Стрибун у висоту Андрій Проценко у неділю в Глазго змагатиметься на зимовому чемпіонаті світу-2024 з легкої атлетики

З 1-го по 3-тє березня поточного року, в Глазго (Велика Британія) відбудеться головний турнір зимового сезону – Чемпіонат світу-2024 з легкої атлетики в приміщенні. На планетарному форумі за нагороди у складі національної збірної України змагатимуться шестеро наших співвітчизників. Серед них й заслужений майстер спорту Андрій Проценко – зірковий випускник кафедри легкої атлетики (в.о. завідувача – доцент Володимир Конестяпін) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, який захищатиме спортивну честь синьо-жовтого прапора в секторі для стрибків у висоту.

На цьогорічному зимовому Чемпіонаті світу-2024 з легкої атлетики в приміщенні, що відбудеться з 1-го по 3-тє березня на «Емірейтс Арені» в шотландському Глазго, загалом атлети розіграють 26 комплектів нагород – по 13 серед жінок та чоловіків. Представники збірної України, яка налічує шестеро спортсменів, змагатимуться в чотирьох видах планетарного форуму.

Зокрема, звання чинної чемпіонки світу в приміщенні відстоюватиме стрибунка у висоту 22-річна Ярослава Магучіх з Дніпра, що здобула дебютний титул 2022 року в столиці Сербії Белграді з результатом 202 см. Разом з нею у цьому секторі виступатиме 26-річна киянка Юлія Левченко. А ще одна столична стрибунка у висоту 29-річна Ірина Геращенко, що посіла п’яте місце на Чемпіонаті світу-2022, заявлена на змагання у Глазго в статусі запасної.

На подіум світової першості в приміщенні також сходив 35-річний стрибун у висоту Андрій Проценко. 2014 року в польському Сопоті він виграв «бронзу» зі стрибком на 236 см – цей результат залишається другим у кар’єрі вихованця заслуженого тренера України Геннадія Зуєва, який також диплом про вищу освіту здобув у нашому університеті. Нагадаємо, в колекції нагород Андрія зі змагань у приміщенні є й два «срібла» Чемпіонатів Європи, які він завоював у тому таки Глазго-2019 та в турецькому Стамбулі-2023.

Разом з Андрієм Проценком у секторі для стрибків у висоту змагатиметься й 22-річний Олег Дорощук із Кропивницького. Напередодні чемпіонату світу в Глазго підопічний заслуженого тренера України Геннадія Здітовецького (перший тренер – Галина Михайлюкова) двічі оновлював особистий рекорд, а на змаганнях у словацькій Банській Бистриці стрибнув на найкращі в кар’єрі 230 см.

Найбільший досвід виступів на чемпіонатах світу в приміщенні у складі нинішньої збірної України має 37-річна киянка Анна Плотіцина. Чотири рази вона стартувала на цьому рівні в 60-метрівках з бар’єрами та двічі виходила до півфіналів (Бірмінгем-2018, Белград-2022).

Також у складі збірної України броварська легкоатлетка Юлія Лобан. Цього зимового сезону багатоборка встановила особистий рекорд у п’ятиборстві, виконавши норматив майстра спорту України міжнародного класу. І з цим результатом у 4537 очок нині посідає п’яте місце у світовому топ-листі сезону.

Нагадаємо, два роки тому, на попередньому Чемпіонаті світу-2022 в сербському Белграді збірна України із двома нагородами (вище згадане «золото» Ярослави Магучіх в стрибки у висоту та «срібло» Марини Бех-Романчук у потрійному стрибку) розділила шосту сходинку медального заліку.

Додамо, що в Україні прямі телетрансляції змагань з Глазго можна буде дивитися на сайті та телеканалі «Суспільне Спорт».

РОЗКЛАД ЗМАГАНЬ У ГЛАЗГО ЗА УЧАСТЮ УКРАЇНЦІВ:

1 березня (п’ятниця)

12:05
Жіноче п’ятиборство: біг 60 м/б

12:55
Жіноче п’ятиборство: стрибки у висоту

15:20
Жіноче п’ятиборство: штовхання ядра

21:15
Жіноче п’ятиборство: стрибки у довжину

21:41
Стрибки у висоту. Жінки

23:30
Жіноче п’ятиборство: біг 800 м

 

3 березня (неділя)

12:25
Біг 60 м/б (кваліфікація). Жінки

13:50
Стрибки у висоту. Чоловіки

21:40
Біг 60 м/б (півфінал). Жінки

23:00
Біг 60 м/б (фінал). Жінки

Прокрутити вгору