Семеро студенток ЛДУФК у складі львівського клубу «Левиці», який тренує Артем Глинка, виграли «золото» чемпіонату України-2024 з регбі-7

У Львові, на зеленому газоні затишного стадіону «Юність» минулими вихідними відбулися матчі четвертого, заключного туру чемпіонату України 2024 року з регбі-7 серед жіночих команд Суперліги. В підсумку золоті медалі головного змагання національного рівня другий рік поспіль завоювала львівська команда «Левиці», склад якої на половину сформовано зі студенток та випускниць кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Валерій Мельник) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Зокрема, на звітному, останньому турі національного чемпіонату в місті Лева у складі «Левиць» грали п’ять студенток нашого закладу вищої освіти: першокурсниця факультету фізичної культури і спорту Юлія Богданова, студентки другого курсу цього факультету Поліна Скокова і Альбіна Войненко, третьокурсниці факультету педагогічної освіти Ольга Кузюк та Анна Струк, а також дві цьогорічні випускниці бакалаврату – Тетяна Мороз (факультет педагогічної освіти) і Юлія Медведчук (факультет післядипломної та заочної освіти).

Нагадаємо, головним тренером «Левиць» є ще донедавна один з лідерів львівської чоловічої команди «Сокіл» Артем Глинка – випускник нашого університету, який нині паралельно з тренерською діяльністю навчається в аспірантурі (науковий керівник – доцент кафедри спортивних та рекреаційних ігор, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Володимир Левків) ЛДУФК імені Івана Боберського.

Зазначимо, що в заключному турі грали три команди – львівські «Левиці», збірна Одеси та харківський «Металіст-1925», які за підсумками поєдинків трьох, уже проведених турів (кожна з команд зіграла по 12 матчів) займали місця у трійці лідерів. При цьому у львів’янок було 53 турнірних очки, в одеситок – 40, а в харків’янок – 38.

На звітному турі «Левиці» зіграли два матчі. У своєму першому поєдинку проти збірної Одеси львів’янки вже на першій хвилині пропустили швидку атаку суперниць, які зуміли покласти м’яч у залікову зону, але не реалізували при цьому «спробу». Тож, як кажуть, гра ще фактично не розпочалася, а господарки вже «горіли» з рахунком 0:5. Втім, підопічні Артема Глинки ще до завершення першого тайму не лише відновили статус-кво, а й вийшли вперед: «Левиці» підкорили «місто» суперниць і вдало пробили реалізацію. Тож на екваторі гри на табло стадіону «Юність», що знаходиться в Парку культури і відпочинку столиці Галичини, горіли цифри 7:5. По перерві львів’янки продовжили нарощувати свою перевагу і довели її в підсумку до 14-ти ігрових очок – 19:5.

Цікаво, що і в грі з «Металістом-1925» львівська команда знову дозволила суперницям оформити «спробу» вже на старті протистояння. Та й загалом перший тайм пройшов за помітної переваги підопічних Сергія Гаркавого і Олега Литвиненка, які однозначно провели свою найкращу семихвилинку (нагадаємо, у регбі-7 матч проходить у форматі два тайми по сім хвилин) сезону-2024. На перерву команди пішли за рахунку 14:0 на користь дівчат зі столиці Слобожанщини.

Втім, отримавши під час перепочинку вказівки від Артема Глинки, «Левиці» у другому таймі перехопили ініціативу і практично до завершення гри домінували. Як і харків’янки до перерви, львів’янки в другій половині зустрічі також двічі поклали м’яч в залікову зону суперниць. Однак реалізувати вони спромоглися тільки одну із двох «спроб». Тож у підсумку фінальний свисток арбітра зафіксував перемогу «Металіста-1925» з перевагою у два ігрові очки – 14:12. Зазначимо, що це перша звитяга слобожанок над галичанками в цьому сезоні. Нагадаємо, три попередні матчі «Левиці» у «Металіста-1925» виграли – 19:10, 19:5 та 37:0.

Та головне, за сумою чотирьох турів «Левиці» відстояли чемпіонський титул найсильнішої команди жіночої Суперліги України, який вперше завоювали в минулому, 2023 році. Нагадаємо, що підопічні Артема Глинки в сезоні-2023 вперше завоювали й Кубок України – другий за значимістю трофей національного рівня. А цього року вони зуміли його залишити у Львові щонайменше ще на рік. Тож «Левиці» другий рік поспіль оформлюють так званий «золотий дубль» – в одному сезоні виграють і чемпіонат Суперліги, і Кубок України.

Наостанок назвемо імена усіх «левиць», які під керівництвом аспіранта нашого Університету Артема Глинки тріумфально завершили сезон 2024 року з регбі-7: Анастасія Бардика, Поліна Скокова, Альбіна Войненко, Діана Шварик, Юлія Богданова, Юлія Медведчук, Анна Струк, Юлія Рудницька, Ольга Кузюк, Єлизавета Гільтайчук, Ангеліна Попадинець, Мар’яна-Марія Мних, Тетяна Мороз, Юлія Гивень та Майя Козлова.

РЕГБІ – 7. ЖІНКИ. ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ – 2024. СУПЕРЛІГА. 4 ТУР

14 вересня. Львів. Стадіон «Юність»

РЕЗУЛЬТАТИ МАТЧІВ

«Металіст-1925» Харків – Збірна Одеси – 21:5 (14:0)
Збірна Одеси – «Левиці» Львів – 5:19 (5:7)
«Левиці» Львів – «Металіст-1925» Харків – 12:14 (0:14

 

ПІДСУМКОВЕ ТУРНІРНЕ СТАНОВИЩЕ

1. «Левиці» Львів – 68 очок
2. «Металіст-1925» Харків – 56 очок
3. Збірна Одеси – 50 очок
4. Збірна Києва – 11 очок
5. «Прикарпатські Вовчиці» Івано-Франківськ – 0 очок

Прокрутити вгору