У Львівському палаці мистецтв 3-го вересня відбудуться Сьомі наукові читання імені Івана Боберського

У вівторок, 3-го вересня поточного року, у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудуться Сьомі наукові читання імені Івана Боберського на тему «Іван Боберський, Степан Гайдучок та інші українці крокують Прагою, або VІ Всесокільський злет на давніх світлинах і кінохроніці 1912 року». Початок заходу – о 18:00.

Лектор: Андрій Сова – доктор історичних наук, професор, доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського; дійсний член та голова Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка; старший дослідник, старший науковий співробітник відділу новітньої історії Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України.

Модератор заходу – Роман Метельський.

Подія організована у співпраці Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка, Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу мистецтв.

Українсько-чеські відносини в контексті діяльності гімнастичних товариств «Сокіл» у кінці ХІХ ст. – на початку ХХ ст. мали конкретні результати для двох народів. Всесокільські злети у Празі (українські відповідники – здвиг, олімпіада) та подібні урочистості в низці європейських країн перед Першою світовою війною стали символами національного єднання, демонстрації політичної згуртованості і сили поневолених народів. Участь у цьому та інших подібних заходах такого рівня давала можливість українцям – народові без держави – не лише представити українське сокільство Галичини, а й політично заманіфестувати себе Європі та світові.

Досвід, набутий українськими соколами, зокрема на VІ Всесокільському злеті у Празі 1912 року (тоді українські соколи не брали участі в спортивних змаганнях та показових виступах), був використаний у майбутньому при укладанні програм українських сокільських свят як у Галичині, так і в діаспорі. Завдяки зусиллям Івана Боберського українські соколи брали участь у всесокільських злетах, які проводила Чехословаччина у міжвоєнний період, гідно представляючи світовій громадськості не тільки український сокільський рух, а й історію та прагнення українського народу.

У межах читань відбудеться показ кінохроніки 1912 року та виставка літератури, виданої Комісією тіловиховання і спорту імені Івана Боберського НТШ.

Розголос забезпечують ЛДУФК імені Івана Боберського, Суспільне Львів, Радіо «Львівська Хвиля», Сайт про Захід України «Бомок», Інформаційна агенція «Гал-інфо», Громадський сайт Львова «Форпост» та Фотографії Старого Львова. До та після події гостинно пригощатиме Кава Старого Львова.

Прокрутити вгору