Україна фінішувала у трійці найкращих команд в медальному заліку ІІІ Європейських ігор-2023

У польському Кракові напередодні, 2-го липня, завершилися ІІІ Європейські ігри-2023 – головна спортивна подія року Старого Світу. Українська збірна, в складі якої змагалися й 23 представники Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, у підсумку завоювала 41 нагороду (21 золоту, 12 срібних, 8 бронзових) та посіла третє місце в неофіційному командному медальному заліку. При цьому Іспанія, що посіла другу позицію, також має у своєму доробку 21 «золото», але у них більше «срібла».

У суботу, в передостанній день змагань ІІІ Європейських ігор, 20-е «золото» до «синьо-жовтої» медальної скарбнички поклав боксер з Полтави Олександр Хижняк, який у фінальному бою вагової категорії до 80 кг достроково переміг Габрієля Веочіча з Хорватії. Рефері зупинив бій у другому раунді після того, як українець у черговий раз відправив суперника в нокдаун.

Близькою до чемпіонства того дня була й жіноча збірна України з пляжного футболу, яка у фінальному матчі зустрічалася з лідером світового рейтингу BSWW – національною командою Іспанії. Регламентовані три періоди по 12 хвилин закінчилися з нічийним рахунком – 1:1. Причому наші дівчата відкрили рахунок у грі за 1 хвилину 7 секунд до закінчення третьої 12-хвилинки. Однак суперниці зуміли на останній хвилині перевести гру в овертайм – 1:1. У додані три хвилини «синьо-жовті» вдруге у грі вийшли вперед – 2:1. Однак піренейки й цього разу відігралися. Тож ігровий час фінального поєдинку завершився внічию – 2:2, а в післяматчевій серії пенальті сильнішими виявилися іспанки – 5:3. Зазначимо, що українки не забили перший удар з позначки, а останній вже не було сенсу пробивати – іспанки свої усі п’ять ударів виконали бездоганно…

У заключний день III Європейських ігор-2023 у Кракові «синьо-жовта» медальна скарбничка поповнилася ще двома нагородами. Зокрема, срібним призером континентальних змагань став 27-річний кікбоксер Тимур Бриков з Дніпра, який посів третє місце в розділі фул-контакт у ваговій категорії до 75 кг, поступившись у фіналі з рахунком 0:3 представнику Грузії Луці Шоніа.

Останню нагороду, 21-шу золоту та 41-шу загалом, для України завоювала Вікторія Ус (на фото нижче) у змаганнях з каное-слалому. 30-річна веслувальниця з Києва стала чемпіонкою у байдарці-кросі – останньому фіналі за участі українців на континентальному мультифорумі в Кракові.

Змагання у байдарці-кросі замикали програму виступів у каное-слаломі на Європейських іграх-2023. З українок за результатами кваліфікації до ТОП-16 змогла пройти лише Вікторія Ус.

Формат етапу плей-оф байдарки-кросу – дисципліни, яка буде представлена на ХХХІІІ літніх Олімпійських іграх у Парижі-2024, передбачає участь чотирьох веслувальниць одночасно в кожному заїзді. Вони мають подолати перешкоди на водній трасі, а дві спортсменки, які зроблять це найшвидше, виходять у наступний раунд. А вже в фіналі найкраща стає чемпіонкою змагань, друга – срібним призером, а третя – володарем «бронзи».

Тож на шляху до фіналу Євроігор-2023 Вікторія Ус мала подолати чвертьфінал та півфінал. Посівши у них друге і перше місця відповідно, українська веслувальниця увійшла до четвірки учасниць вирішального заїзду.

У фіналі Вікторія Ус змагалася проти олімпійської чемпіонки Рікарди Функ з Німеччини, призерки чемпіонатів світу та Європи італійки Стефані Горн, а також срібної медалістки чемпіонату світу з екстремального слалому Мартін Вайгман з Нідерландів. І в підсумку Вікторія змогла випередити усіх трьох суперниць. А ключовим у фіналі за участі Ус стало перевертання човна, в якому пливли суперниці киянки. Завдяки цьому українська веслувальниця відірвалася остаточно вперед і фінішувала першою. Німкеня Рікарда Функ стала другою, а італійка Стефанія Горн – третьою.

