Стрибун у висоту Андрій Проценко цими вихідними змагатиметься у фіналі легкоатлетичної «Діамантової ліги» сезону-2023

У ніч з суботи на неділю за київським часом в США, у місті Юджин, що знаходиться в окрузі Лейн штату Орегон, стартує фінальний етап легкоатлетичної «Діамантової ліги» літнього сезону-2023 – найпрестижнішої серії змагань поточного року для провідних атлетів планети Королеви спорту. Право змагатися у секторі для стрибків у висоту серед чоловіків за підсумками попередніх 12-етапів виборов і заслужений майстер спорту Андрій Проценко – зірковий випускник кафедри легкої атлетики (завідувач – Ярослав Свищ) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. Додамо, що фінал «Діамантової ліги – 2023» у Юджині триватимуть впродовж двох днів, 16-го та 17-го вересня.

У перший змагальний день «Діамантової ліги – 2023» українські шанувальники легкої атлетики ще кілька днів тому очікували на двох своїх представників. Однак, як стало відомо три дні тому, від участі у фіналі через стан здоров’я відмовилася Марина Бех-Романчук з Хмельницького, віцечемпіонка світу у потрійному стрибку, яка тут, в Юджині, мала виступати одразу у двох видах – стрибках у довжині та потрійному стрибку. Тож єдиним представником України у перший змагальний день буде стрибун у висоту Андрій Проценко. До речі, єдиний українець у чоловічій частині змагань на арені, яка рік тому приймала чемпіонат світу-2022 і де він, як і на Євро-2022 у німецькому Мюнхені, став бронзовим призером.

Цікаво, що підопічний заслуженого тренера України Геннадія Зуєва, який диплом про вищу освіту також здобув у стінах ЛДУФК імені Івана Боберського, увійшов у число семи фіналістів з найменшим результатом в сезоні серед усіх учасників (228 см) і водночас найкращим особистим рекордом (240 см). Фаворитом тут можна вважати американця Джу Вон Харрісона, срібного медаліста цьогорічного чемпіонату світу-2023. До речі, з різних причин у фіналі «Діамантової ліги – 2023» не буде чинного чемпіона світу італійця Джанмарко Тамбьєрі та бронзового медаліста Муртаза Баршима з Катару, які, нагадаємо, розділили олімпійське «золото» Токіо-2020.

У другий змагальний день у Юджині в України буде більше представників – одразу п’ятеро, хоча й виступлять вони всього у двох видах. Першими в боротьбу за нагороди втрутяться киянки Юлія Левченко та Ірина Геращенко і Ярослава Магучіх з Дніпра, які так само, як і Андрій Проценко, змагатимуться у секторі для стрибків у висоту, але серед представниць прекрасної статі. Як і в чоловіків, тут буде семеро фіналістів, тож шанси на призову трійку для українок дуже високі, а очікування вболівальників ще вищі.

Серед фіналісток троє в сезоні долали планку на висоті 200 см, двоє з них українки. У кар’єрі загалом планку на висоті 200 см і вище долало аж п’ять фіналісток, з них – троє українки. Для Юлії Левченко цей фінал буде можливістю закінчити сезон на позитивній ноті, реабілітувавшись за непотрапляння до фіналу чемпіонату світу-2023 в Будапешті. Для Ірини Геращенко цей виступ може стати шансом взяти реванш у австралійки Ніколи Оліслагерс, яка обійшла її в Будапешті. А для Ярослави Магучіх це буде спроба підкорити собі цей сезон, додавши до перемоги на чемпіонаті світу і звання чемпіонки сезону «Діамантової ліги». Не виключено, що ми знову побачимо спроби Ярослави оновити особисті рекорди, а, можливо, й не лише особисті.

Трохи пізніше за змагання жінок у секторі для стрибків у висоту стартує фінал на дистанції 400 метрів з бар’єрами у жінок. Тут в фіналі бере участь дев’ять спортсменок, зокрема й дві українки – Вікторія Ткачук з Хмельниччини та Анна Рижикова з Дніпра. Фіналістки ХХХІІ літніх Олімпійських Ігор у Токіо-2020 в цьому сезоні часто виступали на етапах «Діамантової ліги», однак нав’язати конкуренцію за призові місця їм не вдавалося. Фавориткою тут, беззаперечно, буде нідерландка Фемке Бол, яка цього сезону є практично недосяжною для суперниць.

Напевно, цікавішим був би цей забіг за умови участі світової рекордсменки, американки Сінді МакЛафлін, однак вона готується до наступного, олімпійського сезону і тут не виступатиме.

Прокрутити вгору