Олексій Гуцуляк зіграв у дебютному матчі «Полісся» в футбольній Лізі конференцій УЄФА

Житомирське «Полісся» розпочало новий футбольний сезон-2024/2025 поєдинком другого раунду кваліфікації Ліги конференцій УЄФА проти бронзового призера чемпіонату Словенії – «Олімпії». Єврокубковий дебют п’ятої команди минулого розіграшу Української Прем’єр-ліги відбувся на полі суперника, у Любляні. У стартовому складі «вовків» на поле вийшов і новачок команди Олексій Гуцуляк – випускник кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

«Олімпія» (Любляна, Словенія) – «Полісся» (Житомир, Україна) – 2:0 (0:0)

25 липня. Любляна. Стадіон «Стожиці». Початок – 20:00

Арбітр – Хав’єр Альберола Рохас (Іспанія).

Асистенти арбітра: Альфредо Родрігес Морено, Хорхе Буено Матео (обидва – Іспанія).

Четвертий арбітр – Хуан Луїс Пулідо САнтана (Іспанія).

«ОЛІМПІЯ»: Відовшек, Сілва (Ласіцкас, 80), Ратник (к), Мухамедбегович, Суалехе, Доффо, Агба, Флоруч (Пінту, 63), Бултам (Брест, 80), Лукас (Дурдов, 80), Коїч (Нем. Мотика, 60).

Запасні: Пінтоль, Любей Фінк, Ник. Мотика, Ристич, Цацієль, Ачимович, Морейра.

Головний тренер – Віктор Санчес.

«ПОЛІССЯ»: Волинець, Майсурадзе (Тейлор, 58), Чоботенко (к), Сарапій, Михайліченко, Таллес, Крушинський, Гуцуляк (Пайшао, 68), Мустафаєв (Козак, 58), Назаренко, Будківський (Брістріч, 61).

Запасні: Кудрик, Уліганець, Матіч, Смоляков, Віалле.

Головний тренер – Імад Ашур.

Голи: Флоруч (56), Пінту (90+2).

Попередження: Сілва (31), Коїч (33) – Сарапій (25), Будківський (31), Майсурадзе (49), Крушинський (87).

Старт дебютного поєдинку в дорослому футболі для нового керманича «Полісся» Імада Ашура виявився не надто багатим на події, зате не особливо нервовим. Хоча і при цьому, певний мандраж в ногах футболістів житомирської команди відчувався. Як-не-як, а перший єврокубковий матч в історії клубу.

Перший більш-менш перспективний момент у зустрічі прийшов саме від «вовків». Новачок «Полісся», випускник нашого університету Олексій Гуцуляк, який цього літа перебрався до Житомира з «Дніпра-1», прорвався по правому флангу, але ряд рикошитеів звів його простріл нанівець.

Ближче до екватору першого тайму загальний темп гри відчутно підвищився. Спочатку «Полісся» відбилось від навали кутових у виконанні господарів, а після цього і саме сходило у вилазку, проте удар у Таллеса не вийшов. Закипати і почали емоції, в спортивному сенсі. Ніхто з гравців не хотів поступатися у боротьбі, через що арбітр змушений був показати відразу декілька жовтих карток за короткий період. Футболісти діяли жорстко та часто йшли у прямі стики, однак до відвертої грубості не доходило.

Під завісу першої половини гра максимально розкрилась. Команди діяли агресивно та активно. Загалом, перший тайм був цікавим та досить рівним. Хоча, все ж таки, епізодами небезпечніше виглядали саме «дракони», яких гаряче підтримували трибуни. Вони ж на правах господаря зустрічі і переважали за показником володіння м’ячем.

Початок другої 45-хвилинки однозначно був саме за словенцями. Підопічні Віктора Санчеса підвищили швидкості та змусили «вовків» сісти на свою половину. І цей тиск досить швидко дав плоди. Житомиряни відверто впустили Флоруца, який прорвався правим флангом та поцілив у дальній кут воріт Волинця – 1:0.

Здавалось, що після цього господарі відійдуть назад та віддадуть ініціативу, проте словенська команда навпаки продовжила затискати житомирян і ледве не подвоїла свою перевагу.

Керманич гостей Імад Ашур помітно нервував та намагався перевернути сценарій гри замінами. Але результату це не давало, словенці продовжували контролювати м’яч та діяти першим номером. Дуже важко «вовкам» вдавався вихід з-під пресингу «драконів». Футболісти «Олімпії» грамотно та методично перекривали зони.

У кінцівці матчу українська команда все ж зуміла сходити в декілька атак, але пропустила сама… Після того як гості пішли великими силами вперед, вже в компенсований час Пінту успішно завершив контратаку «Олімпії» та подвоїв розрив у рахунку – 2:0.

Не сказати, що це був якийсь тотальний провал нашої команди. Виглядали «вовки» уривками цілком пристойно, але програли справедливо і за грою. Втім, усе тільки починається, два голи ще не вирок. Головне – тренерському штабу та гравцям «Полісся» спокійно провести роботу над помилками, а насамперед заспокоїти нерви. Так, звичайно, все зрозуміло – тиск першого досвіду. Адже це надмірне хвилювання та тремтіння відчувались навіть через екран. Купа новачків та молодий тренер-дебютант. Тому, заради правди, це «Полісся» лише формується. Те, що було, виглядало не так вже і жахливо чи прямо катастрофічно. Ні, зовсім ні. Певні проблиски ідей 36-річного коуча «вовків» є, але роботи ще надзвичайно багато.

Додамо, що матч-відповідь відбудеться у четвер, 1-го серпня поточного року, в польських Гливицях на міському стадіоні. Початок зустрічі – о 19:00 за київським часом. А переможець протистояння за сумою двох матчів 8-го та 15-го серпня гратиме у третьому раунді кваліфікації Ліги конференцій УЄФА проти переможеної команди у парі Ліги Європи УЄФА «Шериф» (Тирасполь, Молдова) – «Ельфсборг» (Бурос, Швеція).

Прокрутити вгору