У Києві, в Міжнародний День студентського спорту відбулося нагородження переможців ХVIII літньої Універсіади України–2023 (Фото)

Напередодні, майже 300 закладів вищої освіти та понад 40 тисяч учасників в усіх регіонах України долучилися до святкування Міжнародного Дня студентського спорту. Це свято, започатковане Генеральною конференцією ЮНЕСКО у 2015 році за ініціативи Міжнародної федерації студентського спорту (FISU), традиційно, вже дев’ятий рік поспіль, 20-го вересня відзначає увесь світ.

Центральною локацією святкування Міжнародного Дня студентського спорту цього року в Україні став Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного у Києві. Почесними гостями заходу були міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, народні депутати України Іван Крулько та Ігор Молоток, голова комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко, президент Спортивної студентської спілки України Євгеній Імас, президент Української федерації учнівського спорту Роман Греба.

У святкуванні Міжнародного Дня студентського спорту у столиці взяла участь й делегація Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського у складі ректора – академіка «Української академії наук», доктора педагогічних наук, професора Євгена Приступи; відповідального за спортивну роботу в Університеті – доцента кафедри спортивних і рекреаційних ігор, кандидата наук з фізичного виховання і спорту Валерія Мельника; голови профспілкового комітету – завідувача кафедри легкої атлетики, заслуженого працівника фізичного виховання і спорту України, кандидата наук з фізичного виховання і спорту, доцента Ярослава Свища.

Відсвяткували Міжнародний День студентського спорту, як годиться – максимально активно і по-спортивному! На стадіонах, майданчиках і в спортивних залах відбулися змагання і показові виступи студентів, презентації різноманітних видів спорту та рухових активностей, нагородження переможців та призерів змагань різного рівня. Загалом участь в активностях і спортивно-масових заходах взяли близько 40 тисяч осіб!

Під час урочистої частини свята відбулося нагородження найкращих за результатами ХVIII літньої Універсіади України–2023 та дано символічний старт Універсіаді наступного сезону. Як ми вже повідомляли раніше, у загальнокомандному заліку серед закладів вищої освіти першої категорії (виші фаху фізична культура і спорт) перше місце, набравши 10918 очок, посів Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського (на фото нижче). На другому місці Національний університет фізичного виховання і спорту України – 6425 пунктів. Трійку призерів доповнила Харківська державна академія фізичної культури – 817,5 бала.

Трійка найкращих серед закладів вищої освіти другої категорії:

1 місце. Кам’янець-Подільський національному університеті імені Івана Огієнка – 4579 очок.

2 місце. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича – 2994 очка.

3 місце. Волинський національний університет імені Лесі Українки – 2339 очок.

 

Трійка найкращих серед закладів вищої освіти третьої категорії:

1 місце. Національний університет «Львівська політехніка» – 4306 очок.

2 місце. Західноукраїнський національний університет (м. Тернопіль) – 4077,5 очка.

3 місце. Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ) – 1095 очок.

 

Трійка найкращих серед закладів вищої освіти четвертої категорії:

1 місце. Сумський державний університет – 7847,5 очка.

2 місце. Державний торговельно-економічний університет (м. Київ) – 1529 очок.

3 місце. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу – 714 очок.

 

Трійка найкращих серед закладів вищої освіти п’ятої категорії:

1 місце. Хмельницький національний університет – 2732 очка.

2 місце. Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова (м. Миколаїв) – 1655 очок.

3 місце. Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького – 886 очок.

 

Трійка найкращих серед закладів вищої освіти шостої категорії:

1 місце. Академія рекреаційних технологій і права (м. Луцьк) – 553,5 очка.

2 місце. Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія (м. Запоріжжя) – 94 очка.

3 місце. КЗОВ «Луцький педагогічний коледж» – 85 очок.

 

Переміг Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського і в загальнокомандному заліку серед усіх закладів вищої освіти України, випередивши Сумський державний університет та столичний Національний університет фізичного виховання і спорту України, які посіли друге та третє місця відповідно.

 

Серед регіонів у першій групі в трійку найкращих увійшли:

1 місце. Львівська область – 17200 очок.

2 місце. Місто Київ – 10157,5 очка.

3 місце. Харківська область – 2479,5 очка.

 

Серед регіонів у другій групі в трійку найкращих увійшли:

1 місце. Хмельницька область – 7455 очок.

2 місце. Тернопільська область – 5640,5 очка.

3 місце. Івано-Франківська область – 2422,3 очка.

 

Серед регіонів у третій групі в трійку найкращих увійшли:

1 місце. Сумська область – 8353,5 очка.

2 місце. Волинська область – 3444 очка.

3 місце. Чернівецька область – 3096 очок.

 

Львівська область перемогла в загальнокомандному заліку і серед усіх регіонів, випередивши місто Київ та Сумську область, які посіли друге і третє місця відповідно.

Потім кілька тисяч студентів, учнів, викладачів взяли участь у масовій руханці та в легкоатлетичному забігу «Студентська миля – 2023». Разом з юними і молодими спортсменами її долали й почесні гості.

Ну, а далі почалося головне – спорт, ще раз спорт і ще більше спорту! На різних локація кожен охочий міг спробувати зіграти у бадмінтон, футбол, хокей, взяти участь у забігу з елементами біатлону, подолати смугу перешкод «Cool Race», відшукати всі контрольні пункти на трасі спортивного орієнтування, зануритися у світ кіберспорту та VR, подивитися показові виступи з Workout, змагання з богатирського багатоборства, боксу, веслування, вільної боротьби, дзюдо, легкої атлетики, синхронне плавання, фехтування, спортивної гімнастики та багатьох інших.

На сам кінець традиційно для сьогодення дякуємо Збройним Силам України та всім захисникам теренів нашої Батьківщини, що наші діти, учні та студенти, навіть під час війни мають можливість займатися спортом і руховими активностями.

Прокрутити вгору