Участь ЛДУФК імені Івана Боберського у реалізації ініціативи «Реабілітація травм війни» (Фото)

У березні поточного року кафедрою терапії та реабілітації (в.о. завідувача – доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Любов Ціж) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського отримано останні позиції із величезного переліку обладнання, закупленого у рамках співпраці із однією з найбільших ініціатив з розвитку реабілітації в Україні – «Реабілітація травм війни».

Маючи спільне переконання, що основне у освіті та фізичній терапії – це фахівці, розуміємо, що за наявності достатнього і відповідного обладнання процес навчання й фізичної терапії стає більш прикладним, мотивуючим, творчим і різноманітним. Розкладні кушетки і крісла зі столиками, щоб створювати мобільне середовище для навчання, манекен і навчальні дефібрилятори – для формування компетентностей у наданні першої домедичної допомоги; функціональне ліжко з підйомником, приліжковою трапецією для піднімання та обладнанням для переміщення – наближення до умов палати для важкохворих пацієнтів; щедрий перелік обладнання для виконання терапевтичних вправ та ознайомлення з ерготерапією.

Важливо зазначити, що кафедра терапії та реабілітації й ЛДУФК імені Івана Боберського, розпочинаючи співпрацю на початку 2023 року, мали амбітні плани бути ефективними партнерами для ініціативи і за цей час були залучені до великої кількості подій і видів діяльності. Зокрема, викладачі Оксана Баран, Ірина Бучинська працювали у робочій групі представників з дев’яти закладів вищої освіти України під керівництвом іноземних експертів для розроблення двох дисциплін з ерготерапії. Любов Ціж та Катерина Тимрук-Скоропад працювали у робочій групі для розроблення двох дисциплін з фізичної терапії. Оксана Дуб залучена у проведення тренінгів для клінічних фахівців.

Представники кафедри і члени Всеукраїнського об’єднання фізичних терапевтів (Любов Ціж, Ольга Купріненко, Оксана Дуб, Оксана Баран, Наталія Росолянка, Катерина Тимрук-Скоропад) брали участь з доповідями та як учасники у Першому Всеукраїнському конгресі з фізичної терапії та Національному конгресі з мультидисциплінарної реабілітації.

ЛДУФК імені Івана Боберського виступив партнером унікальної події «Школи фізичних терапевтів майбутнього» (у т.ч. за підтримки Європейського Союзу UNDP) – п’ятиденної тренінгової програми, спрямованої на підвищення професійного рівня фізичних терапевтів і терапевток. Одним з учасників пощастило стати магістранту першого року навчання – Святославу Яримовичу. Однією з тренерок заходу була Катерина Тимрук-Скоропад. Це найбільш вагомі здобутки, а багато чого відбувається зараз та ще більше є в планах.

Працівники кафедри терапії та реабілітації неймовірно вдячні ініціативі «Реабілітація травм війни», посольству Швейцарії в Україні, Представництву Європейського Союзу в Укаїні та «Nova Ukraine» за зусилля у розвитку реабілітації в Україні; усім колегам, спільно з якими вдається досягати поставлених результатів; колективу благодійного фонду «Пацієнти України», який реалізує згадану ініціативу та за вашу працю і підтримку (окрема подяка Тетяні Хан, яка взяла на себе увесь процес закупівлі та поставки обладнання, тим самим знявши величезне навантаження з університету); і звісно Анастасії Бойчук та Петру Ільківу за те, що робите здійсненими ті ідеї, які здаються непідйомними для більшості у нашій країні.

 

Разом до перемоги! Все буде Україна!

Прокрутити вгору