Тимур Гудима і Олександра Хоменець – чемпіони ХІХ Літньої Універсіади України-2024 з вільної боротьби (Фото)

У Львові, на килимах спорткомплексу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького завершився турнір з вільної боротьби за програмою ХІХ Літньої Універсіади України 2024 року. Звітні змагання зібрали близько 200 борців з двох десятків закладів вищої освіти десяти областей нашої країни. У загальнокомандному заліку третє місце завоювала збірна команда Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, сформована зі студентів кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доктор педагогічних наук Федір Загура).

Студенти нашого університету загалом на ХІХ Літній Універсіади України 2024 року з вільної боротьби завоювали вісім медалей – дві золоті, три срібні та три бронзові. Зокрема, у змаганнях чоловіків вагової категорії до 74 кг чемпіоном став студент третього курсу факультету педагогічної освіти Тимур Гудима (на фото вище – на першій сходинці подіуму). Срібний призер чемпіонату України двох останніх років на звітному всеукраїнському студентському форумі здобув «золото», вигравши достроково усі свої чотири сутички. Після перемоги в 1/8 фіналу у львівському дербі над представником ЛНУВМБ Олександром Михальським, в чвертьфіналі Гудимі вистачило 3 хвилини 54 секунди аби здобути технічну перемогу з рахунком 11:0 над харків’янином Юрієм Тарасовим з НТУХПІ. З аналогічними цифрами на табло за 2 хвилини 51 секунду завершив Тимур свій півфінальний поєдинок проти тернополянина Андрія Федюка із ЗУНУ. А в фіналі, у ще одному львівському дербі з представником ЛНУВМБ Андрієм Крілем, він рівно за 5 хвилин виграв з рахунком 10:0. Додамо, що бронзовими призерами в цій ваговій категорії стали вище згаданий харків’янин Юрій Тарасов і тернополянин Андрій Яремчук із ЗУНУ.

У змаганнях чоловіків другу нагороду до скарбнички нашої команди поклав студент другого курсу факультету педагогічної освіти Максим Ступницький, який став бронзовим призером у ваговій категорії до 61 кг (на фото нижче – на третій сходинці подіуму справа). В чвертьфіналі він у львівському дербі здобув перемогу на туше, поклавши на лопатки на 4 хвилині 27 секунді представника ЛНУВМБ Маркіяна Островського. При цьому на цей момент Максим вів у рахунку 7:0.

На жаль, у півфінальній сутичці Ступницький поступився борцю з Івано-Франківська Андрію Шокалюку із ПНУ імені Василя Стефаника. Програючи вже на 36-й секунді з рахунком 0:4, Максим кинувся відіграватися. Однак не підготував як слід свої дії і як наслідок, що називається, кинувшись в атаку, сам потрапив у полон – попав на контрприйом і за мить опинився на туше. Втім, додому він повернувся не з порожніми руками. У одному з двох «малих» фіналів він, ведучи в рахунку 4:0, на 43-й секунді поклав на лопатки киянина Шваба – студента НУБіПУ.

Додамо, що разом Максимом Ступницьким «бронзовий» щабель медального подіуму розділив інший киянин – Аббасов, який навчається у НАВС. А на найвищу сходинку п’єдесталу пошани зійшов кривдник Максима – Андрій Шокалюк з Івано-Франківська, який у фіналі достроково, за 5 хвилин 22 секунди, здобув технічну перемогу з рахунком 10:0 над хмельничанином Бедраком з ХНУ.

Чемпіонкою ХІХ Літньої Універсіади України-2024 серед жінок у ваговій категорії до 57 кг стала другокурсниця факультету фізичної культури і спорту нашого університету Олександра Хоменець. У цій вазі було чотири учасниці, тож переможницю і призерок визначали за коловою системою – кожна з борчинь провела по три сутички, по одній проти кожної із суперниць.

