Студенти-волейболісти ЛДУФК вшанували пам’ять Степана Гайдучка – популяризатора відбиванки, професора тіловиховання (Фото)

У середу, 13-го березня, у 134-ту річницю від дня народження професора тіловиховання Степана Гайдучка, студенти першого та другого курсів спортивної спеціалізації «волейбол» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського традиційно прийшли на місце його останнього спочинку, щоб вшанувати пам’ять подвижника розвитку відбиванки, популяризатора, практика і теоретика цього виду спортивних ігор в українському середовищі Галичини першої половини XX століття.

Вихованець і близький соратник професора Івана Боберського, один із перших українських фахівців тіловиховання, співтворець української національної фізичної культури, автор численних праць з історії та теорії сокільської гімнастики, українського гімнастичного та спортивного руху, Степан Гайдучок зібрав і зберіг унікальний архів світлин, документів, статей, праць, атрибутики перших десятиліть минулого століття та міжвоєнного періоду, який сьогодні опрацьовують науковці, зокрема й фахівці ЛДУФК імені Івана Боберського.

На основі його матеріалів нещодавно побачили світ праці «Галичина – український здвиг» (2014), «Іван Боберський – основоположник української тіловиховної та спортової традиції» (2017) й інші. В 2021 році у видавництві ЛДУФК імені Івана Боберського було перевидано віднайдену брошуру Степана Гайдучка «Відбиванка» (Львів, 1930), присвячену волейболу. Мабуть це не остання праця знаного діяча українського тіловиховання, яка «чекає» свого перевидання…

Разом із студентами вшанували пам’ять Степана Гайдучка викладачі кафедри спортивних та рекреаційних ігор й кафедри олімпійської освіти – доценти, кандидати наук з фізичного виховання і спорту Володимир Левків, Василь Ковцун та Ярослав Тимчак.

Про безпосередню причетність Степана Гайдучка до найближчого кола і творчого руханкового «гнізда» Івана Боберського, присвяту життя справі тіловиховання, захоплення відбиванкою-волейболом повідали студентам Володимир Левків та Ярослав Тимчак.

Пам’ятаємо й від усього університету дякуємо «Сівачу зерна добра на рідній ниві…», професорові тіловиховання Степанові Гайдучку за його неоцінений доробок в ділянці української національної фізичної культури!

 

Світлини Мирослави Тимчак

Прокрутити вгору