Творимо добро разом – ІХ благодійний сеанс одночасної гри в шахи (Фото, відео)

У Львові відбувся традиційний, уже дев’ятий за ліком благодійний сеанс одночасної гри в шахи, організатором якого є Ротарі Клуб «Львів» (президент – Олег Гураль). Цього року захід вперше приймала актова зала головного корпусу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського (вул. Костюшка, 11). Кожен охочий мав нагоду випробувати себе у найстарішій грі людства в очному протистоянні з легендарними львівськими міжнародними гросмейстерами – Олегом Романишиним та Адріаном Михальчишиним, які свого часу входили до когорти найсильніших шахістів не тільки України, а й світу.

Нагадаємо, вперше благодійний сеанс одночасної гри в шахи під гаслом «Творимо добро разом», за ініціативи подружжя Любові і Богдана Демчин (на той момент президента Ротарі Клубу «Львів»), професора Ігоря Євстахевича та гросмейстера Олега Романишина, відбувся у 2012 році і проводився щороку включно по 2019 рік. На жаль, спочатку через пандемію Covid-19 у 2020 і 2021 роках та через повномасштабне вторгнення москалів на українську землю в 2022, впродовж трьох попередніх років сеанс не проводився. І ось після тривалої, трирічної перерви, за ініціативи того таки подружжя Любові і Богдана Демчин та ректора нашого Університету, професора Євгена Приступи, який неодноразово був учасником турніру, сеанс одночасної гри в шахи з відомими гросмейстерами, що називається, реанімовано.

Приємно констатувати, що наш заклад вищої освіти не тільки надав місце для проведення заходу, а й активно долучився до його організації та проведення. Зокрема, великий об’єм роботи виконав колектив працівників головного корпусу (комендант – Дарія Салук) і кафедра стрільби та технічних видів спорту (завідувач – професор Богдан Виноградський, викладачі відділення шахів – Антон Литвинець та Олександр Прохоров, чарівна дружина якого Лана зробила чудовий фоторепортаж). А кафедра готельно-ресторанного бізнесу (завідувачка – професорка Марія Паска) впродовж вечора пригощала учасників та усіх присутніх ароматною кавою, гарячим чаєм та смачними солодощами і канапками. Звісно, не можна не відзначити і той величезний об’єм роботи, який виконали представники Ротарі Клубу «Львів», зокрема чинний президент Олег Гураль, подружжя Юлія і Юрій Циндри, Надія та Володимир Дуць та інші. Ну а головною рушійною силою, як завжди, було подружжя Любові і Богдана Демчин.

Саме Богдан Демчина (на фото вище – зліва) був ведучим свята, яке за присутності близько 150-ти чоловік розпочалося з перегляду відеофільму про минулі вісім сеансів та хвилини мовчання на знак вшанування наших Героїв, які загинули на війні з клятими москалями. Після цього нинішній очільник Ротарі Клубу «Львів» Олег Гураль коротко розповів присутнім про історію діяльності ротарійців та оголосив про офіційне відкриття турніру. Усіх учасників та гостей заходу прекрасними номерами привітав «Театр спорту ЛДУФК» (керівники – старші викладачі кафедри гімнастики Аліна та Михайло Сениці), а знаний дует музикантів у складі Володимира Дуця і Мирона Блощищака виконав низку улюблених багатьма мелодій.

Також слід сказати про привітання присутнім від Тересси Ляхович – мешканки австралійського міста Мельбурн. Вона представляє українсько-австралійський фонд з гуманітарної допомоги для нашої країни. Зокрема, цей фонд нещодавно кораблем відправив на Ротарі Клуб «Львів» цілий контейнер з необхідними речами для наших захисників.

Традиційно відбувся і аукціон спортивних лотів, усі кошти від якого, знову таки за доброю традицією, буде скеровано на благочинність. Цього разу серед лотів був футбольний м’яч з автографами гравців команди «Рух», футболка нападника донецького «Шахтаря» і національної збірної України Данила Сікана, а головний тренер львівських «Карпат», Почесний професор нашого Університету Мирон Маркевич виставив на аукціон два м’ячі з підписами своїх підопічних.

Два цікаві лоти було від однієї з найкращих майстринь художньої гімнастики сучасності, студентки нашого Університету Христини Пограничної. Це стрічка, з якою вона виконувала вправу, виступаючи в фіналі літніх Олімпійських ігор Токіо-2020 та талісман Всесвітньої Універсіади-2023 в китайському Ченду, де вихованка доцента кафедри гімнастики нашого закладу вищої освіти, заслуженого тренера України Ірини Рудої завоювала дві золоті медалі та одну срібну.

