Ольга Цімко – чемпіонка України-2024 з дзюдо. Ярослав Давидчук – бронзовий призер

Традиційно для останнього десятиліття, осіння пора в національному календарі змагань з дзюдо характеризується проведенням чемпіонату України серед дорослих, підведенням підсумків змагального сезону та формуванням складу збірної команди країни на наступний сезон. Ось і цьогоріч впродовж двох днів, 17-го та 18-го жовтня, столицею українського дзюдо стало місто Львів, адже саме тут вперше за більш ніж 20 попередніх років відбулася національна першість.

На татамі оновленого легкоатлетичного манежу з велотреком Міністерства оборони України вийшло 295 спортсменів з 21-го регіону нашої країни, серед яких і студенти, магістранти та випускники кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доктор педагогічних наук, доцент Федір Загура) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Що ж стосується спортивної складової змагань, то цього року чемпіонат вийшов дуже конкурентним, адже участь в ньому брали усі провідні спортсмени збірної України, за виключенням травмованих атлетів. І це не дивно, адже боротьба велася не лише за право поїздки на міжнародні турніри, а й за місце в складі національної команди на наступний, 2025 рік.

У ваговій категорії до 70 кг серед жінок, в якій за нагороди боролися 13 спортсменок, перше місце та, відповідно, золоту медаль і титул чемпіонки України-2024 виборола цьогорічна випускниця бакалаврату факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Ольга Цімко (на фото вгорі – друга зліва), яка свій шлях до тріумфу розпочала з чвертьфінальної стадії, вигравши чистим кидком на «іпон» за 16 секунд у представниці Дніпропетровської області Кіри Тітовець. У наступній, півфінальній сутичці Ольга за 2 хвилини 38 секунд встигла заробити «вазарі» та «іпон» над принциповою суперницею –дзюдоїсткою із Сум Марією Рицькою, а у фіналі, у дуже рівній та затяжній боротьбі в додатковий час, завдяки кидку на «вазарі», таки здолала опір представниці Дніпропетровської області Аліси Віденєєвої, яку до початку фінальної сутички більшість фахівців вважали фавориткою «золотого» протистояння.

У ваговій категорії до 100 кг серед чоловіків (22 учасники) боровся випускник нашого Університету 2024 року Ярослав Давидчук (майстер спорту України міжнародного класу з боротьби самбо та дзюдо), який нині на змаганнях національного рівня представляє Київ. У першій сутичці, на стадії 1/8 фіналу, він за 22 секунди декласував представника Чернігівської області Нікіту Громико, після чого, у чвертьфіналі, за 1 хвилину 4 секунди здолав опір представника Хмельницької області Владислава Ястремського. За вихід у півфінал, за абсолютно рівної боротьби, Ярослав поступився майбутньому чемпіону, майстру спорту України міжнародного класу киянину Антону Савицькому.

Втім, без нагороди Ярослав Давидчук (на фото вище – крайній справа) на звітному чемпіонаті України-2024 не залишився. У втішних сутичках він спочатку за 37 секунд здолав опір дзюдоїста з Дніпропетровської області Дмитра Зубова, далі за 45 секунд переміг дзюдоїста з Хмельницької області Максима Разгонова. А вже у безпосередньому протистоянні за бронзову нагороду, за 3 хвилини 44 секунди, чистим кидком на «іпон» переміг майстра спорту України міжнародного класу Олексія Єршова із Запорізької області.

Ще одну бронзову нагороду для Львівської області виборов Микола Грибик (вагова категорія понад 100 кг), батьки якого є випускниками Львівського державного, тоді ще інституту фізичної культури, а старший брат Ярослав, який навчається на першому курсі факультету педагогічної освіти нашого Університету, здобув на звітному чемпіонаті України-2024 дві перемоги у ваговій категорії до 73 кг.

У ваговій категорії до 90 кг боровся студент четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту Ілля-Владислав Коцур, який першу сутичку виграв у представника Хмельницької області Владислава Капцевича, після чого здолав опір майстра спорту України міжнародного класу Артема Бубира з Дніпропетровської області. А за вихід у півфінал, в додатковий час, чистим кидком здолав опір дзюдоїста з Львівської області Артема Гричана, після чого поступився майбутньому чемпіону Станіславу Гунченку з Києва. А в боротьбі за третє місце програв майстру спорту України міжнародного класу Тимуру Валєєву з Дніпропетровської області. Втім, даний результат, п’яте місце на національному чемпіонаті, дає ІлліВладиславу Коцуру (на фото нижче з Федором Загурою) право на присвоєння звання майстра спорту України з дзюдо, з чим ми його вітаємо. Таким чином він до отриманого менше місяця тому (27–28 вересня) звання майстра спорту з боротьби самбо на чемпіонаті України у Кривому Розі, на звітній національній першості з дзюдо у Львові виконав й аналогічний норматив з дзюдо.

Додамо, що збірна команда Львівської області на домашньому чемпіонаті України-2024 з дзюдо посіла четверте загальнокомандне місце. Свій внесок у цей результат доклав й магістрант першого року навчання факультету туризму Нікіта Берегульський, який посів сьоме місце у ваговій категорії до 100 кг. Окрім нього, по дві перемоги здобули студент першого курсу факультету фізичної культури і спорту Вадим Кулієв (вагова категорія до 81 кг) та першокурсник факультету педагогічної освіти Ярослав Грибик (вагова категорія до 73 кг). Окрім них, по дві сутички відборолися студенти четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту Данило Грабовецький і Арсен Сенейко (вагова категорія до 73 кг), другокурсник факультету фізичної культури і спорту Владислав Єляшов (вагова категорія до 81 кг), а також студенти першого курсу цього факультету Олег Роневич (вагова категорія до 66 кг) та Ангеліна Белецька (вагова категорія до 63 кг).

Прокрутити вгору