Троє хокеїстів ЛДУФК претендують на участь в складі збірної України у кваліфікаційному турнірі до зимової Олімпіади-2026

Головний тренер збірної України з хокею Дмитро Христич назвав розширений склад національної команди для підготовки та участі в кваліфікаційному турнірі до ХХV зимових Олімпійських ігор-2026, які пройдуть в італійських містах Мілан і Кортіна-д’Ампеццо. У списку запрошених до «синьо-жовтої» льодової дружини й троє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – студент п’ятого курсу факультету післядипломної та заочної освіти Артур Чолач, магістрант другого року навчання факультету фізичної культури і спорту Іван Сисак та випускник бакалаврату цього факультету Євген Ратушний. Цікаво, що усі троє грають в лінії захисту.

Національна збірна України з хокею з 8-го по 11-е лютого поточного 2024 року візьме участь в кваліфікаційному турнірі до ХХV зимових Олімпійських ігор, які пройдуть 6-го по 22-е лютого 2026 року в італійських містах Мілан і Кортіна-д’Ампеццо. Команда Дмитра Христича змагатиметься в групі «J» з національними збірними Естонії, Південної Кореї та Польщі.

Перед початком кваліфікаційного турніру, а саме 6-го лютого, «синьо-жовті» зіграють товариський матч проти збірної Південної Кореї. За підсумками навчально-тренувального збору та поєдинку з корейцями тренерський штаб збірної України відбере 23 хокеїстів – трьох воротарів та 20 польових гравців.

СКЛАД ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ З ХОКЕЮ:

Воротарі: Богдан Дьяченко, Олег Петров (обидва – «Сокіл» Київ), Кирило Кучер (ХК «Кременчук»), Едуард Захарченко («Дніпро» Херсон), Сергій Писаренко (ХК «Каунас», Литва);

Захисники: Іван Сисак («Дунайварош», Угорщина), Пилип Пангелов-Юлдашев («Подхале», Польща), Євген Ратушний, Гліб Варава (обидва – «Дніпро» Херсон), Віталій Андрейків («Заглембє», Польща), Олексій Дахновський («Кошице» U-20, Словаччина), Всеволод Толстушко («Сокіл» Київ), Ігор Мережко («Спишска-Нова», Словаччина), Денис Матусевич (ХК «Кременчук»), Артем Гребеник («Кеттеря», Фінляндія), Володимир Волков («Слован», Словаччина), Артур Чолач («Су-Фолс Стампід», США);

Нападники: Олександр Пересунько («Попрад», Словаччина), Андрій Денискін («Унія Освенцим», Польща), Фелікс Морозов («Морзін-Авор’я», Франція), Михайло Ковальчук («Катовіце», Польща), Денис Бородай, Вадим Мазур, Віктор Захаров, Олексій Янішевський, Володимир Чердак (усі – «Сокіл» Київ), Віталій Лялька, Гліб Крівошапкін (обидва – ХК «Кременчук»), Ілля Коренчук («Тихи», Польща), Данило Трахт («Лукко», Фінляндія), Олексій Ворона (НК 95, Словаччина), Євген Фадєєв («Снекпойнт Лімбург», Нідерланди), Владислав Куцевич, Ярослав Панченко (обидва – ХК «Київ Кепіталз»), Микита Сидоренко («Дніпро» Херсон), Іларіон Купріянов («Дукла», Чехія).

Зазначимо, що 20-річний вихованець львівського хокею Артур Чолач (на фото вище), який ази хокею освоював у ХК «Галицькі Леви» з Новояворівська, перед стартом поточного сезону-2023/2024 змінив не лише клуб, а й лігу і країну, в якій нині базується. Після двох сезонів у канадській Хокейній лізі Онтаріо за «Баррі Кольтс» Артур минулого літа переїхав до американської United States Hockey League, де грає за «Су-Фолс Стампід».

Нагадаємо, за океан Чолач перебрався восени 2021 року. До цього він виграв «срібло» чемпіонату України разом з київським «Соколом», а після того був обраний під 190-м номер на драфті Національної хокейної ліги (НХЛ) клубом «Веґас Голден Найтс». Щоправда, перебування українця в команді, яка є чинним володарем Кубка Стенлі, обмежувалося тренувальними таборами. За два сезони у складі «Баррі Кольтс» Артур Чолач відіграв 135 матчів, в яких закинув чотири шайби і зробив 32 гольові передачі. У «Су-Фолс Стампід» він грає під 26-м номером.

22-річний Іван Сисак (на фото вище) народився у Галичі Івано-Франківської області. Перші кроки в хокеї робив у Калуші, а хокейне становлення пройшов у «Галицьких Лавах» з Новояворівська, за яких у сезоні-2017/2018 дебютував на дорослому рівні (38 матчів, 2 голи + 2 передачі). Після цього захисник перейшов до складу херсонського «Дніпра». У сезоні-2019/2020 грав на правах оренди за київських «Крижаних Вовків».

Також на правах орендованого Сисак перейшов улітку 2020 року до столичного «Сокола». Він провів три яскраві сезони, допомігши здобути срібні медалі чемпіонату України-2020/2021 та «золото» у двох наступних чемпіонатах і національний Кубок-2022. Загалом за «Сокіл» Іван провів 129 офіційних матчів, закинув вісім шайб і зробив 23 результативні передачі. А загалом у п’яти сезонах в чемпіонатах України зіграв 194 матчі (12 голів + 28 передач).

Цікаво, що станом на кінець сезону-2022/2023-го Іван Сисак залишався єдиним гравцем, який пройшов із «Соколом» увесь шлях, з часу відродження клубу у 2020 році. А влітку 2023 року перейшов із київського «Сокола» до угорського клубу «Дунайварош», який виступає у тамтешньому елітному дивізіоні.

Додамо, що з весни 2021 року Іван стабільно отримує виклики до лав національної збірної України, за яку в статусі оборонця першої пари відіграв на цьогорічному чемпіонаті світу-2023 у дивізіоні 1В (5 матчів, 2 гольові передачі). Також на початку 2023 року Сисак у складі студентської збірної України представляв наш заклад вищої освіти на ХХХІ Всесвітній зимовій Універсіаді в американському Солт-Лейк-сіті (5 матчів, 2 гольові передачі). А в 2019 році Іван грав на юнацькому чемпіонаті світу у дивізіоні 1А (5 матчів).

22-річний вихованець вінницького хокею Євген Ратушний (на фото вище) свій перший сезон-2017/2018 в дорослому хокеї також провів у ХК «Галицькі Леви». А останні чотири роки грає в Українській хокейні лізі за херсонський «Дніпро», який виводить на льодовий майданчик у статусі капітана «щук» і щоразу допомагав команді здобути комплект бронзових медалей. Загалом в чемпіонатах України відіграв 138 матчів, в яких закинув 15 шайб і зробив 46 гольових передач.

У сезоні-2022/2023 габаритний оборонець отримав звання найкращого захисника чемпіонату України. Крім того, Євген дебютував за збірну України на чемпіонаті світу-2023 в столиці Естонії Таллінні, де виконував роль ключового захисника у всіх п’яти матчах турніру за участю «синьо-жовтих».

Також нагадаємо, що наприкінці грудня минулого року Федерація хокею України провела опитування на визначення найкращого гравця за підсумками 2023 року. До ТОП-10 увійшов і Євген Ратушний, який посів сьоме місце. Відтак Артур Чолач та Іван Сисак – на 19-й і 30-й позиціях відповідно.

Прокрутити вгору