Також було розіграно монету з Ватикану, яку було випущено для перших біженців з України до Італії в ході нинішньої війни, картину «Крокуси» юної художниці та ручку від найсильнішого шахіста світу ХХІ століття, норвезького гросмейстера Магнуса Карлсена. Зазначимо, що загалом з розіграшу лотів було зібрано 36 700 гривень. Не можна не сказати про благородний вчинок генерального директора ФК «Рух» Ігоря Дедишина, який виграв торги за м’яч з автографами футболістів свого клубу. Отримавши лот, він тут же подарував його нашим воїнам-захисникам – Андрію Мельнику (на фото вище) з Житомира та харків’янину Олександру Смалю, які після важких поранень на фронті проходять зараз у Львові курс лікування і реабілітації.

До речі, Андрій Мельник виграв торги за картину «Крокуси». Окрім того, він разом з своїм побратимом зіграли і в шахи у сеансі одночасної гри, головними дійовими особами якого були добре знані львівські міжнародні гросмейстери Олег Романишин та Адріан Михальчишин (на фото нижче – зліва та справа відповідно). Цікаво, що пан Олег є постійним учасником звітного турніру. Натомість пан Адріан грав у ньому вперше.

Загалом їхніми суперниками були 48 шахістів (9 школярів, 11 студентів та 28 дорослих), серед них й кілька здобувачів вищої освіти нашого Університету. У підсумку зіграних партій Олег Романишин з чотирма суперниками підписав мирну угоду, а решту обіграв. Натомість Адріан Михальчишин, так само більшість партій виграв, унічию зіграв один раз, але й зазнав трьох поразок. Перемогу над гросмейстером здобули аспірант Національного університету «Львівська політехніка» Микола Черевко та два студенти факультету фізичної культури і спорту ЛДУФК імені Івана Боберського – Дмитро Білецький і Володимир Медведик, які навчаються на першому та четвертому курсах відповідно.

Одразу по завершенні партії Володимир Медведик (на фото нижче – справа) поділився своїми враженнями від протистояння з гросмейстером: «Це моя перша зустріч за шаховою дошкою з Адріаном Михальчишиним. Я розіграв так званий Український варіант в Староіндійському захисті. Гросмейстер вибрав не найпопулярніше продовження в дебюті, проте я був готовий, оскільки вже мав декілька зіграних партій в цьому варіанті і був знайомий з основною ідеєю. Отримавши комфортну позицію, в мітельшпілі (середина гри) я почав тиснути на незахищених пішаків суперника. І під тиском пан Адріан вирішив пожертвувати одного з них, сподіваючись на подальший його відіграш. Але після декількох точних ходів за мою сторону, матеріальна перевага зросла і вже в безнадійні позиції гросмейстеру прийшлось здатись. Хочу подякувати всім причетним до цієї події за можливість зіграти з легендарним львівським шахістом».

Звісно, спортивні результати – це завжди цікаво, особливо для вболівальників. Однак в даному випадку головне – це загальна кількість зібраних коштів за продані квитки, реалізовані лоти та пожертви присутніх. Так от, сумарний результат звітного сеансу – майже 90 000 гривень на користь діток! Усі вони підуть на подарунки до Дня Святого Миколая та інші потреби дітей двох сиротинців, якими вже понад десять років опікується Ротарі Клуб «Львів». Один з них знаходиться у смт Лопатин Червоноградського району Львівської області, а інший – у Львові, за адресою вул. Просвіти, 2.

На останок зазначимо, що усі учасники звітного свята шахів і простої людської Доброти, прощаючись з його організаторами, дякували за цікаво проведений вечір та висловлювали величезні сподівання, що за рік обов’язково матимуть нагоду прийти на ювілейний, уже десятий за ліком сеанс одночасної гри в шахи. Відверто кажучи, у нас немає сумнівів, що так воно й буде. І маємо при цьому величезні сподівання, що цей захід знову відбудеться у нашому Університеті.

Адже Ротарі Клуб «Львів» та Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
творять Добро разом! Тож до зустрічі у 2024 році! Все буде Україна!

 

Більше фото зі звітного заходу від чарівної Лани можна переглянути за посиланнями нижче:

Частина 1

Частина 2

 

Також пропонуємо до Вашої уваги розширений відеозвіт, який зробив випускник і колишній працівник відділу інформаційного забезпечення, профорієнтації та працевлаштування нашого Університету Григорій Унгурян, за що йому, як і Лані, велика шана і подяка.

Прокрутити вгору