Це перша і єдина медаль України у каное-слаломі на ІІІ Європейських іграх-2023. У решті дисциплін українські веслувальники нагород не здобували. Та найголовніше, що «золото» Вікторії Ус у підсумку дозволило Україні повернути собі третє місце у неофіційному командному медальному заліку континентального мультиспортивного форуму!

Нагадаємо, що першу нагороду, і одразу золоту, до медальної скарбнички України на ІІІ Європейських іграх-2023 у Кракові приніс дует веслувальниць-каноїсток у складі Людмили Лузан з Полтавщини та Валерії Терети – студентки четвертого курсу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яким не було рівних на дистанції 500 м. «Золото» здобули й випускники нашого вишу брат і сестра Павло та Юлія Коростильови, які перемогли у змаганнях зі стрільби з швидкострільного пістолета з дистанції 25 м серед змішаних команд. А Юля ще й оформила «золотий дубль», вигравши й командний турнір у цьому виді стрільби серед жіночих команд, де її партнерками по збірній України були Олена Костевич з Чернігова та ще одна львів’янка Анастасія Німець, яка диплом про вищу освіту також здобула у стінах нашого Університету.

А загалом на III Європейських іграх-2023 у Кракові Україна завоювала 41 нагороду (21 золоту, 12 срібних, 8 бронзових) та посіла третє місце в неофіційному командному медальному заліку, поступившись тільки Італії (100 медалей – 35 золотих, 26 срібних, 39 бронзових) та Іспанії (57 медалей – 21 золота, 17 срібних, 19 бронзових).

 

«ЗОЛОТО» ЗАВОЮВАЛИ:

▶ Людмила Лузан / Валерія Терета (веслування, каное-двійка 500 м)

▶ Олег Кухарик / Ігор Трунов (веслування, байдарка-двійка 500 м)

▶ Ксенія Байло / Данило Коновалов / Анна Письменна / Олексій Середа (стрибки у воду, командний мікст)

▶ Анжеліка Терлюга (карате, куміте до 55 кг)

▶ Андрій Заплітний (карате, куміте до 75 кг)

▶ Людмила Лузан (веслування, каное-одиночка 500 м)

▶ Ксенія Байло / Кирило Болюх (синхронні стрибки у воду, вишка 10 м, мікст)

▶ Наталія Кроль (легка атлетика, біг на 800 м)

▶ Марина Бех-Романчук (легка атлетика, потрійний стрибок)

▶ Олексій Середа / Кирило Болюх (синхронні стрибки у воду, вишка 10 м)

▶ Ярослава Магучіх (легка атлетика, стрибки у висоту)

▶ Джоан-Фейбі Бежура (фехтування на шпагах)

▶ Юлія Коростильова / Павло Коростильов (стрільба кульова, швидкісний пістолет 25 м, мікст)

▶ Ігор Любченко (тайський бокс, до 67 кг)

▶ Олександр Єфіменко (тайський бокс, до 71 кг)

▶ Ольга Харлан (фехтування на шаблях)

▶ Олег Приймачов (тайський бокс, до 91 кг)

▶ Олена Костевич / Анастасія Німець / Юлія Коростильова (стрільба кульова, швидкісний пістолет 25 м, жіноча команда)

▶ Олег Колодій та Данило Коновалов (синхронні стрибки у воду, трамплін 3 м)

▶ Олександр Хижняк (бокс, до 80 кг)

▶ Вікторія Ус (каное-слалом, байдарка-крос)

 

«СРІБЛО» ЗАВОЮВАЛИ:

▶ Дмитро Даниленко / Олег Кухарик / Іван Семикін / Ігор Трунов (веслування, байдарка-четвірка 500 м)

▶ Людмила Лузан (веслування, каное-одиночка 200 м)

▶ Аніта Серьогіна (карате, куміте до 61 кг)

