Проєкт «Вчимося, рухаючись! Інноваційні та міждисциплінарні методи навчання в дошкільній та початковій освіті»

У вівторок, 24-го вересня поточного року, відбулась перша робоча онлайн-зустріч партнерів міжнародного проєкту «Вчимося, рухаючись! Інноваційні та міждисциплінарні методи навчання в дошкільній та початковій освіті» Фундації розвитку системи освіти – Національної агенції Програми Еразмус+ (Coperation partnerships in higher education).

Учасниками цієї робочої зустрічі були 21 представник закладів вищої освіти Польщі, Італії, Греції та Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, які упродовж 2024–2027 рр. будуть реалізовувати заплановані заходи цього проєкту.

Від нашого Університету учасниками зустрічі були науково-педагогічні працівники кафедри теорії та методики фізичної культури – професори Євген Приступа та Іванна Боднар, доценти Наталія Сороколіт, Ольга Римар і Олена Ханікянц; доцент кафедри спортивних та рекреаційних ігор Вікторія Пасічник та працівниця відділу міжнародних зв’язків Мар’яна Бабич.

Порядок денний цієї зустрічі передбачав спочатку знайомство з командою учасників проєкту з кожного закладу вищої освіти, а пізніше представники Академії фізичного виховання імені польських олімпійців у Вроцлаві (Сара Вавжиняк та Анджей Рокіта) ознайомили усіх партнерів із запланованими заходами проєкту.

Серед запланованих заходів у 2024 році є три онлайн-зустрічі (24-го вересня, 25-го жовтня та 21-го листопада) та очна зустріч з 2-го по 6-те грудня 2024 року у Вроцлаві. Під час очної зустрічі учасники проєкту мають опанувати інноваційну методику Вроцлавського університету здоров’я та спортивних наук «EDUball / BRAINball».

Упродовж січня–червня 2025 року заплановано підготовку методичних матеріалів для учителів, дві онлайн-зустрічі та чотири очних зустрічі з обміну досвідом у Польщі, Греції та Італії, де учасники проєкту пройдуть навчання з інноваційних методик цих держав і будуть популяризувати їхні методики у своїх закладах вищої освіти. Це такі інноваційні методики:

▶ Mini-Eduball» (Університет імені Адама Міцкевича в Познані);

▶ Move To Learn» (Університет імені Марії Гжегожевської у Варшаві);

▶ «Learning And Moving» (Варшавський університет);

▶ «Crispiani Method» (Римський університет «Foro Italico»);

▶ «Kinetic Theatrical Play» (Університет Арістотеля в Салоніках).

Упродовж липня–грудня 2025 року учасники проєкту мають розробити силабуси навчальних спецкурсів із використанням інноваційних методик країн-партнерів та підготувати методичний посібник. Окрім цього, відбудуться дві онлайн-зустрічі за результатами реалізації проєкту.

У 2026 році заплановано п’ять онлайн-зустрічей та п’ять очних майстеркласів у закладах вищої освіти Вроцлава, Познані, Варшави, Салонік та Риму. Окрім цього, учасники проєкту популяризуватимуть досвід у власних закладах вищої освіти, а також через соціальні мережі та сайти.

У лютому 2027 року відбудеться підсумкова онлайн-зустріч країн-партнерів проєкту, де має бути підведено підсумки проєкту та окреслено перспективи подальшої співпраці нашого Університету з міжнародними партнерами.

На жаль через воєнний стан в Україні, міжнародні партнери проєкту не зможуть бути учасниками майстеркласу в нашому Університеті, проте ми зможемо ознайомити наших партнерів у дистанційному форматі з комбінованою методикою «Рух – Координація – Навчання».

Сподіваємося, що міжнародний досвід допоможе якісно підготувати майбутнього фахівця з фізичної культури нової генерації, адже до цього спонукає сучасна освітня реформа «Нова українська школа».

Прокрутити вгору