура) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. Двоє з них – Олександра Хоменець і Тимур Гудима – в підсумку стали володарями срібної та бронзової медалей відповідно.

Для студентки другого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Олександри Хоменець (на фото вище – крайня зліва) звітний молодіжний національний чемпіонат, який гостинно прийняла Волинська обласна дитячо-юнацька спортивна школа, став першим офіційним стартом після більш ніж річної перерви, яку спричинила важка травма. Окрім того, підопічна заслужених тренерів України Ореста Скобельського та Андрія Бирки, які вищу освіту здобули у стінах ЛДУФК імені Івана Боберського, цього разу заявилася не у звичній для себе ваговій категорії до 57 кг, а трохи важчій – до 59 кг, де у стартовому листі було десять спортсменок. Тим не менше, Олександра дуже впевнено розпочала турнір. Зокрема, в 1/8 фіналу вона здобула дострокову технічну перемогу над своєю партнеркою по збірній Львівщини Альбіною Клефасою. Рефері на килимі зупинив сутичку на п’ятій хвилині 31-й секунді, коли перевага Хоменець сягнула понад десять балів – 11:0.

Без проблем пройшла Олександра й чвертьфінальну стадію, де її суперницею була Лоліта Волошина з Донеччини. Поєдинок було завершено на початку п’ятої хвилини, коли рахунок став 16:4 на користь Хоменець – чиста технічна перемога львів’янки. Півфінал за участю студентки нашого вишу тривав п’ять хвилин 14 секунд. За рахунку 8:0 на користь Олександри Хоменець, вона поклала на туше представницю Хмельниччини Єлизавету Хому.

Фінал у цій ваговій категорії очікувався з нетерпінням. Адже паралельно з Олександрою дорогу до головної сутички не менш впевнено торувала ще одна борчиня зі збірної Хмельницької області Оксана Москальова, яка також дуже переконливо здобула три перемоги. Тим не менше більшість фахівців фавориткою в боротьбі за «золото» називали Хоменець. І навіть коли перший період завершився для неї з рахунком 1:4, мало хто сумнівався, що отримавши в перерві вказівки від своїх тренерів, Олександра зуміє «перевернути» хід розвитку подій на килимі на свою користь. Однак не так сталося, як гадалося. Москальова продовжувала втілювати у життя свій план ведення сутички, а Хоменець так і не змогла підібрати «ключик» до суперниці. Як наслідок, поразка львів’янки з болючим рахунком 1:10. Але Олександрі не потрібно засмучуватися з цього приводу. Необхідно разом з тренерами усе детально проаналізувати, зробити правильні висновки та рухатися далі.

Третьокурсник факультету фізичної культури і спорту Тимур Гудима (на фото нижче – крайній справа) виступав у ваговій категорії до 74 кг, де нагороди виборювали 15 атлетів. Для перемоги в 1/8 фіналу над Тахіром Стойко з Дніпропетровщини підопічному заслуженого тренера України, викладача кафедри атлетичних видів спорту Олексія Мельника та Олексія Доманицького знадобилося чотири хвилини 33 секунди. Саме за стільки часу Тимур набрав десять балів і при цьому не дозволив супернику заробити бодай один пункт – чиста технічна перемога.

На жаль, у чвертьфіналі, в протистоянні з представником Київської області Вадимом Куриленком, Гудима віддав максимум сил та емоцій, але уже не вперше не зумів перемогти цього суперника. Зокрема, цього разу програв два бали – 2:4. Втім, вихід Куриленка до фіналу, що називається, залишив Тимура в грі – він отримав шанс у втішних сутичках позмагатися за бронзову медаль. Одразу скажемо, що ним студент нашого закладу вищої освіти скористався на всі сто відсотків.

Спочатку Гудима у сутичці проти киянина Віталія Сіроша за три хвилини 58 секунд довів свою перевагу над суперником до рахунку 11:0 – чиста технічна перемога. А вже безпосередньо в «малому фіналі» йому присудили виграш через неявку опонента – ще одного столичного борця Ростислава Пруса, який у півфіналі отримав травму в боротьбі з кривдником Гудими Вадимом Куриленком. Тож на церемонії нагородження Тимур Гудима розділив «бронзовий» щабель медального подіуму разом із одеситом Олексієм Харчуком.

Близьким до завоювання бронзової нагороди був і студент другого курсу факультету фізичної культури і спорту Станіслав Гриник, який виступав у ваговій категорії до 92 кг, де заявилося 12 атлетів. Підопічний доцента кафедри атлетичних видів спорту Ростислава Первачука в 1/8 фіналу на першій хвилині 52-й секунді, ведучи в рахунку 6:0, поклав на туше Єгора Кісленка з Сумщини. Але у чвертьфіналі зазнав дострокової технічної поразки з рахунком 0:10 за три хвилини 56 секунд від представника Івано-Франківської області Дениса Сагалюка. Втім, прикарпатець в подальшому не тільки пробився до фіналу, а й виграв титул чемпіона і золоту медаль. Тож Гриник отримав шанс боротися за «бронзу» в «малому фіналі». На жаль, в сутичці проти Мухаммада Лутфієва з Полтавщини, де Тимур вважався фаворитом, боротьба у нього не задалася з самого початку. Суперник дуже швидко заробив десять балів і здобув дострокову технічну перемогу з рахунком 10:0.

Додамо, що з усіма результатами Чемпіонату України-2024 з вільної боротьби
серед молоді U-23 у Луцьку можна ознайомитися
ТУТ

 

Прокрутити вгору