Олена Городна – срібна медалістка Чемпіонату України-2024 з біатлону в гонці переслідування

На лижних трасах та стрільбищі туристичного комплексу «Буковель», що розташований у селі Поляниця, в 39 км від районного центру Яремче Івано-Франківській області, триває Чемпіонат України 2024 року з біатлону. Минулими вихідними було розіграно чотири комплекти нагород – у спринті та гонці переслідування серед жінок і чоловіків. У гонці переслідування серед представниць прекрасної статі на «срібний» щабель медального подіуму зійшла 19-річна Олена Городна (на фото нижче) – студентка третього курсу кафедри зимових видів спорту (завідувач – доцент Андрій Казмірук) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

У перший день чемпіонату України з біатлону, який гостинно приймає туристичний комплекс «Буковель», було розіграно медалі в спринтерських перегонах. В жіночій гонці на 7,5 км зі стрільбою на двох вогневих рубежах з учасниць останніх етапів Кубка світу в ній не брали участь тільки Анна Кривонос та лідерка національної збірної України Юлія Джима – випускниця магістратури факультету фізичної культури і спорту ЛДУФК імені Івана Боберського. Нагадаємо, Юлія стала єдиною зі збірної України з біатлону, хто за підсумками сезону-2023/2024 в загальному заліку Кубка світу пробився у ТОП-25 – набравши 283 бали, вона посіла 24-те місце. Анастасія Меркушина (179 очок) завершила сезон на 35-й позиції, а кращий серед чоловіків Дмитро Підручний (131 очко) став 38-им.

Повертаючись до жіночого спринту на чемпіонаті України, зазначимо, що два з трьох місць на медальному п’єдесталі пошани посіли представниці команди -А- національної збірної. Вищезгадана Анастасія Меркушина з одним промахом на «лежці» виборола золоту нагороду першості. Ірина Петренко також помилилася на стрільбі лежачи один раз, але крім того – ще двічі на «стійці». Програвши 41,8 секунди першому місцю, Ірина фінішувала третьою, виборовши бронзову нагороду.

Гарну гонку провела представниця команди Львівської області Юлія Городна – один промах на другому рубежі та непогана швидкість на дистанції дозволили біатлоністці піднятися на другу сходинку подіуму. Сестра ж Юлії, студентка третього курсу факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Олена Городна, не закрила по одній мішені на обох рубежах та посіла в підсумку четверте місце, майже у хвилині відставання від переможниці. А на призове, третє місця Оленка «спізнилася» на 15,6 секунди

Христині Дмитренко, яка дуже добре провела другу частину сезону, не підкорилися дві мішені на «лежці» та й втома від сезону далася взнаки на дистанції, як наслідок – п’яте місце. Надія Бєлкіна, яка фінішувала шостою, була значно швидшою за інших та забагато помилялася на стрільбищі – загалом аж чотири рази.

Наступного дня у жіночому перс’юті Чемпіонату України-2024 в Буковелі перший сімейний подіум на дорослому рівні вибороли сестри Городні. Зокрема, Юлія (на фото нижче – зліва) усю гонку провела на позиції лідера і з двома хибами на рубежах (на двох «стійках» по одному разу) фінішувала першою, тим самим оформивши медальний «дубль» – до «срібла» в спринті додала «золото» в гонці переслідування.

Її сестра Олена (на фото нижче – справа) також двічі заходила на штрафне коло (по разу на другій «стійці» та на другій «лежці»), і на останні два кілометри дистанції вийшла через 17 секунд після Юлії. До фінішу статус-кво не змінився, і Олена фінішувала другою. При цьому відрив Юлії від Олени збільшився до майже 26-ти секунд. Бронзова нагорода – у Надії Бєлкіної, яка загалом тричі помилилась на двох «лежках», і хоча після цього була бездоганною на обох «стійках», наздогнати двох львів’янок не змогла.

Вчора, 25-го березня, на чемпіонаті України-2024 в Буковелі був день відпочинку, а сьогодні та завтра, 26-го і 27-го березня, спортсмени і спортсменки проведуть ще два змагальні дні, розігравши медалі у класичних естафетах та мас-стартах відповідно.

БІАТЛОН. ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ2024

23 – 27 березня. ТК «Буковель»

23 березня
Спринт. Жінки

1. Анастасія Меркушина – (1+0) 25.51,2
2. Юлія Городна – (0+1) +29,5
3. Ірина Петренко – (1+2) +41,8
4. Олена Городна – (1+1) +57,4
5. Христина Дмитренко – (2+0) +1.11,8
6. Надія Бєлкіна – (2+2) +1.13,3

24 березня
Гонка переслідування. Жінки

1. Юлія Городна – (0+0+1+1) 32.30,1
2. Олена Городна – (0+1+0+1) +25,9
3. Надія Бєлкіна – (2+1+0+0) +45,4
4. Любов Кип’яченкова – (0+0+2+2) +2.55,6
5. Валерія Дмитренко – (1+1+0+0) +3.43,0
6. Лілія Стеблина – (0+0+2+3) +4.13,9

Прокрутити вгору