Тимур Гудима – срібний призер XXV Всеукраїнського турніру з вільної боротьби «Тернове поле – 2024»

У Тернополі минулими вихідними відбувся традиційний, уже 25-й за ліком Всеукраїнський турнір з вільної боротьби серед чоловіків «Тернове поле – 2024» на честь заслуженого тренера України Віктора Назарчука та присвячений пам’яті загиблих воїнів України. У ваговій категорії до 74 кг срібним призером став Тимур Гудима – студент четвертого курсу педагогічного факультету Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Студент кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доктор педагогічних наук, доцент Федір Загура) нашого закладу вищої освіти, фіналіст двох останніх чемпіонатів України, майстер спорту Тимур Гудима змагався на ювілейному турнірі «Тернове поле – 2024» в Тернополі у ваговій категорії до 74 кг, де боротьбу за почесні нагороди вели семеро атлетів. Зазначимо, що звітні змагання були першим етапом відбору на чемпіонат світу поточного року серед молоді вікової групи U-23, що відбудеться з 21-го по 27-ме жовтня в Албанії.

На попередньому етапі семеро борців було розподілено, згідно із рейтингом, на дві підгрупи: в одній було троє учасників, в іншій – четверо. Після сутичок в одне коло по двоє кращих виходили у півфінал, переможці якого й виборювали головний приз, а невдахи в очному протистоянні визначали бронзового призера.

Тимур Гудима потрапив до групи «В», де його суперниками були ще один представник ЛДУФК імені Івана Боберського – магістрант другого року навчання факультеті фізичної культури і спорту Григорій Боднарюк та Микита Моргун з Полтави. Першими на килим вийшли Гудима і Боднарюк. Львівське дербі завершилося достроковою технічною перемогою Гудими: коли рахунок став 11:0 на його користь, рефері, відповідно до правил вільної боротьби зупинив сутичку.

Здолав підопічний заслуженого тренера України Олександра Ткача й свого другого опонента – Микиту Моргуна. Сутичка тривала усі регламентовані правилами шість хвилин (на фото вище). Втім, Тимур знову був близький до технічної перемоги – для дострокового завершення протистояння йому забракло лише одного балу. Фінальні цифри на табло – 12:3 на користь Гудими – якнайкраще характеризують те, що відбувалося на килимі впродовж сутички. Втім, стався в ході боротьби для Тимура й один негативний момент – він отримав ушкодження. Втім, воно не завадило йому у півфінальній сутичці проти киянина В’ячеслава Руденка, який посів друге місце у групі «А», здобути перемогу за балами з рахунком 5:1.

В іншому півфіналі зустрілися переможець групи «А» Магі Тодуа з Київської області та вищезгаданий полтавчанин Микита Моргун, який в боротьбі за друге місце в групі «В» достроково здобув технічну перемогу з рахунком 10:0 над нашим магістрантом Григорієм Боднарюком. Виграв Моргун і в півфіналі у Тодуа – і знову дострокова технічна перемога, цього разу з рахунком 11:1.

Звісно, усі з нетерпінням очікували фінал, в якому вдруге мали зустрітися на килимі два головних претенденти не лише на головний приз турніру «Тернове поле – 2024», а й на путівку на молодіжний чемпіонат світу – Артур Гудима та Микита Моргун. Однак в підсумку фінальне протистояння не відбулося – травма, про яку ми говорили вище, не дозволила вийти на килим Артуру. Тож головний приз отримав Моргун, а Гудима став срібним призером. Додамо, що в боротьбі за третє місце представник Київщини Магі Тодуа достроково, з рахунком 12:1 переміг киянина В’ячеслава Руденка.

Що ж до путівки на чемпіонат світу-2024 серед молоді вікової групи U-23 в Албанії, то хто представлятиме на ньому Україну у ваговій категорії до 74 кг, остаточно визначиться по завершенні другого етапу відбору – міжнародного турніру в столиці Румунії Бухаресті, який відбудеться з 20-го по 22-ге вересня.

Прокрутити вгору