Ольга Клуннікова та Юрій Ковальчук – чемпіони Євро-2023 з сучасного п’ятиборства серед молоді U-24

У польському місті Джонков впродовж останньої декади листопада відбувся чемпіонат Європи 2023 року з сучасного п’ятиборства серед молоді вікової категорії U-24. Українські лицарі п’яти якостей на континентальному форумі загалом здобули п’ять нагород – дві золоті, одну срібну та дві бронзові медалі. До завоювання одразу чотирьох з них долучилися представники Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – студентка четвертого курсу Ольга Клуннікова та магістрант першого року навчання Юрій Ковальчук.

Одразу три медалі завоювала вихованка львівської школи сучасного п’ятиборства Ольга Клуннікова, яка кілька останніх років представляє Київ. Саме студентка кафедри стрільби та технічних видів спорту (завідувач – професор, доктор наук з фізичного виховання і спорту Богдан Виноградський) нашого Університету в парі з киянином Максимом Агарушевим поклали першу нагороду до «синьо-жовтої» медальної скарбнички. Український дует показав третій результат у мікст-естафеті, поступившись суперникам з Угорщини і Польщі, які стали золотими та срібними медалістами відповідно. Цікаво, що в боротьбі за «бронзу» Ольга і Максим випередили інший український дует у складі Ірини Бойченюк та Дмитра Худенка.

Бронзову нагороду Ольга Клуннікова (на фото вище – крайня справа) завоювала і в фіналі індивідуальних змагань. Вона поступилася тільки угорці Ріті Ердош та Люції Хлавачковій з Чехії, які відповідно зійшли на «золоту» і «срібну» сходинки медального подіуму (на фото вище – по середині та крайня зліва відповідно).

Натомість у командному заліку серед жінок разом з киянками Іриною Бойченюк та Іриною Кубрак Ольга Клуннікова стала чемпіонкою Європи в складі збірної України. У драматичній боротьбі за золотий комплект нагород наші дівчата випередили господарок турніру – збірну Польщі.

Перемогою українців завершилися і командні змагання серед чоловіків. Разом з представником нашого закладу вищої освіти – магістрантом Юрієм Ковальчуком – на найвищу сходинку медального подіуму континентального форуму в складі молодіжної збірної України зійшли кияни Владислав Чекан і Максим Агарушев (на фото вище). У запеклій боротьбі за титул і золотий комплект медалей «синьо-жовті» лицарі п’яти якостей, набравши на трьох 4406 очок, лише на три пункти випередили команду Угорщини, яка стала срібним призером. Третє місце та бронзові нагороди з сумою 4317 очок завоювали поляки, які в підсумку виграли у італійців, що стали четвертими, 60 балів.

Додамо, що Юрій Ковальчук, який повернувся до змагань після важкого перелому руки та тривалого відновлення, в індивідуальній першості, набравши в фіналі 1444 очки, став восьмим. Втім, Україна і в цій номінації без медалей не залишилася. Владислав Чекан став срібним призером з результатом 1491 бал. До «золота», яке завоював угорець Андраш Галл, йому забракло дев’ять пунктів. Трійку призерів доповнив Тітас Пуронас із Литви – 1478 очок. Він на сім балів набрав більше, ніж українець Максим Агарушев, який став четвертим.

Прокрутити вгору