«Руханкові прозірки про Івана Боберського» студентам Франкового університету

На запрошення кафедри фізичного виховання і спорту Львівського національного університету імені Івана Франка, з нагоди вшанування 150-річчя від дня народження Івана Боберського, в актовій залі навчально-спортивного комплексу відбулася відкрита популярна лекція завідувача кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, кандидата наук з фізичного вихованні і спорту, доцента Ярослава Тимчака.

В лекторію взяли участь студенти факультету іноземної філології та представники професорсько-викладацького складу кафедри. Також, на запрошення, на лекції був присутнім знаний львівський подвижник українського відродження в ділянці національної фізичної культури Роман Мелех.

На початку заходу із представленням гостей та вступним словом до студентів звернулася завідувачка кафедри фізичного виховання і спорту ЛНУ імені Івана Франка, професор Оксана Шукатка. Далі розпочалася лекція.

Доповідач Ярослав Тимчак у своїй популярній лекції-промові зосередив свою увагу на висвітленні постаті професора Івана Боберського, як Батька українського тіловиховання, ключових складниках його творчого доробку, професійному та дружньому середовищі, соратниках та учнях, цікавих біографічних даних та його особливому захопленні до словотвору!

Тіловиховання, руханка, прорух, змаг, стусан, попис, скічня, поцілка, наколесництво, гаківка на леді, копаний м’яч, ситківка і багато інших власних назв і понять, – це той духовно-інтелектуальний набуток і скарб, який зродився і зазвучав у середовищі професора Івана Боберського та його учнів для національної фізичної культури і української мови в цілому.

Слухачам, студентам-філологам цей аспект, очевидно, був особливо цікавим. Тож схоже на те, що присутні залишилися задоволені академічною зустріччю, побаченим і почутим.

 

Підготував Ярослав Тимчак

Прокрутити вгору