Регбісти львівського «Сокола» у грі з одеським «Кредо-1963» здобули першу перемогу в Суперлізі сезону-2024

У Львові, на полі стадіону «Юність» в неділю, 6-го жовтня поточного року, відбувся черговий поєдинок чемпіонату України 2024 року з регбі-15 серед команд чоловічої Суперліги, в якому господар поля РК «Сокіл», в складі якого грало десять представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, приймав гостей з одеського клубу «Кредо-1963». Гра видалася напрочуд рівною та цікавою. У підсумку фінальний свисток арбітра зафіксував звитягу «Сокола» з рахунком 9:6.

«Сокіл» (Львів) – «Кредо-1963» (Одеса) – 9:6 (3:0)

6 жовтня. Львів. Стадіон «Юність». Початок – 13:00. Похмуро. Температура +11C°. 180 глядачів

Арбітр – Олег Квасниця (Хмельницький).

Асистенти арбітра: Яромир Яремус, Роман Помірчий (обидва – Львів).

«СОКІЛ»: Коваль, Грищенко, Корчак, Горішний, Колосовський, Тарасенко, Ленківський, Черняк, Степаненко, Гапон, Бондарчук, Глинка, Покотило, О. Козак, Д. Козак.

Запасні: Панасюк, Гавдьо, Гармаш, Попелюк, Адамик, Мархевка, Савінков, Єфанов.

Головний тренер – Дмитро Кірсанов.

«КРЕДО1963»: Порохончук, Калита, Перелі, Радчук, Кулаківський, Качуровський, Тимченко, Федішин, Кошер, Варивода, Куцаров, Прімушенецький, Котляров, Чернишев, Львов.

Запасні: Слюсоренко, Васильєв, Карапетян, Моцман, Дмитрук, Середа Гранковський.

Головний тренер – Дмитро Федішин.

Ігрові очки: О. Козак – 6 (два штрафних), Бондарчук – 3 (штрафний) –– Прімушенецький – 6 (два штрафних).

У складі львівського «Сокола» в звітному матчі грало десять представників кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Валерій Мельник) спеціалізації «регбі» (відповідальний – викладач Олександр Пазичук) нашого закладу вищої освіти, а саме: студенти Валентин Корчак, Азіз Степаненко, Максим Гармаш (усі троє – другий курс), Даніїл Гапон, Ігор Єфанов (обоє – третій курс), Данило Козак (четвертий курс), магістрант Андрій Бондарчук, випускники Остап Грищенко і Юрій Колосовський, а також аспірант Артем Глинка (науковий керівник – доцент кафедри спортивних та рекреаційних ігор, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Володимир Левків).

Для обох команд звітний поєдинок, який відбувся в прохолодну погоду на достатньому слизькому газоні стадіону «Юність», був третім, передостаннім у турнірі. «Кредо-1963» після домашнього програшу збірній Харківщини та гостьового виграшу у Хмельницькому над тамтешнім «Поділлям», в разі перемоги над «Соколом» на 99 відсотків гарантував собі бронзові медалі. Але шанси залишитися в боротьбі за місце у призовій трійці були і в львів’ян, які два попередні матчі програли збірним Харківської області та Києва. Але для цього підопічним Дмитра Кірсанова у звітній грі необхідно було вигравати в одеситів. В принципі, навіть за нічийного рахунку у «соколят» залишалися б шанси завоювати «бронзу» цьогорічної Суперліги, але вони були б радше теоретичними.

Прес відповідальності за результат гри не міг не позначитися на діях як «Сокола», так і «Кредо-1963». Обидві команди значну увагу приділили обороні своєї залікової зони. Тож до по-справжньому гострих ситуацій поблизу очкових зон справа майже не доходила. Зокрема, в першому таймі одесити двічі – на початку гри та ближче до свистка на перерву – підіймали градус своїх атак до того, що були достатньо близькими до підкорення «міста» господарів. Однак в обох затяжних атаках команди з Південної Пальміри львів’янам вдалося таки відбити наступ гостей.

Атака «Сокола» в першій половині зустрічі подібних загроз обороні «Кредо-1963» практично не створювала. Однак саме галичани зуміли першими відкрити рахунок у матчі. На 18-й хвилині, перехопивши м’яч, «зелено-чорні» пішли в контратаку, яку «червоно-чорні», що називається перервали на самому її початку. Однак зробили це із порушенням правил і арбітр зустрічі Олег Квасниця з Хмельницького абсолютно справедливо призначив штрафний для «Сокола». До воріт одеситів було метрів 40 з гаком, але така відстань для хорошого майстра виконання стандартів, яким у складі львівської команди є Остап Козак – не проблема. Це крайній тричетвертний львів’ян наочно довів у грі поточного чемпіонату зі збірною Харківської області, коли двічі влучав у ворота слобожанців практично з центра поля. Забив він і цього разу, тож на перерву суперники пішли за рахунку 3:0 на користь господарів.

