На кафедрі готельно-ресторанного бізнесу (завідувачка – професорка Марія Паска) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського 30-го травня поточного року відбулася VI Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю молодих науковців «Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика». Загалом у заході прийняли участь біля 200 науковців з 35-ти закладів вищої освіти, у тому числі іноземних із Бразилії та Польщі, та України, а також представники бізнесу.
Голова організаційного комітету та модератор – завідувачка кафедри готельно-ресторанного бізнесу, докторка наук, професорка Марія Паска.
Координатор – доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу, кандидат економічних наук Уляна Гузар.
Сфера гостинності виявилася частиною стійкості України і, не зважаючи на умови сьогодення, продовжує не тільки своє функціонування, але й набирає обертів для становлення України у післявоєнний час. Розвиток галузі після війни потребуватиме системної політики, значних зусиль держави, бізнесу та міжнародної підтримки.
Для обговорення сучасних тенденцій та перспектив розвитку індустрії гостинності та туризму, інноваційних харчових та крафтових технологій для HORECA до участі в конференції долучилися представники наукової спільноти, органів місцевої влади, фахівці-практики та студентство.
Конференція об’єднала представників різних міст України – Львова, Києва, Одеси, Сум, Вінниці, Херсона, Харкова, Івано-Франківська, Чернівців, Тернополя, Полтави, Запоріжжя, Мукачево, Самбора, а також зарубіжних країн, зокрема, Бразилії та Польщі.
Урочисте відкриття конференції відбулося за участі доктора наук з фізичного виховання і спорту, професора, проректора з наукової роботи та міжнародних зв’язків Мар’яна Пітина, кандидата економічних наук, доцента, декана факультету туризму Володимира Холявки, кандидата географічних наук, голови Ради молодих вчених Павла Кучера, т.в.о. начальника управління туризму та курортів Львівської обласної військової адміністрації Тараса Лозинського.
З вітальними словами виступили присутні на конференції очно та у форматі онлайн очільники профільних кафедр провідних ЗВО України, відомі фахівці-практики, представники сфери гостинності та туризму. Потому відбулося пленарне засідання, на якому свої доповіді презентували науковці, фахівці-практики, аспіранти, які працюють над дослідженням проблем сфери гостинності та туризму.
ВІДПОВІДНО ДО ПРОГРАМИ,
У ГРАТУЛЯЦІЇ–ПРЕЗЕНТАЦІЇ ВИСТУПИЛИ:
▶ Оксана Дишкантюк – декан факультету менеджменту, готельно-ресторанної справи та туризму, кандидат технічних наук, доцент Міжнародного гуманітарного університету, м. Одеса;
▶ Лариса Шаран – завідувач кафедри готельно-ресторанної справи, кандидат технічних наук, доцент Національного університету харчових технологій, м. Київ;
▶ Марина Самілик – завідувач кафедри технологій та безпечності харчових продуктів, доктор технічних наук, доцент Сумського національного аграрного університету;
▶ Оксана Давидова – завідувач кафедри готельного і ресторанного бізнесу, доктор економічних наук, професор Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця;
▶ Наталія Чорна – завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, доктор історичних наук, професор Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ;
▶ Валентина Бурак – завідувач кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, доктор педагогічних наук, доцент Херсонського державного університету;
▶ Олеся Прісс – завідувач кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи, доктор технічних наук, професор Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, м. Запоріжжя;
▶ Михайло Шевелюк – голова ради стейкхолдерів кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, керівник ТзОВ «Школа Професійної Підготовки» – Horeca School, менеджер з розвитку готелю «Швейцарський» та ресторану «Валентино», м. Львів;
▶ Богдан Михайлов – директор ГО «Ресторанна Гільдія», шеф-кухар, тренер з підготовки бізнесу до перевірок, стейкхолдер кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського;
▶ Володимир Худоба – в.о. декана факультету післядипломної та заочної освіти, кандидат географічних наук, доцент Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського;
▶ Наталія Павленчик – завідувач кафедри економіки та менеджменту, доктор економічних наук, професор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського;
▶ Мирослава Данилевич – в.о. завідувача кафедри туризму, доктор педагогічних наук, професор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського;
▶ Роман Скабара – в.о. завідувача кафедри спортивного туризму, кандидат географічних наук, доцент Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.
Однією з родзинок заходу були презентація-дегустація сирів від сироварні «Гарбузовий рай» від директора сироварні Соломії Братах, дегустація-презентація сучасних українських намазок на хліб від компанії «PALKO» «сало мелене» в асортименті від співзасновника компанії Ярослава Палки, майстер-клас з приготування коктейлів від тренера-бармена, менеджер консалтингових проектів в Horeca School Юрія Загдай та керівника ТзОВ «Школа професійної підготовки» – Horeca School Михайла Шевелюка.
Доповідачі висвітлювали найрізноманітніші актуальні питання, зокрема: сучасні тенденції та перспективи розвитку індустрії гостинності; інновації харчових і крафтових технологій для HORECA; актуальні проблеми економіки та менеджменту в сучасних умовах; інноваційні тенденції розвитку туризму в Україні та світі.
НА ПЛЕНАРНОМУ ЗАСІДАННІ ВИСТУПИЛИ:
▶ Гжегож Майковський – доктор наук, професор Соціально-економічного Університету прикладних наук у Гданську, Польща;
▶ Олена Сініцина – кандидатка економічних наук, експертка в сфері food-ритейлу, засновниця дегустаційного конкурсу Favorite Food & Drinks.
З тематичними доповідями на конференції в аудиторії, наживо
виступили здобувачі вищої освіти усіх трьох рівнів.
Здобувачі третього рівня:
▶ Михайло Ткачук – аспірант Сумського національного аграрного університету (науковий керівник – Марина Самілик, доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри технологій та безпечності харчових продуктів;
▶ Іван Гілецький – аспірант нашого університету (науковий керівник – Марія Паска, доктор наук, професор, завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу);
▶ Андрій Німець – аспірант нашого університету (науковий керівник – Наталія Петришин, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу).
Здобувачка другого магістерського рівня:
▶ Поліна Шафір – магістрантка нашого університету: науковий керівник: Марія Паска, доктор наук, професор, завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу;
Більшу частку наукових виступів молодих науковців зайняли студенти
першого (бакалаврського) рівня різних курсів:
▶ Анна Гертель та Анна Севастьянова з Вінницького торговельно-економічний інститут ДТЕУ (науковий керівник – Наталія Чорна, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, доцент кафедри туризму);
▶ Юлія Яремко – студентка Національного лісотехнічного університету (науковий керівник – Уляна Новак, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку та аудиту), а також молоді науковці нашого університету Соломія-Марія Левків, Мар’ян Вовканич, Марія Ференц, Марта Щепан, Марта Паснак (науковий керівник – Марія Паска, доктор наук, професор, завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу); Марія Гаврильченко (науковий керівник – Наталія Петришин, кандидат технічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу); Вікторія Саламаха (науковий керівник – Мар’яна Назар, кандидат технічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу); Вікторія Миронова, Уляна Мальчин, Анеля Запольська (науковий керівник – Ольга Тесля, кандидат технічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу).
Щиро вдячні гостям із Херсона (Чорнобаївки), Сум, Вінниці та Польщі за особисту участь, Також велика подяка стейкхолдерам кафедри, представникам бізнесу за дегустацію та майстер-класи. Щира подяка керівництву нашого університету за підтримку і сприяння у роботі та організації проведення конференції, а також координатору конференції та колективу кафедри готельно-ресторанного бізнесу за командність у роботі.