Олексій Гуцуляк і Василь Кравець у складі «Дніпра-1» завершили виступи у футбольному євросезоні-2023/2024

Футболісти «Дніпра-1» напередодні, 31-го серпня, зіграли номінально домашній матч-відповідь проти словацького «Спартака» з Трнави у межах раунду плей-оф Ліги конференцій УЄФА сезону-2023/2024. У стартовому складі дніпрян на поле Košická futbalová aréna в словацькому місті Кошице вийшли й двоє випускників кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – захисник Василь Кравець та півзахисник Олексій Гуцуляк.

«Дніпро-1» (Україна) – «Спартак» (Трнава, Словаччина) – 1:2
(0:1, 1:0, додатковий час – 0:1)

31 серпня. Кошице. Košická futbalová aréna.
Початок – 21:00.

Арбітр – Балаж Берке (Угорщина).

Асистенти арбітра: Балаж Бузаж, Балаж Серт (обидва – Угорщина).

Четвертий арбітр – Бенце Чонка (Угорщина).

Арбітр ВВА – Кетелін Попа (Румунія).

Асистент арбітра ВВА – Андрей Ківулете (Румунія).

Спостерігач арбітражу – Рон Аткінсон. (Англія).

Делегат УЄФА – Ігнас Марцинкевичюс (Литва).

«ДНІПРО1»: Кінарейкін, Каплієнко (Горбунов, 46), Кравець, Сваток (к), Мірошниченко (Танчик, 119), Бабенко, Рубчинський (Горін, 101), Білл (Філіппов, 77), Лєднєв (Бланко, 46), Піхальонок, Гуцуляк.

Запасні: Волинець, Валеф, Пуріта, Ківінда, Пасіч, Пірес.

В. о. головного тренера – Валерій Городов.

«СПАРТАК»: Такач, Коштрна (Шулек, 46), Горосіто, Штетіна, Мікович (к), Желкович, Офорі (Прохазка, 113), Коша (Паур, 106), Даніель (Уйлакі, 120+3), Баїнович (Буката, 91), Рістовський (Азанго, 91).

Запасні: Вантруба, Компан-Брезнік, Пенья, Осені.

Головний тренер – Міхал Гашпарик.

Голи: Горосіто (61, авт.) – Даніель (3), Буката (106).

Попередження: Бланко (82), Горін (103) – Шулек (63).

Вилучення: Бабенко (99, груба гра), Горін (108, друге попередження)

Перший матч – 1:1

Після нічиєї в першому поєдинку в Трнаві (1:1) шанси обох команд – і «Дніпро-1», і «Спартака» – на вихід у Лігу конференцій були рівні, адже українці грали другий матч лише на номінально домашньому стадіоні. Утім, уже на 3-й хвилині ці шанси значно зросли у словаків, які забили швидкий м’яч. Після подачі кутового дніпрянами суперник вибіг у контратаку і Ерік Даніель влучно пробив із меж штрафного майданчика – 0:1.

У підопічних Валерія Городова в першому таймі попереду не виходило зовсім нічого, а от гості могли забити ще. Однак цього разу українців після удару того ж Даніеля врятувала стійка воріт.

Після перерви «Дніпро-1» активізувався, але знов-таки до небезпечних моментів справа не доходила. Аж тоді на допомогу прийшли самі словаки. Після прострілу Горбунова у штрафний майданчик суперника Горосіто головою зрізав м’яч у власні ворота – 1:1.

До кінця основного часу команди обмінялися небезпечними ударами, але змінити рахунок не змогли – 1:1. Гра перейшла в овертайм, на початку якого червону картку за грубий фол отримав Бабенко. А на 106-й хвилині Буката після навісу у штрафний дніпрян заштовхав м’яч у ворота Кінарейкіна й рахунок став 1:2. А ще за хвилину Горін теж відправився у роздягальню через другу жовту картку. Залишившись удев’ятьох, українці намагалися відігратися, що було дуже важко. Тож у підсумку 1:2 – поразка «Дніпра-1», який цього сезону залишився за бортом основної сітки єврокубків.

Нагадаємо, «Дніпро-1» з позиції віцечемпіона України не зумів пройти у груповий раунд єврокубків. У команди були три спроби, три суперники – і жодної перемоги. У другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів «Дніпро-1» вилетів від грецького «Панатінаїкоса» з Афін (1:3 та 2:2), у третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи – від чеської «Славії» з Праги (0:3 та 1:1), у раунді плей-оф Ліги конференцій – від словацького «Спартака» з Трнави (1:1 та 1:2).

Відтак, «Дніпро-1» став першою командою в історії європейського футболу, яка в одному сезоні вилетіла з трьох континентальних турнірів, не маючи в активі жодної перемоги й жодного пройденого суперника.

Раніше почергового з Ліги чемпіонів, Ліги Європи та Ліги конференцій вилітали «Дюделанж» (Люксембург), «Марібор» (Словенія), «Шкупі» (Північна Македонія), «Лінфілд» (Північна Ірландія), «Жальгіріс» (Литва) і «Нефтчі» (Азербайджан). Але усі вони мали в активі один пройдений раунд на початку дистанції. Ось таке сумне досягнення українського клубного футболу…

Прокрутити вгору