У Львівському палаці мистецтв 22-го жовтня відбудуться Восьмі наукові читання імені Івана Боберського на тему «А таки вміють українці грати в шахи…»

Cтудентів та викладачів Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського запрошують на Восьмі наукові читання імені Івана Боберського на тему «А таки вміють українці грати в шахи…», що відбудуться у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17), що відбудуться у вівторок, 22-го жовтня поточного року. Початок заходу – о 18:00.

Лектор: Іван Яремко – дослідник історії львівського спорту, член Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка, один з провідних спортивних журналістів України, який свого часу працював викладачем навчальної дисципліни «Спортивна журналістика» кафедри олімпійської освіти нашого закладу вищої освіти.

Модератор заходу: Андрій Сова – доктор історичних наук, професор, доцент кафедри олімпійської освіти ЛДУФК імені Івана Боберського; дійсний член та голова Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка; старший дослідник, старший науковий співробітник відділу новітньої історії Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Андрій Сова.

Подія організована у співпраці Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка, Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу мистецтв.

Нинішня шахова слава Львова, здобута за останні 50 років успіхами повоєнного покоління гросмейстерів – Леоніда Штейна, Марти Літинської, Олександра Білявського, Адріана Михальчишина, Олега Романишина і підтримана нині Василем Іванчуком, Андрієм Волокитіним, Юрієм Криворучком, Мартином Кравцівим та іншими гросмейстерами, сягає своїм корінням ще довоєнних часів, коли наше місто – культурний та науковий центр Галичини – мало цілу плеяду відомих шахістів. Їхні імена довгі роки незаслужено замовчували, але саме ці люди несли світові розуміння поняття «Львів і шахи». Судіть самі. У післявоєнні роки Степан Попель був неодноразовим чемпіоном Парижа, учасником міжнародних турнірів в Європі і США; Ярослав Шевчик належав до кращих шахістів Австралії, виступав за збірну цієї країни; Лев Туркевич і брати Ярослав та Євген Онищуки – провідні шахісти Торонто в 50-ті роки; Мирослав Турянський після війни був чемпіоном найсильнішого клубу у Відні та пробився до ТОП-10 чемпіонату США 1953 року.

Про декого з них буде розповідь на майбутньому заході. Найбільшої слави пізнав Степан Попель – надзвичайно цікава і непересічна особа, в активі якого нічия з чемпіоном світу Робертом Фішером зі США та інші успіхи. Також буде розповідь про нього та його колег Лева Туркевича і Мирослава Турянського, про яких написані книжки.

У межах читань відбудеться виставка літератури, упорядкована Іваном Яремком про шахи та праці Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка.

Розголос забезпечують «Українське радіо. Львів», Радіо «Львівська Хвиля», Сайт про Захід України «Бомок», Інформаційна агенція «Гал-інфо», Громадський сайт Львова «Форпост», Інтернет-видання «Діло» та Фотографії Старого Львова. Смачною кавою учасників та гостей заходу гостинно пригощатиме «Кава Старого Львова».

Прокрутити вгору