▶ Марина Алексіїва / Владислава Алексіїва / Марта Фєдіна / Вероніка Гришко / Дар’я Мошинська / Ангеліна Овчиннікова / Анастасія Шмоніна / Валерія Тищенко (артистичне плавання, акробатична група)

▶ Михайло Кохан (легка атлетика, метання молота)

▶ Марина Алексіїва / Владислава Алексіїва (артистичне плавання, дуети)

▶ Анастасія Павлова / Іван Кожокарь (стрільба з лука, мікст)

▶ Ксенія Байло / Соф’я Есман (синхронні стрибки у воду, вишка 10 м)

▶ Єгор Скуріхін (тайський бокс, до 81 кг)

▶ Анна Пономаренко (брейкінг)

▶ Анастасія Кліпаченко / Марія Тихонова / Юлія Дехтяр / Юлія Костюк / Мирослава Випасняк / Вікторія Кислова / Ірина Дубицька / Таїсія Бабенко / Ірина Василюк / Олена Кирильчук / Ганна Шульга / Анастасія Терех (пляжний футбол)

▶ Тимур Бриков (кікбоксинг, фул-контакт до 75 кг)

 

«БРОНЗУ» ЗАВОЮВАЛИ:

▶ Олена Костевич (стрільба кульова, пневматичний пістолет 10 м)

▶ Нікіта Філіпов (карате, куміте до 60 кг)

▶ Владислав Шепелєв (легка атлетика, потрійний стрибок)

▶ Артур Фельфнер (легка атлетика, метання спису)

▶ Владислав Микитась (тайський бокс, до 60 кг)

▶ Анастасія Михайленко (тайський бокс, до 51 кг)

▶ Володимир Станкевич (фехтування на шпагах)

▶ Артем Мельник (кікбоксинг фул-контакт, до 86 кг)

 

МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК ІІІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІГОР2023

 

УКРАЇНА МЕДАЛІ ЄВРОІГОР2023 ЗДОБУЛА У 14ти ВИДАХ СПОРТУ

Тайський бокс: 6 медалей (3 + 1 + 2) – 1-е командне місце

Стрибки у воду: 5 медалей (4 + 1 + 0) – 1-е командне місце

Веслування на байдарках і каное: 5 медалей (3 + 2 + 0) – 1-е командне місце

Карате: 4 медалі (2 + 1 + 1) – 1-е командне місце

Легка атлетика: 6 медалей (3 + 1 + 2) – 5-е командне місце

Бокс: 1 медаль (1 + 0 + 0) – 7-е командне місце

Брейкинг: 1 медаль (0 + 1 + 0) – 3-є командне місце

Стрільба з лука: 1 медаль (0 + 1 + 0) – 7-е командне місце

Каноеслалом: 1 медаль (0 + 1 + 0) – 6-е командне місце

Кікбоксинг: 2 медалі (0 + 1 + 1) – 13-е командне місце

Артистичне плавання: 2 медалі (0 + 2 + 0) – 6-е командне місце

Пляжний футбол: 1 медаль (0 + 1 + 0) – 3-є командне місце

Фехтування: 3 медалі (2 + 0 + 1) – 4-е командне місце

Стрільба кульова: 3 медалі (2 + 0 + 1) – 7-е командне місце

Нагадаємо, що ІІІ Європейські ігри-2023 у Кракові тривали з 21-го червня до 2-го липня. Загалом на континентальному мультифорумі було розіграно 253 комплекти нагород у 30-ти видах спорту: легка атлетика, артистичне плавання, веслування на байдарках і каное та веслувальний слалом, стрибки у воду, фехтування, бокс, кульова та стендова стрільба, скелелазіння, бадмінтон, тхеквондо, брейкинг, дзюдо, велоспорт (ВМХ-фристайл, маунтенбайк), триатлон, сучасне п’ятиборство, стрільба з лука, настілький теніс, баскетбол 3х3, таїландський бокс Муей-Тай, стрибки на лижах з трампліна, пляжний футбол, кікбоксинг, карате і текбол, пляжного гандболу, паделу та регбі-7. Українці не змагалися тільки у трьох останніх

Прокрутити вгору