У Парижі завершилися ХХХІІІ літні Олімпійські ігри-2024

Наприкінці попередньої доби, 11-го серпня поточного року, у Парижі, на стадіоні «Стад-де-Франс» відбулася офіційна церемонія закриття ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024. Упродовж 16-ти днів, з 27-го липня по 11-те серпня, у французькій столиці 10 500 спортсменів з майже 200 країн світу розіграли 329 комплектів нагород у 32-х видах спорту. У складі збірної України змагалися 140 атлетів, семеро з них є представниками Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Як і церемонія відкриття, закриття Олімпіади-2022 тривало понад дві години і пройшло за участі спортсменів, які змагалися на Іграх у Парижі та залишалися у Франції на момент останнього змагального дня. Церемонія закриття Ігор-2024 супроводжувалася урочистими заходами, які підготували організатори, зокрема світловими шоу та музичним супроводом.

На відміну від церемонії відкриття, що відбувалася у центрі Парижа та проходила на човнах по річці Сена, закриття проходило на арені «Стад-де-Франс», де спочатку розігрувалися олімпійські медалі у регбі-7 серед чоловіків і жінок, а згодом з легкої атлетики.

Участь у церемонії закриття взяли й українські спортсмени (на фото нижче). Прапороносцями нашої делегації були Людмила Лузан та Парвіз Насібов, срібні призери Ігор-2024 у Парижі. При цьому Лузан вдруге поспіль несла прапор на закритті Олімпійських ігор. Саме вона була прапороносицею від України й на церемонії закриття Ігор-2020 у Токіо.

Зазначимо, що олімпійська збірна України, яка за кількістю завойованих медалей у Парижі-2024 зайняла 17-у позицію – 12 нагород (три золоті, п’ять срібних, чотири бронзові), у неофіційному загальнокомандному заліку посіла 22-е місце.

УКРАЇНСЬКІ ЧЕМПІОНИ ТА ПРИЗЕРИ ХХХІІІ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР
(на фото нижче):

«ЗОЛОТО»

Ярослава Магучіх (легка атлетика, стрибки у висоту)

Олександр Хижняк (бокс, вага до 80 кг)

▶ Жіноча збірна України з фехтування на шаблях (Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька, Юлія Бакастова);

 

«СРІБЛО»

Сергій Куліш (кульова стрільба, малокаліберна гвинтівка, із трьох положень)

Ілля Ковтун (спортивна гімнастика, вправи на брусах)

Людмила Лузан, Анастасія Рибачок (веслування, каное-двійка, 500 метрів)

Парвіз Насібов (боротьба греко-римська, вага до 67 кг)

Ірина Коляденко (вільна боротьба, вага до 62 кг)

 

«БРОНЗА»

Ольга Харлан (фехтування, шаблях)

Ірина Геращенко (легка атлетика, стрибки у висоту)

Михайло Кохан (легка атлетика, метання молоту)

Жан Беленюк (боротьба греко-римська, вага до 87 кг)

А найбільшу колекцію медалей зібрали господарі наступних Ігор-2028 олімпійці США. В їхньому активі загалом 126 нагород – 40 золотих, 44 срібних та 42 бронзові. Другими стали спортсмени Китаю – 91 медаль (40, 27, 24), а третіми – представники Японії – 45 (20, 12, 13).

Додамо, що загалом володарями олімпійських медалей у Парижі-2024 стали представники 91-ї країни, 62 з яких виграли золоті нагороди.

А звершилася церемонія закриття ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024 у столиці Франції Парижі передачею олімпійського прапора господарям наступного головного спортивного змагання чотириріччя – ХХХІV літніх Олімпійських ігор-2028 – представникам американського ЛосАнджелесу (на фото нижче).

Нагадаємо, за рішенням Міжнародного олімпійського комітету (МОК) у програму Ігор-2028 в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія, США), які триватимуть у період з 14-го по 30-те липня, додатково включено бейсбол / софтбол, крикет, лакрос, сквош та флаг-футбол.

ХХХІІІ літні Олімпійські ігри у Парижі-2024 завершені!

 

До зустрічі за чотири роки в Лос-Анджелесі –
на XXXIV Іграх-2028!

Прокрутити вгору