Олеся Лем – золота і срібна медалістка Кубка світу з веслування на байдарках і каное

У болгарському місті Русе впродовж минулих вихідних, 3-го і 4-го червня, відбувся розіграш Кубка світу 2023 року з веслування на байдарках і каное на марафонських дистанціях – ICF CANOE MARATHON WORLD CUP 2023. У складі збірної України на звітних змаганнях успішно виступила Олеся Лем – першокурсниця факультету фізичної культури і спорту Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яка повернулася додому з двома медалями.

Збірна команда України з веслування на байдарках і каное на Кубка світу 2023 року на марафонських дистанціях – ICF CANOE MARATHON WORLD CUP 2023 – була представлена переможцями та призерами національної першості. Честь України на цьому заході світового масштабу захищали: Дмитро Янчук та Денис Давидов (каное, чоловіки), Людмила Бабак та Олена Циганкова (каное, жінки), Максим Редько (байдарка, чоловіки), Альбіна Якобчук та Олеся Лем (каное, юніорки), Данило Мельничук (каное, юніори), Маріна Чорна (байдарка, юніорки), Дмитро Михайленко та Матвій Баклан (байдарка, юніори).

Одразу скажемо, що здобувши 14 медалей (шість золотих, шість срібних, дві бронзові), українська збірна виборола перемогу в загальному заліку ICF CANOE MARATHON WORLD CUP 2023. Свій внесок у цей успіх зробила й студентка першого курсу кафедри водних та неолімпійських видів спорту (завідувач кафедри – доцент Мар’ян Островський) нашого вишу Олеся Лем.

Змагаючись в перший день на короткій дистанції (3,4 км), підопічна Романа Дмитришина, який диплом про вищу освіту здобув у стінах нашого Університету, посіла друге місце. На фініші вона поступилася тільки своїй партнерці по збірній України Альбіні Якобчук.

За домінування «синьо-жовтих» каноїсток пройшов і заїзд на довгій дистанції – 10 км. Втім, цього разу дівчата помінялися місцями. Випередивши Альбіну Якобчук на фініші (на фото нижче – №2), на найвищу сходинку медального подіуму зійшла Олеся Лем (на фото нижче – №1). Тож загалом, за підсумками двох гонок, обидві українки стали володарками медального «дубля», завоювавши кожна по одній золотій та одній срібній нагороді.

Відзначимо також медальний «дубль», причому «золотий», семиразової чемпіонки світу Людмили Бабак. Тут, у Русе вона дуже впевнено перемогла на обох дистанціях серед жінок на каное – і на 3,4 км, і на 13 км. Цікаво, що так само, як і в змаганнях юніорок, другою на цих дистанціях фінішувала представниця України – Олена Циганкова.

Кубок світу серед чоловіків на каное на короткій дистанції (3,4 км) завоював один із лідерів української збірної багатьох останніх років Дмитро Янчук. Бронзовий призер ХХХІ літніх Олімпійських ігор-2016 (до речі, в парі з випускником нашого Університету Тарасом Міщуком на каное-двійці на 1000 м – ред.) вже не вперше пробує свої сили в марафоні і от, нарешті, є перша золота медаль такого рівня. На довгій дистанції Дмитро фінішував четвертим, пропустивши вперед колегу по збірній Дениса Давидова, який здобув бронзову медаль Кубка світу.

По дві медалі до загальнокомандного заліку збірної України в змаганнях юніорів завоювали каноїст Данило Мельничук, який до «срібла» на короткій дистанції додав «золото» на довгій, та байдарочниця Марина Чорна, в активі якої «бронза» на короткій та «срібло» на довгій.

Прокрутити вгору