Олександра в усіх трьох сутичках перемогла своїх опоненток більш, ніж переконливо. У першому турі вона боролася з Мартою Бонч-Бруєвич із Рівного, яка навчається у РДГУ. Повівши в рахунку 2:0, Хоменець поклала суперницю на лопатки. Майже аналогічним був розвиток подій на килимі і в її другому поєдинку проти Софії Волянюк з Тернополя, яка є студенткою ТНПУ. І знову Олександра виграла на туше. А різниця полягала лише в тому, що на момент, коли рефері зупинив сутичку, рахунок був 4:0. Не було у неї особливих труднощів і в її третій, заключній сутичці. У львівському дербі проти Тетяни Війтів з ЛНУВМБ вона здобула дострокову технічну перемогу з рахунком 12:2.

Додамо, що разом з Олександрою Хоменець на медальний п’єдестал цьогорічного всеукраїнського студентського форуму під час церемонії нагородження зійшли також Марта Бонч-Бруєвич і Тетяна Війтів – срібна та бронзова призерки відповідно.

Одразу дві нагороди наші дівчата завоювали у змаганнях найлегшої вагової категорії – до 50 кг. Срібною призеркою стала студентка першого курсу факультету фізичної культури і спорту Олена Черкасова (на фото вище – на другій сходинці подіуму). На третю, «бронзову» сходинку п’єдесталу пошани зійшла магістрантка цього факультету Діана Капиця. А чемпіонкою стала представниця ЛНУВМБ Дарина Мацола.

У змаганнях представниць прекрасної статі вагової категорії до 53 кг було чотири учасниці, серед них і аспірантка факультету педагогічної освіти нашого закладу вищої освіти Олена Боднар. Переможницю тут визначали за коловою системою. Олена у своїх першій та третій, заключній сутичках здобула дострокові технічні перемоги з однаковим рахунком 10:0 над тернополянкою Анастасією Петрюк із ЗУНУ та хмельничанкою Софією Сухораб з ХНУ.

Однак при цьому аналогічно поступилася між ними, у другому турі, в львівському дербі представниці ЛНУВМБ Христині Басич, яка в підсумку і стала чемпіонкою. А Олена Боднар (на фото нижче – на другій сходинці подіуму) завоювала срібну медаль. Трійку призерок доповнила вищезгадана Анастасія Петрюк із Тернополя.

Срібною призеркою у складі команди ЛДУФК імені Івана Боберського стала й першокурсниця факультету фізичної культури і спорту Олександра Червона (на фото нижче – на другій сходинці подіуму), яка виступала у ваговій категорії до 72 кг. Цікаво, що її шлях до другої сходинки медального подіуму був дуже схожим на виступ Олени Боднар, причому не тільки за підсумковим результатом.

Олександра Червона також провела три сутички. Дві з них виграла, поклавши суперниць – хмельничанку Єлизавету Наприєнко з ХНУ та тернополянку Галину Винниченко – на туше. Причому, в обох спочатку вигравала за балами з рахунком 4:0, а вже потім клала опоненток на лопатки. Натомість без шансів (дострокова технічна поразка за балами – 0:10) програла у безпосередній боротьбі за чемпіонський титул і золоту медаль в львівському дербі студентці ЛНУВМБ Любові Жучці. Додамо, що «бронзу» виборола вище згадана Єлизавета Наприєнко з Хмельницького.

Бронзову нагороду до командної скарбнички збірної ЛДУФК імені Івана Боберського принесла студентка першого курсу факультету фізичної культури і спорту Марія Зелененька – одногрупниця Олени Черкасової та Олександри Червоної, яка змагалося у ваговій категорії до 55 кг. Чемпіонкою тут стала львів’янка Андріана Антонюв з ЛНУВМБ, а срібною призеркою – хмельничанка Анджела Кутна з ХНУ.

Додамо, що збірна команда ЛДУФК імені Івана Боберського в загальнокомандному заліку ХІХ Літньої Універсіади України 2024 року серед закладів вищої освіти, набравши 525 очок, посіла третє місце (на фото нижче). А переможцями стали студенти Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, в активі яких 676 очок. На другому місці представники Хмельницького національного університету – 633 очки.

А в загальнокомандному заліку серед студентських збірних областей перемогу також здобули представники Львівщини (1362 очки), другою стала Хмельницька область (850), а третє місце посіла Тернопільська область (587).

Прокрутити вгору