Україна закликає держави-учасниці Розширеної угоди про спорт на національному рівні блокувати участь у змаганнях спортсменів з росії та білорусі

У Страсбурзі (Франція) напередодні, 8-го червня поточного року, відбулося засідання Керівної ради Розширеної часткової угоди про спорт Ради Європи (EPAS), участь у якому бере заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції Андрій Чесноков.

У ході свого виступу Андрій Чесноков від імені Міністра молоді та спорту України, олімпійського чемпіона з фехтування на шаблях ХХV літніх Ігор-1992 Вадима Гутцайта висловив вдячність Секретаріату Ради Європи та делегаціям держав-членів EPAS за підтримку України та українського спорту в умовах масштабної російської агресії проти України.

Він поінформував учасників засідання про ситуацію в українському спорті, наслідки російської агресії і реалізацію проєктів та ініціатив, спрямованих на покращення психічного й фізичного здоров’я громадян України, реабілітацію постраждалих від війни громадян шляхом рухової активності, серед яких соціальний проєкт «Активні парки – здорові локації України».

Заступник Міністра наголосив на незмінній позиції України щодо неприпустимості участі російських і білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях у будь-якому статусі, включно з нейтральним. При цьому він закликав країни-учасниці EPAS підтримати цю позицію України, а також вживати заходів із заборони в’їзду громадян держав-агресорів для участі у спортивних змаганнях на території ЄС.

Андрій Чесноков відзначив важливість включення розділу «Спорт» у План дій Ради Європи для України на 2023–2026 роки, положення якого збігаються з проєктами Плану відновлення України, а також стратегічними та програмними документами у сфері молоді та спорту, та ініціював заклик до добровільних внесків від держав-членів EPAS для реалізації проєктів спортивної сфери Плану дій Ради Європи для України на 2023–2026 роки.

Під час виступу заступник Міністра поінформував також про роботу Мінмолодьспорту з розробки заходів для протидії дискримінації у спорті та звернувся до делегацій країн-членів EPAS з проханням підтримати звернення української сторони до Ради Європи щодо залучення дослідницької місії в Україну для проведення експертного обговорення проблеми боротьби з дискримінацією у спорті.

 

ДОВІДКА

Україна приєдналася до Розширеної часткової угоди про спорт (EPAS) у січні 2021 року. Участь України в EPAS є основою для міжурядового співробітництва у сфері фізичної культури і спорту під егідою Ради Європи, що дає можливість обмінюватися досвідом роботи з європейськими державами з різних питань сфери фізичної культури і спорту, брати участь у діючих програмах і проектах EPAS, зокрема, спрямованих на боротьбу з корупцією у спорті й маніпулюванням спортивними змаганнями, насильством під час спортивних заходів та іншими негативними явищами у спорті.

За матеріалами сайту mms.gov.ua

Прокрутити вгору