Необхідно додати, що одесити невдовзі до свистка на перерву також пробивали штрафний, але їхній капітан Денис Прімушенецький виконав його невдало – в момент удару м’яч звалився у нього з ноги і полетів казна куди. Тоді особливого значення цьому епізоду ніхто не надав, а даремно, як засвідчив хід гри у другому таймі.

За великим рахунком розвиток подій на полі стадіону «Юність» особливо не змінився і в другій половині протистояння. Але слід зазначити, що тепер уже й «Сокіл», а не тільки «Кредо-1963», також кілька разів доволі небезпечно наближався в ході своїх атак до залікової зони суперника. Втім, ні львів’янам, ні одеситам довести справу до повноцінної спроби в цій грі так і не судилося. Тож на перший план вийшла майстерність виконання штрафних ударів.

У другій 40-хвилинці, як і в першій, склалася ситуація, коли обидві команди отримали рівну кількість пробивати штрафні – цього разу по три удари. Цікаво, що кожен раз спершу стандарт виконували господарі, а невдовзі гості. Зокрема, на 54-й хвилині одесити порушили правила на відстані метрів 30-ти до своїх воріт. До м’яча цього разу підійшов Андрій Бондарчук. Студент Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського дуже технічно, щокою скерував м’яч у ціль і рахунок став 6:0. Однак перевагу в шість ігрових очок «Сокіл» мав недовго. Уже за дві хвилини право на штрафний здобули одесити і цього разу Денис Прімушенецький наочно продемонстрував, що все таки він також має гарно поставлений удар – 6:3.

Хвилин за десять ситуація повторилася. Козак-старший знову класно пробив штрафний удар практично з середини поля, а буквально за хвилину Прімушенецький відповів аналогічним виконанням стандарту – 9:6.

Коли на 76-й хвилині одесити у черговий раз порушили правила і львів’яни отримали право на четвертий штрафний, здавалося що це може бути вирішальний момент протистояння. Якби Остап Козак його забив, «Сокіл» був би в кількох хвилинах від перемоги. Але він промахнувся, а коли вже пішов компенсований арбітром ігровий час, свій шанс отримали одесити. Причому останній штрафний в цій грі, коли говорити про місце його призначення, стовідсотково був найбільш зручним для його реалізації. Тому мало хто сумнівався, що такий майстер стандартів, як Денис Прімушенецький його реалізує. Тож усе виглядало так, що в підсумку гра завершиться бойовою нічиєю, а це, напевне, цілком влаштувало б «Кредо-1963».

Однак у вирішальний момент поєдинку, як це часто буває в спорті загалом і в регбі зокрема, на перший план вийшла психологія. От і капітан одеситів не зумів забити штрафний в ситуації, коли здавалося, що влучити у ціль легше, ніж промахнутися

За мить після промаху 12-го номера команди з Південної Пальміри пролунав фінальний свисток арбітра зустрічі Олега Квасниці, який зафіксував першу в сезоні звитягу «Сокола» – 9:6. Дуже важко описати емоції як гравців й тренерів, так і вболівальників львівської команди. Ще б пак, адже команда Дмитра Кірсанова та Євгена Тарасенка залишається в боротьбі за бронзові медалі. Аби на них реально претендувати, «Соколу» необхідно наступної суботи, 12-го жовтня, в Хмельницькому щонайменше зіграти внічию з тамтешнім «Поділлям», але краще, звісно, виграти.

РЕГБІ15. ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ. ЧОЛОВІКИ. СУПЕРЛІГА2024

РЕЗУЛЬТАТИ ЗІГРАНИХ МАТЧІВ

14 вересня
Збірна Харківської області – «Поділля» Хмельницький – 48:13

 

15 вересня
Збірна Харківської області – «Сокіл» Львів – 48:9

 

21 вересня
«Кредо-1963» Одеса – Збірна Харківської області – 0:48

 

28 вересня
Збірна Києва – «Сокіл» Львів – 54:0

 

28 вересня
«Поділля» Хмельницький – «Кредо-1963» Одеса – 14:21

 

5 жовтня
Збірна Києва – Збірна Харківської області – 22:20

 

6 жовтня
«Сокіл» Львів – «Кредо-1963» Одеса – 9:6

 

ПОТОЧНЕ ТУРНІРНЕ СТАНОВИЩЕ КОМАНД

1. Збірна Харківської області – 16 очок (4 матчі, ігрові очки 164–44)
2. Збірна Києва – 9 (2, 76–20)
3. «Кредо-1963» Одеса – 5 (3, 27–71)
4. «Сокіл» Львів – 4 (3, 18–108)
5. «Поділля» Хмельницький – 1 (2, 27–69)

 

КАЛЕНДАР РЕШТИ МАТЧІВ

12 жовтня
«Поділля» Хмельницький – «Сокіл» Львів

 

12 жовтня
«Кредо-1963» Одеса – Збірна Києва

 

19 жовтня
Збірна Києва – «Поділля» Хмельницький

Прокрутити вгору